"Naj kafe majstor" izabran u Opatiji

Matija Hrkač i dalje kuha najbolju kavu u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

U završnicu su uspjeli ući i Nik Oroši, Josip Novačić i  Oliver Oljica iz Zagreba, te Tomislav Stančić i Toni Klisović iz Šibenika



OPATIJA Matija Hrkač iz Zagreba, aktualni prvak Hrvatske u prošloj i pretprošloj godini, najbolji je hrvatski barist i u 2012. godini, odlučeno je popodne u Opatiji, na šestom po redu državnom natjecanju barista Hrvatske. Novi – stari prvak će u lipnju braniti boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu barista u Beču. Sedamnaest kandidata pristiglih u opatijski hotel Četiri opatijska cvijeta gdje se nadmetanje u »naj kuhanju kave« i njezinom posluživanju održavalo tijekom protekla dva dana, doputovalo je osim iz Rijeke i iz Zagreba, Poreča, Šibenika i Slavonskog Broda. Ocjenjivali su se, pored okusa pripremljene šalice »crnog užitka« i njezin izgled, te druge karakteristike po kojima se obična, solidno pripremljena kava može razlikovati od one vrhunski pripremljene, odnosno pobjedničke.


Šest kandidata uspjelo je tijekom subotnjeg nadmetanja u pripremanju i posluživanju kave ući u  završnicu, a ugođaj ove proljetne »priče o kavi«, odnosno Festivala kave koji je u Opatiji započeo još u petak, dodatno je obogatio i mali sajam izlagača koji se bave kavom.


– Među šest finalista ušli su Nik Oroši, Josip Novačić, Oliver Oljica i Matija Hrkač iz Zagreba, te Tomislav Stančić i Toni Klisović iz Šibenika. Svaki je natjecatelj pripremao četiri espressa, četiri capuccina i četiri pića s potpisom, dakle koktela od kave. Sve je to ocjenjivao međunarodni stručni sud kojemu je predsjedavala Sonja Bjork Grant s Islanda, predsjednica Odbora za edukaciju pri SCAE, a u sudačkom timu je bio i Willy Hensen, jedan od osnivača svjetskog natjecanja barista.


Važno je reći i da je ovo nacionalno prvenstvo u Opatiji u stvari test model za buduća svjetska natjecanja – istaknuo je uoči proglašenja pobjednika Domagoj Trusić, nacionalni SCAE koordinator koji će najboljeg hrvatskog baristu pratiti na svjetskom finalu u Beču. Iza Matije Hrkača, na drugo mjesto plasirao se Nik Oroši, na treće Oliver Oljica, a zatim su se redom plasirali baristi Toni Klisović, Josip Novačić i Tomislav Stančić.