Tužna strana sporta

Mladi opatijski nogometaš teško ozlijeđen, no nema novca za oblaganje opasnog betonskog zida na igralištu

Marina Kirigin

Mnogi se s tugom prisjećaju tragičnog događaja iz Zadra, gdje je udarac u zid uz liniju nogometnog igrališta ugasio mladi život – a za opatijsku zidnu oblogu treba pronaći između 40 i 50 tisuća kuna...



OPATIJA Lom ruke i potres mozga – ishod je nogometne utakmice starijih pionira odigrane ove subote na opatijskom nogometnom igralištu koji je podigao buru u redovima nogometnog trećeligaša »Opatije«.


Mladi opatijski igrač završio je u zidu udaljenom dva metra od linije nogometnog igrališta te slomio ruku i zadobio potres mozga. Ozljeda mladog opatijskog igrača na domaćem terenu podsjetila je klupsku Upravu i na tragičan ishod igrača Zadra pred nekoliko godina, kada je nogometaš preminuo nakon što je udario u zid uz liniju nogometnog terena. Sve to navelo je klupsku Upravu da još jednom brzo reagira i zatraži pomoć Grada Opatije u rješavanju ovog problema. 


– Šestog srpnja ove godine dobili smo dopis iz Hrvatskog nogometnog saveza u kojem su od nas tražili da do sredine kolovoza, odnosno prije početka igranja službenih utakmica, obložimo betonski zid ispod tribine mekim materijalom u visini 1,80 centimetara, a radi osobne sigurnosti sudionika utakmica. Takav smo zahtjev HNS-a odmah dostavili Gradu Opatiji, vlasniku nogometnog igrališta, i zamolili ih da radi sigurnosti djece i natjecatelja te zbog propozicija natjecanja oblože zidove mekim materijalom. Njihov je odgovor bio da nisu predvidjeli sredstva za tu investiciju, a naš su zahtjev nazvali neozbiljnim – govori Zdravko Šimić, tajnik Nogometnog kluba »Opatija« uz predočenje odgovora Grada Opatije, kojeg potpisuje voditelj tehničkog odsjeka Raul Degano.   

Problem ne može čekati


U odgovoru se kaže sljedeće: »Nedavno smo izvodili radove odmicanja tribina od linije igrališta, sada je u suštini konstatirano da to nije dovoljno. Takav pristup je neozbiljan, a po izvedenom zahvatu oblagati velike površine »mekim materijalom« je problematično, jer je kvaliteta i vijek trajanja takvog rješenja upitna. Postavlja se pitanje koji je to meki materijal otporan na atmosferilije i fizička oštećenja? Tehnički ispravan način je odmicanje linije igrališta od barijera na propisanu udaljenost i zaboraviti meke barijere. Ako porušimo preostali dio tribina, tada nogomet postaje sam sebi svrha jer nema gledatelja, što pretpostavljam da nije cilj« – dio je teksta odgovora koji je zaključen riječima kako je potrebno naručiti rješenje koje će zadovoljiti propise, izraditi kalkulaciju ukupnih troškova, osigurati sredstva rebalansom proračuna, raspisati nadmetanje i tek tada izvesti radove. 




– Nakon takvog odgovora, odlučili smo se sami potražiti ponudu za oblaganje betonskog zida spužvom. Dobili smo tri ponude i najpogodnija je bila ona na iznos od oko 40.000 kuna. Ponovno smo poslali dopis u Grad Opatiju, no na posljednja dva dopisa apsolutno ništa nije odgovoreno. S obzirom da ovaj problem nije nešto s čime možemo čekati, odlučili smo s time upoznati i javnost – govori Šimić iza kojeg stoji Uprava kluba te napominje kako je dosad zbog neobloženog zida uglavnom bilo lakših ozljeda te kako je lom ruke i potres mozga prva teža ozljeda koja na sreću nije završila još gore. 


  Što kaže ugovor


– Pa zar moramo čekati da nam se dogodi nešto kao u Zadru. Za Festival vatrometa u Opatiji izdvaja se 150.000 kuna, možda i više, a za dječju sigurnost se ne može naći 40-50 tisuća kuna u gradskom proračunu – zaključuje tajnik nogometnog kluba »Opatija«. 


   Opatijsko igralište rekonstruirano je 2009. godine. Navedene godine u njegovu je obnovu bilo uloženo oko milijun i tristotisuća kuna. To posljednje veliko ulaganje na nogometnom igralištu obuhvaćalo je zahvate na glavnom igralištu u cilju povećanja sigurnosti, a prema zahtjevu NK Opatije. Rušio se dio tribine, izmještalo od ruba igrališta, radio se novi sustav oborinske odvodnje i nova zaštitna mreža, a nakon toga Grad je u potpunosti rekonstruirao pomoćno igralište i popravio rasvjetu. Zbog tih ne tako davnih velikih ulaganja, u Gradu Opatiji ostali su zatečeni novim zahtjevom kluba da se ulaže u isti objekt u kojem je 2009. godine sve napravljeno sukladno uputama HNS-a. 


   – Grad Opatija je 1993. godine zaključio ugovor o davanju sportskih objekata nogometnog igrališta i pratećih prostora te društevnih prostorija na upravljanje NK Opatiji. Taj ugovor je i danas na snazi. Prema ugovoru, NK Opatija dužan je plaćati režijske troškove, i naknade vezane uz objekte, kao što je dužan vršiti investicijsko i tekuće održavanje objekata. Grad Opatija prema ugovoru vrši isključivo kapitalne investicije prema Zakonu o gradnji, a pod time se misli na izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju objekata – stoji u odgovoru Grada iz kojeg se može iščitati kako oblaganje igrališta spada u domenu tekućeg održavanja za što bi troškove trebao snositi klub.   

Nije gradska obveza


Iz Grada Opatije isto tako napominju kako se svake godine iz gradskog proračuna izdvajaju sredstva za redovno održavanje travnjaka (u 2012. godini u tu svrhu potrošilo se 340.000 kuna), te kako je preko Sportskog Saveza Grada Opatije financirano postavljanje semafora i uređenje nadstrešnice, dok za redovnu djelatnost nogometni klub godišnje dobije 253 tisuće kuna. 


– Grad je zaprimio zahtjev NK Opatije sredinom listopada ove godine za postavljanje obloga zidova. Kako prema ugovoru to nije obveza Grada, onda Grad istu nije ni mogao izvesti. S druge strane, uzimajući u obzir ukupna proračunska sredstva u ovoj godini, nije više bilo prostora da se osiguraju dodatna sredstva NK Opatiji u okviru programa sporta. NK Opatija također ostvaruje prihode od najma poslovnih prostora u sklopu igrališta, pa je eventualno iz ovih izvora mogao investirati u postavljanje obloga zidova. No, bez obzira na sve, predložit će se Gradskom vijeću da se u okviru ukupnih sredstava proračuna za sport u 2013. godini NK Opatiji osiguraju sredstva za postavljanje zidnih obloga na nogometnom igralištu – stoji u odgovoru Grada Opatije.