Prvi 'otpadomjer'

Matulji dobili pametnu kantu za smeće koja mjeri količinu otpada

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Svrha ovog sustava je da na kraju tekućeg mjeseca krajnji korisnik usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada dobije račun na kojem je vidljivo koliko je stvarno taj mjesec odložio litara te da mu se toliko otpada naplati na kraju obračunskog razdoblja



MATULJI » Općina Matulji, u naselju u centru mjesta, dobila je prvi otpadomjer na Liburniji, a prema riječima Ervina Mraka, direktora Komunalca ta »pametna« kanta za smeće jedna je i od prvih postavljenih u Hrvatskoj. Riječ je o posudi za otpatke koja mjeri količinu bačenog smeća korisnika, a sve kako bi potakla korisnike na selekciju otpada i prilagođavanje novim hrvatskim propisima i zakonima. Postavljanje kante koja evidentira odlaganje u Matuljima za sada je ipak samo pilot projekt na temelju kojeg će se vjerojatno razviti cijeli sustav odlaganja smeća.


   – Sustav je to koji je cjelovito rješenje za naplatu korisnicima usluge odlaganja nerazvrstanog otpada prema stvarno odloženom volumenu čime se potiče krajnjeg korisnika na primarnu selekciju otpada. Otpadomjerom je omogućena evidencija odlaganja određenog volumena nerazvrstanog otpada u posudu predviđenu za nerazvrstani komunalni otpad te samim time omogućava najjednostavniji prelazak lokalne samouprave za naplatu otpada krajnjem korisniku po stvarno odloženom volumenu.


Dakle, svrha ovog sustava je da na kraju tekućeg mjeseca krajnji korisnik usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada dobije račun na kojem je vidljivo koliko je stvarno taj mjesec odložio litara te da mu se toliko otpada naplati na kraju obračunskog razdoblja. Sustav funkcionira tako da korisnik dobiva jedinstveni (šifrirani) ključ kojim se evidentira bacanje smeća u posudu, razjasnili su nam u komunalnom poduzeću Liburnije – Komunalcu, a prva »pametna« kanta za smeće u Matuljima ovjekovječena je i našom kamerom.