Izrala Lokalnog programa

Mladima u Opatiji nedostaju informacije o mogućnostima

Marina Kirigin

On-line istraživanje u koje se uključilo 69 ispitanika pokazalo je da mladi nisu upoznati da takve informacije postoje, a problem je i u razumijevanju informacija i kritičkom razmišljanju o njima



OPATIJA Grad Opatija pokrenuo je proces izrade Lokalnog programa za mlade Grada Opatije, prvi strateški dokument namijenjen mladima, a koji ima cilj objediniti potencijale mladih i za mlade u zajednici, potrebe mladih te na osnovi istih izraditi prioritete i mjere kojima Grad Opatija namjerava odgovoriti, poboljšavajući time kvalitetu života mladih u lokalnoj zajednici. Na realizaciji tog sveobuhvatnog projekta radi opatijska Udruga Žmergo u uskoj suradnji s Gradom Opatijom i Savjetom mladih potičući aktivno sudjelovanje svih mladih u zajednici, kao i onih koji direktno djeluju za mlade.


U tom cilju jučer je održana konferencije na kojoj su se okupili mladi, ali i predstavnici institucija, udruga, organizacija koje rade s mladima, a kako bi što lakše došli do zaključaka i ciljeva koje valja ugraditi u strateški dokument.


Šest fokus grupa


U sklopu konferencije održano je šest tematskih fokus grupa na teme: obrazovanje i stručno usavršavanje (formalno i neformalno), zdravlje i blagostanje (sport), društvena is/uključenost mladih, kultura i stvaralaštvo, zapošljavanje i poduzetništvo, sudjelovanje mladih, volontiranje i mobilnost, a sve je završeno javnom tribinom na kojoj su predstavljeni rezultata online istraživanja potreba, problema i interesa mladih u Opatiji te raspravom o zaključcima svih fokus grupa.




– Današnja konferencija za mlade i o mladima je jedna od aktivnosti u procesu izrade Lokalnog programa za mlade Grada Opatije koji vrijedi od 2018. do 2021. godine, koji je prvi takav strateški dokument za mlade kojim Grad Opatija želi dati prostor, platformu, podršku i infrastrukturu za mlade, da oni sami na osnovi svojih prepoznatih potreba osmisle rješenja problema kako bi se dugoročno kroz ove četiri godine unaprijedila kvaliteta života mladih u Opatiji – rekla je Diana Kovačić iz Udruga Žmergo na uvodu u konferenciju, a prisutne je pozdravila i Zlata Torbarina iz Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije.


Prije same konferencije, kao jedan od alata u izradi ovog dokumenta, provelo se i on-line istraživanje. Napravljen je on-line upitnik za mlade, građane, ali i za organizacije civilnog društva, javne ustanove i poslovne subjekte koji s mladima rade kako bi se što bolje procijenile potrebe, ali i uvidjeli problemi mladih.


On-line istraživanje


On-line upitnik ispunilo je 69 ispitanika, a prema mišljenju Kovačić dobio se dobar uvid u probleme i potencijale koje mladi u gradu imaju. Interesantno je kako mladima u Opatiji nedostaju informacije o mogućnostima za mlade, programima volontiranja. – Isto tako, interesira ih što kad izađu iz sustava obrazovanja, gdje i kako krenuti, kako otvoriti račun u banci, kakva su njihova prava kao mladih nezaposlenih osoba – ističe predstavnica Žmerga.

Na pitanje novinara nisu li takve praktički bazične informacije danas mladima izuzetno dostupne putem Interneta, Kovačić objašnjava kako misli da je u ovom slučaju prije problem u razumijevanju informacije i kritičkom razmišljanje o toj informaciji. Tako je puno mladih u anketi predložilo poticaje za zapošljavanje, a što u Opatiji već postoji.


– Mladi bi ovdje trebali biti ne bi li dobili neke osnovne informacije o tome kako da svoje ideje, koje su vezane za lokalnu zajednicu i šire, uspiju izanalizirati i realizirati i učiniti neku promjenu na bolje za sebe, svoje vršnjake i okolinu. Ideja da se sudjeluje u ovakvoj konferenciji se za nas učinila korisnom pa smo to iznijeli Vijeću učenika škole i predstavnici su danas došli ne bi li poslušali sve što je potrebno – rekla je školska psihologinja opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, Sanja Bradić, a učenik drugog razreda škole Danijel Šepić rekao je kako je ovo i način da se educiraju o gradu i regiji u kojoj žive, ali i mogućnost kako da unaprijede zajednicu.