Novi agroturistički adut Liburnije

Matuljski “puževi po domaću”: od uzgoja do stola

Davor Žic



    – Nakon šest godina, na ovaj ćemo način zaokružiti priču koju smo započeli u ovoj zgradi, i spojiti proizvodni ciklus od uzgoja do stola. U uzgoj puževa upustili smo se početkom devedesetih godina, često praćeni podsmjehom i čudnim pogledima, a danas okupljamo 109 kooperantskih uzgajivača puževa. Imamo i vlastitu robnu marku »Hram okusa« u kojoj su uz puževe, i drugi proizvodi kao što su salama od puževa ili gotovi umaci od puževa, kazala je Anđela Cvjetković Šumar, naglasivši da su proizvodi njihova obiteljskog gospodarstva pronašli put do polica supermarketa velikih trgovačkih lanaca, ali i malih delikatesnih trgovina diljem Hrvatske. 


    Vlasnica obrta Alma Cvjetković naglasila je kako je ova ponuda prvenstveno namijenjena grupama – od organiziranih turističkih dolazaka, preko svadbi i proslava, do poslovnih sastanaka – te da je cilj spojiti ju s ostalim turističkim aktivnostima koje nudi Općina Matulji kao što su biciklističke i pješačke staze, ili »pusna tradicija« kakvu čuva Zavičajna muzejska zbirka posvećena zvončarima, smještena u neposrednoj blizini agroturizma »Manjon«.


    – Posebno smo zadovoljni da su Matulji prvi na području Županije koji su prepoznali značaj agroturizma, a ovo je već drugi objekt ovog tipa na našem području, dok je prvi otvoren u Zalukima, kazala je direktorica Turističke zajednice Matulja Marijana Kalčić Grlaš.