Traže se sezonci

‘Možda ćemo morati i skratiti radno vrijeme’: Nedostatak turističkih sezonaca sve je ozbiljniji problem

Marina Kirigin

Najtraženiji su konobari, prodavači, kuhari, čistačice / Foto Marin ANIČIĆ

Najtraženiji su konobari, prodavači, kuhari, čistačice / Foto Marin ANIČIĆ

Trebamo oko 150 sezonaca. Ove smo godine većinu njih već pronašli na tržištu rada, a veliki broj dolazi iz unutrašnjosti Hrvatske i Gorskog kotara, kaže Ivan Sarajlić iz Amadria Parka. Ne budem li pronašao kvalitetan pomoćni kadar, odlučio sam čak i skratiti radno vrijeme u jednom od dva lokala ili pak jedan od njih zatvoriti, kaže vlasnik Boćarije i Tennisa Kristijan Brajković



OPATIJA – Poslodavci na društvenim mrežama uoči nove turističke sezone »preplavili« su prostor raznoraznim ponudama. Oglasi za posao »iskaču« sa svih strana. Uz solidna primanja/plaće, posebno za sezonski posao, nude smještaj, hranu… Međutim, do radnika, posebno kvalitetnog, vrlo teško ili nikako ne dolaze. Vlasnik ugostiteljskog objekta u Mošćeničkoj Dragi tako traži pizzajola za sezonu i nudi plaću od 11.000 kuna uz naravno osiguran smještaj i hranu.


Opatijska Boćarija i bistro Tennis u potrazi su za kuharom, konobarom, dostavljačem, pizzajolom za sezonu, ali i duže vrijeme. Trgovina u centru Opatije traži prodavača, a na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području PGŽ-a istaknuto je još oko 1.000 slobodnih radnih mjesta.


Nedostatak radne snage najočitiji je u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima / Foto Marin ANIČIĆ


Nedostatak radne snage najočitiji je u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima / Foto Marin ANIČIĆ





Nedostatak radne snage najočitiji je u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima, te u službi prodaje – najtraženiji su konobari, prodavači, kuhari, čistačice.


Velika izdvajanja


S problemom pronalaska kvalificirane radne snage susreli su se i u opatijskoj hotelskoj grupaciji Amadria Park (Milenij hoteli).


Nedostatak turističkih sezonaca sve je ozbiljniji problem / Foto Marin ANIČIĆ


Nedostatak turističkih sezonaca sve je ozbiljniji problem / Foto Marin ANIČIĆ



– Kao i prethodnih godina, i ove godine se susrećemo s problemom pronalaska kvalificirane radne snage u određenim zanimanjima, a najviše su to konobari, pomoćno kuhinjsko osoblje, sobarice, recepcionari. Iako su neki natječaji još uvijek otvoreni, s obzirom da smo proces selekcije započeli još u jesen, većinu naših potreba trenutačno smo zadovoljili. Potrudili smo se našim djelatnicima ponuditi maksimalno kvalitetne plaće i uvjete rada te smještaja za sezonske djelatnike čime želimo posebno stimulirati kvalitetu rada i života djelatnika. Osnovni problem zbog kojega kao poslodavci nismo u mogućnosti djelatnicima pružiti iste uvjete kao i naša konkurencija u Europskoj uniji, jest taj što su naša izdvajanja za doprinose na plaće (bruto 2) višestruko veća te smo preopterećeni raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima, objašnjava Ivan Sarajlić iz marketing odjela Amadria Parka, opatijske hotelske grupacije koja s obzirom na cjelogodišnje poslovanje nije tipična sezonska turistička priča po pitanju zapošljavanja.



Uz temperature zraka koje su zadnjih dana bile tako visoke, da su mnogi doslovce iz čizama morali uskočiti u japanke, dojam je da se ljetna sezona približava još brže nego li je to zapisano u kalendaru. Odnosno, travanj još nije završio, no već je toplo kao da je polovica svibnja, pa se kod mnogih koji se intenzivno pripremaju za sezonu osjeća napetost, jer – poznato je da je čovjek ključ uspjeha u turizmu, pa je za uspjeh sezone potrebno na vrijeme osigurati kvalitetne kadrove. Potraga za njima se nastavlja, a ukoliko i temperature nastave rasti, uz sve aktualnije pitanje »a gdje je nestalo proljeće«, treba se nadati da će se sve što je potrebno uspjeti organizirati na vrijeme i popuniti redove adekvatnim kadrovima…



– Većina naših opatijskih hotela radi cijelu godinu, a zbog povećanog obima posla u ljetnim mjesecima uoči sezone, praktički od Uskrsa, tražimo oko 30 posto više kadrova u odnosu na broj zaposlenih. Drugim riječima, trebamo oko 150 sezonaca. Ove smo godine većinu njih već pronašli na tržištu rada, a veliki broj njih dolazi iz unutrašnjosti Hrvatske i Gorskog kotara, zaključio je Sarajlić.


Zimi u »minusu«


Vlasnik opatijskih ugostiteljskih objekata Boćarija i Tennis Kristijan Brajković kaže kako prije svega nedostaje kvalitetna radna snaga.


– Otvoren sam tijekom cijele godine, zimi radim »u minusu«, ali to činim jer mi je važno zadržati kvalitetne radnike. Moj glavni personal za ovu turističku sezonu je spreman, međutim nedostaje mi još nekoliko pomoćnih radnika. Odlučio sam, ne budem li pronašao kvalitetan pomoćni kadar, koji zna raditi svoj posao, čak i skratiti radno vrijeme u jednom od dva lokala ili pak jedan od njih zatvoriti. Naš problem je taj što kvalitetne radnike ne možemo platiti onoliko koliko ih mogu platiti izvan Hrvatske, a sve češće nam se događa da naši ljudi dobivaju primamljive sezonske poslove u Dalmaciji i na nekim otocima. Mojem radniku ponuđen je nedavno sezonski posao u Makarskoj i Dubrovniku uz pitanje poslodavca – »koliku plaću želite«. Mi si to ovdje ne možemo priuštiti, u Dalmaciji je posao isključivo sezonski i drže više cijene, a tijekom ljeta rade s većim brojem gostiju koji su bolje platežne moći, objašnjava Brajković.


Teško zadržati kadar


Robert Marinčić, vlasnik opatijskog restorana »Bianco&Nero« tvrdi da je izuzetno teško uoči sezone zadržati postojeći ugostiteljski kadar zbog poslovnih ponuda s kvarnerskih otoka.


– Radim tijekom cijele godine pa tako i nudim stalni posao i plaću od oko 4.000 kuna. Ove zime zaposlili smo djelatnika za stalno koji mi je pred dva dana otkazao suradnju. Našao je posao za 500 kuna veću plaću od ove u Opatiji, međutim nada se da će na Rabu u tom lokalu ovog ljeta biti veća fluktuacija gostiju, a time i bolja »manča«, rekao je Marinčić.