Razmjena iskustava

Međunarodna konferencija o javnoj nabavi otvorena u Opatiji

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



OPATIJA »Razmjena iskustava o ključnim izazovima u praksi javne nabave« tema je druge međunarodne konferencije o javnoj nabavi koja je otvorena u opatijskom hotelu Kvarner u nazočnosti 100-njak sudionika.


Tijekom dvodnevne konferencije govorit će se o strateškom korištenju javne nabave i politike održivog upravljanja nabavom, o kriterijima kvalitete, dobrim i lošim praksama, E-nabavi i upravljanju ugovorima, financijskim korekcijama u postupcima nabava na EU projektima i primjerima iskustava različitih država članica EU. Primjere i praksu javne nabave zemalja članica iznijet će stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Slovenije.


Ciljevi javne nabave i dalje su ostvarenje što kvalitetnijih rezultata i što veće dobrobiti za građane i zajednicu uz optimizaciju potrošnje javnih sredstava. Razmjena dobrih i loših iskustava i suradnja različitih korisnika su ključni faktori uspjeha.




Konferencija će biti interaktivnog karaktera, a sudionici će dobiti niz primjera iz međunarodne prakse javne nabave, dobiti odgovore na niz pitanja, družiti se i razmjenjivati iskustva s domaćim i stranim stručnjacima, kao i sa svojim kolegama iz cijele Hrvatske, poručili su organizatori.


– Sve ovo što je novo, inovativno i što traži određeno vrijeme da se uhoda u praksi, kao što su partnerstvo za inovacije, zelena javna nabava, društveno odgovorna javna nabava, sve su to relativno nove ideje u sustavu javne nabave u Hrvatskoj.


Strah od novoga je prirodan i razumljiv, isto tako je prirodan i razumljiv strah od žalbe u sustavu javne nabave jer to odgađa postupak i traži svoje vrijeme. Međutim, ono što ne treba zaboraviti i ono o čemu moramo voditi računa je da naručitelji korištenjem javnih sredstava mogu pridonijeti ciljevima – cilju razvoja inovacija, cilju ekološke održivosti i društveno odgovornom poslovanju – rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta na otvaranju konferencije.