Komunalac

Matuljci dobivaju nove spremnike za otpad: Podjela sivih kanti kreće od ponedjeljka

Marina Kirigin

Bruno Frlan, Ervino Mrak, Mario Ćiković i Duško Kulaš / Snimio Sergej DRECHSLER

Bruno Frlan, Ervino Mrak, Mario Ćiković i Duško Kulaš / Snimio Sergej DRECHSLER

Korisnici trebaju doći na prostor Komunalca u Jurdane i preuzeti kante za miješani i biorazgradivi komunalni otpad. Reciklabilni otpad za sada će se i dalje odlagati u narančaste vrećice



MATULJI Stanovnici Matulja, korisnici komunalne usluge, sive vrećice zamijenit će sivim kantama. Naime, od ponedjeljka, 18. veljače, kreće distribucija spremnika za miješani i biorazgradivi komunalni otpad. Podjela spremnika obavljat će se svakim radnim danom od 7.30 do 14.30 sati na prostoru tvrtke Komunalac u Jurdanima.


Građani Matulja mole se da dođu i preuzmu kante za miješani komunalni otpad, poručili su u komunalnom društvu na konferenciji za novinare direktor tvrtke Ervino Mrak, voditelj RJ Usluga Duško Kulaš i predstavnici Općine Matulji, načelnik Mario Ćiković i zamjenik načelnika Bruno Frlan.


Sivi spremnici su spremni  / Snimio Sergej DRECHSLER


Sivi spremnici su spremni / Snimio Sergej DRECHSLER





– Kada nas je u studenom Fond obavijestio da nemaju dovoljno sredstava kako bi svim korisnicima omogućili podjelu dva spremnika, jedan za miješani i jedan za reciklabilni otpad, sredstva smo morali pronaći u općinskoj kasi. Tako smo u proračunu osigurali sredstva za nabavku ovih sivih spremnika za miješani komunalni otpad, Komunalac je proveo javni natječaj, kante su stigle i sljedećeg ponedjeljka kreće njihova distribucija. Pozivamo korisnike s područja općine Matulji da dođu u Jurdane, na prostor tvrtke Komunalac i preuzmu kante za miješani i biorazgradivi komunalni otpad. Reciklabilni otpad za sada će se i dalje odlagati u narančaste vrećice. Država će raspisati natječaj za nabavku spremnika za reciklabilni otpad, na koji ćemo se javiti, a onda ih na isti način dodijeliti korisnicima – rekao je načelnik Općine Matulji.


Prijelazno razdoblje novog sustava gospodarenja otpadom »na kućnom pragu«, tijekom kojeg se otpad odvajao u dvije vrećice (sivu i narančastu), poslužilo je i kao period tijekom kojeg su žitelji Matulja mogli uvidjeti koliko otpada koji se odvozi na Marišćinu stvaraju pa i prema tome odrediti kakav volumen spremnika trebaju. Kako se cijena varijabilnog dijela miješanog otpada plaća po volumenu, važno je izabrati optimalnu veličinu kante, a u ponudi spremnika za miješani komunalni otpad su kante od 40, 60, 90, 120 i 240 litara.


– Dio korisnika ispunio je upitnike putem web preglednika ili osobno. Te korisnike molimo da sačekaju naš poziv za preuzimanje spremnika – rekao je Kulaš, navodeći da je većina korisnika zatražila kante manjih volumena, one od 40 i 60 litara. Za sve one koji još nisu izračunali koji im je volumen spremnika potreban, u Komunalcu predlažu da broj osoba u kućanstvu pomnože s 20 litara – koliko se u prosjeku tjedno stvara otpada »po glavi«.


Kante za smeće, odvajanje otpada, Komunalac, snimio Sergej DRECHSLER


Kante za smeće, odvajanje otpada, Komunalac, snimio Sergej DRECHSLER