33. Mandrać

Međunarodni likovni natječaj u Voloskom ima inspiraciju u Giacomu Pucciniju

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Ovogodišnji Mandrać posvećen je 160. obljetnici rođenja talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, koji je bio čest gost Opatije, pa će tako ocjenjivački sud posebnu pažnju posvetiti djelima koja će biti inspirirana radom ovog poznatog umjetnika



OPATIJA Trideset i treće izdanje Međunarodnog likovnog natječaja »Mandrać 2018« održat će se ovog vikenda, 25. i 26. kolovoza, na otvorenim prostorima u Voloskom, u prilaznim uličicama i na skalinama.


Ovogodišnji Mandrać posvećen je 160. obljetnici rođenja uglednog i slavnog talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koji je bio čest gost Opatije, pa će tako ocjenjivački sud posebnu pažnju posvetiti djelima koja će biti inspirirana radom ovog poznatog umjetnika, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u opatijskoj Villi Angiolini u nazočnosti organizatora ovogodišnje priredbe iz Hrvatskog muzeja turizma, Zajednice Talijana Grada Opatije, MO-a Volosko te u prisustvu idejnog začetnika i inicijatora Mandraća, koji će biti i predsjednik ocjenjivačkog suda, vološćanskog umjetnika Claudija Franka.


Mali Mandrać 


Uvod u ovogodišnji Mandrać dogodit će se u petak, 24. kolovoza, u 21 sat u galeriji »Gal« u Voloskom u kojoj će biti predstavljena monografija i otvorena izložba slika Ive Kaline, na kojoj će biti izloženi radovi umjetnika koji nisu objavljeni u monografiji izdanoj prije mjesec dana. Vološćanska manifestacija počinje u subotu Malim Mandraćem, koji se održava u organizaciji zajednice Talijana Grada Opatije. Sudjelovati mogu djeca u dobi od 5 do 15 godina. Radove će stvarati do 12 sati, a u 14 sati biti će poznati pobjednici dječjeg likovnog natječaja. Organizatori poručuju da sudionici pribor za crtanje i slikanje moraju donijeti sami po vlastitom izboru.




Veliki likovni natječaj počinje u nedjelju, 26. kolovoza, ujutro. Pravo sudjelovanja imaju slikari iz Hrvatske i inozemstva, koji će biti razvrstani u dvije kategorije – profesionalnu kategoriju čine sudionici s diplomom fakulteta likovne umjetnosti, a opću kategoriju svi ostali. Novčane nagrade osigurava Grad Opatija. U općoj kategoriji prva nagrada iznosi 3.000 kuna, druga nagrada 1.000 kuna, a treća nagrada je posebno priznanje. U profesionalnoj skupini prva nagrada iznosi 6.000 kuna, druga 3.000 kuna, a treća je posebno priznanje.


Bez odgađanja 


Nagrada će se dodijeliti i za fotografiju u iznosu od 2.000 kuna, te za najbolji studentski rad – 1.000 kuna. Svečana dodjela najuspješnijima zakazana je u 20 sati.


Prošle godine na likovnom natječaju bilo je 155 sudionika iz 14 zemalja, a Gabrijela Krmpotić Kos iz HMT-a kaže kako toliko sudionika očekuju i ove godine, pa čak i nešto više. Na Malom Mandraću prošle je godine bilo 120 natjecatelja, a bude li vrijeme poslužilo organizatore, i ove godine se nadaju takvom odazivu. Naime, iako je za vikend najavljeno kišno i nestabilno vrijeme, manifestacija se neće odgađati, već će samo neki njezini dijelovi biti preseljeni u zatvorene prostore, ugostiteljske objekte, Dom Liburniju. Inicijator Mandraća Claudio Frank pozvao je umjetnike u vološćansku lučicu, naglasivši kako je sretan što je unatoč bolesti doživio organizaciju 33. izdanja likovnog natječaja te izrazio nadu da će ih vrijeme poslužiti.