''Nova klima'' pri zapošljavanju

Mehmeti: Radili smo najteže poslove, a sada, kad su teška vremena, gospoda iz Komunalca upošljavaju svoje bližnje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Na razgovore za posao na koje se javljamo pozivaju nas samo kao formalnost, a primaju druge i našoj djeci kažu da će biti potencijalni kanidati za drugu godinu. Sva naša djeca su srednjoškolci, pa postavljam pitanje kakav se profil djelatnika traži za odvoz smeća, možda kirurg ili arhitekt kontejnera, a što bi tek bilo kada bi naša djeca bila bez osnovne škole?



JURDANI  Obraćam vam se kao predsjednik Romskog jedinstva PGŽ-a Rijeka i kao djelatnik Komunalca Jurdani, kako bih upozorio na diskriminaciju prema nama Romima koja se događa unutar ove tvrtke. Mi smo kao romska populacija bili među prvim djelatnicima koji su se u ono vrijeme, prije tridesetak godina, zapošljavali na poslovima čišćenja i odvoza smeća, te su Romi bili jedini koji su dugo godina čistili i pometali sva četiri područja, od Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage, sve do Matulja. Bilo je to u vrijeme kada niti jedan Opatijac ili stanovnik ovih krajeva to nije htio raditi jer se smatralo da je ponižavajuće raditi kao smetlar. Radili smo godinama najteže poslove bez ustručavanja, no sada kada su se pojavila teška vremena, gospoda iz Komunalca nas više ne žele upošljavati, već primaju samo svoje bližnje. Na razgovore za posao na koje se javljamo pozivaju nas samo kao formalnost, a primaju druge i našoj djeci kažu da će biti potencijalni kanidati za drugu godinu. Sva naša djeca su srednjoškolci, pa postavljam pitanje kakav se profil djelatnika traži za odvoz smeća, možda kirurg ili arhitekt kontejnera, a što bi tek bilo kada bi naša djeca bila bez osnovne škole?


U više navrata sam upoznavao i obavještavao direktora Ervina Mraka da se radi o ignoriranju i diskriminiranju pri zapošljavanju unutar Komunalca, te sam na zajedničkom sastanku u njegovom uredu zamolio da nam to ne čine. On je govorio da nema diskriminacije i da će naše molbe uzeti u obzir, što se ipak nije dogodilo. Ni manje ni više nego već dva desetljeća nema zapošljavanja Roma unutar Komunalca, te nas se žele riješiti i smatram da time krše ljudska prava i prava nacionalnih manjina – naveo je Surija Mehmeti, već tridesetak godina zaposlen u liburnijskoj komunalnoj tvrtki Komunalac, a ujedno i predsjednik Zajednice Roma »Romsko jedinstvo« PGŽ-a u Rijeci.


Poziv Vladi


U pismu koje nam je dostavio navodi i da mu je od nadređenih u Komunalcu rečeno da se više neće primati djelatnici čije se adrese na nalaze na liburnijskom području.




– S ovim događanjima upoznati su i predsjednik Sindikata Komunalca i predsjednik Nadzornog odbora. Ovom prilikom pozivam Vladu RH, kao i pučku pravobraniteljicu, te sve koji se bave zaštitom ljudskih prava i prava nacionalnih manjina Hrvatske, da nas brane od diskriminacije prilikom zapošljavanja ne samo u Komunalcu, nego i u drugim firmama, ako ona postoji – zaključio je Mehmeti koji ne krije i da je baš njegov sin među onima kojima se posao obećaje, ali sve ostaje samo na tome.


No, vodstvo Komunalca tvrdi da u njihovim redovima nema nikakvih oblika diskriminacije te da je njihov djelatnik reagirao isključivo iz osobnih razloga i pritom iskoristio čelnu poziciju na mjestu predsjednika Zajednice Roma »Romsko jedinstvo« PGŽ-a.


– Nastavno na Vaš upit, odnosno zahtjev za očitovanje na navode našeg radnika g. Surije Mehmetija iznesene u otvorenom pismu Vašoj redakciji, Uprava Društva cijeni nužnim i osnovanim pružiti Vam potpune informacije o poslovanju, budući da su one kojima trenutno raspolažete u cijelosti neistinite. Prvenstveno, Uprava Društva u potpunosti demantira krajnje uvredljive navode g. Surije Mehmetija o postojanju bilo kojeg oblika netrpeljivosti ili diskriminacije u Društvu. Odlika našeg kolektiva jest i oduvijek je bila multikulturalnost i multinacionalnost te respektiranje i tolerancija pripadnika svih nacionalnih i vjerskih manjina. Navedeno je, pače, pridonosilo harmoniji poslovanja i radnoj disciplini. Na Vaš upit o broju radnika romske nacionalne manjine zaposlenih u ovom Društvu isti su transparentni i na svakodobnoj raspoložbi, a konkretno u Radnoj jedinici Usluga u kojoj je zaposlen i g. Mehmeti iznose: Organizacijska jedinica Odvoz i deponij 8 od ukupno 35 (4 iz obitelji Mehmeti), te Organizacijska jedinica Pometanje 5 od ukupno 15. Iz podataka je razvidno da su oni adekvatno zastupljeni u Društvu (iako ono ne podliježe nikakvim posebnim kvotama po navedenom pitanju) i u punom smislu integrirani u kadrovsku strukturu.


Narušavanje privatnosti


Imamo potrebu istaknuti kako se upravo numeracijom i ovakvom distinkcijom navedenih radnika i njihovom selekcijom od ostalog kadra iste diskriminira, segregira te grubo zadire i narušava njihova privatnost i osobnost. Navedeno je naprosto nedopustivo i nikada nije bilo slučajem u našem Društvu. No, znakovita je i relevantna činjenica da g. Mehmeti ne iznosi, odnosno nastoji potpuno proizvoljno prezentirati prave razloge svojeg nezadovoljstva pridajući im u cijelosti neosnovano nacionalnu komponentu.


Naime, motivi za istup g. Surije Mehmetija nalaze se u činjenici da se u Društvo prilikom posljednjeg zapošljavanja 4 radnika na prikupljanju otpada na određeno vrijeme (povećani obim posla) nije zaposlio i njegov sin, a upravo on proziva svog poslodavca za nepotizam.


Činjenice su sljedeće: od mnoštva pristiglih molbi za navedena radna mjesta Radna jedinica Usluga izdvojila je 15 kandidata (među kojima je bilo i pripadnika romske nacionalne manjine – štoviše i sin g. Surije Mehmetija) koji prvenstveno svojim kvalifikacijama najbolje odgovaraju potrebama posla.


Nakon obavljenih razgovora, rukovoditelj imenovane radne jedinice odabrao je 4 kandidata koji u potpunosti zadovoljavaju sve uvjete navedenog radnog mjesta, a preostali kandidati su sukladno profesionalnoj etici pisanim putem izviješteni o odabiru.


Potrebno je istaknuti kako upravo kvalifikacija jest i oduvijek je bila primarni kriterij zapošljavanja u Društvu, a navodi o možebitnom preferiranju nacionalnog, vjerskog ili kulturnog podrijetla odnosno nepotizmu u potpunosti su arbitrarni i deplasirani.


Prebivalište nije ključno


U Društvu su zaposleni radnici iz Grada Rijeke, Grada Opatije, Općina Matulji, Lovran, Mošćenička Draga i drugih obližnjih jedinica lokalne samouprave. Mjesto prebivališta radnika nikad nije bilo ključno za odabir istog, međutim, logično je i životno da Društvu gravitiraju i da se u istom zapošljavanju radnici u blizini njegova sjedišta kako zbog specifičnosti pojedinih radnih mjesta (potreba za žurnom reakcijom i promptnim odazivom grobara), tako prvenstveno i u cilju ekonomičnosti i racionalizacije troškova poslovanja samog Društva cijeneći prvenstveno karakter istog kao komunalnog Društva.


Slijedom svega navedenoga, razvidan je isključivi privatni razlog nezadovoljstva g. Surije Mehmetija koji isti pogrešno interpretira zlouporabljujući pritom svoju poziciju predsjednika Zajednice Roma »Romsko jedinstvo PGŽ-a« kako bi ovom prijeporu neosnovano pridao nacionalni karakter – odgovorio je na Mehmetijeve prozivke direktor »Komunalca« Ervino Mrak.