Antonjski rog

Maškare diljem Liburnije preuzele vlast, evo što se sve događalo

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ključevi Grada Opatije predani su pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, otvorena je izložba kostima karnevalske skupine »Opatijke 90-60-90«, u Općini Matulji su ključeve preuzeli zvončari Vlahov Breg – Korensko, a Zvoneća je tijekom bogatog programa bila »centar pusnega sveta«



OPATIJA/MATULJI – Maškare su na Antonju preuzele vlast. Ključevi Grada Opatije predani su pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, a maškarana je vlast predvođena opatijskim Lumber klubom na pal podigla pusta, krivca za sve ono loše u prošloj godini.


Tako na opatijskom mrkatu visi »Gospodin Žbandani« s tortom u ruci. Opatijski pust dolazi iz metropole, »zbandi«, a kako kažu »lumberaši«, pomagao je u izradi novih fontana i žičare za Učku.


foto: screenshot


foto: screenshot





Svečanu primopredaju gradskih ključeva pred okupljenim građanima obavili su zamjenici opatijskog gradonačelnika Emil Priskić i Vera Aničić, ističući pritom da to čine dobrovoljno i da su sigurni da ključeve daju u sigurne ruke. Duško Jeličić Dule obećao je da će sve biti u najboljem redu, ali i posumnjao u njihovu dobronamjernost, s obzirom na brzinu kojom su htjeli predati vlast.


Start »petog godišnjeg doba« obilježen je već tradicionalnom izložbom karića Jerka Gudca u caffe baru Barić, ali i otvaranjem izložbe kostima karnevalske skupine »Opatijke 90-60-90« koja je na taj način obilježila i 25 godina postojanja. Na katu opatijske tržnice izloženo je 15-ak njihovih karnevalskih kostima koji pričaju priču o čuvanju karnevalske opatijske tradicije.



Cijelo su poslijepodne i večer diljem Liburnije prošli u znaku karnevala. U Općini Matulji su ključeve preuzeli zvončari Vlahov Breg – Korensko, a Pusni odbor Matulji organizirao je podizanje pusta.



Tema ove godine nije bila politička, već su »matujski pusni judi« izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da je ukinut Tour of Croatia, a oni su »protiv ukidanja seh užanci, pa i biciklističkeh«. I zato, u Matuljima visi Điro (Giro). U pusnom proglasu koji je pratio ceremoniju između ostalog se obašnjava »po domaću«:



– Ma da ne bude se do kraja zgubjeno i da ne propade više leh ča je, smo odlučili da taj sakramenski hrvatski giro ipak pasa okol Matuj. Ma ne samo da pasa, leh da bude ovde dokla god Pust dura.



Udruga Domaća užanca i Udruga Jarbola na Antonju su, prema dugogodišnjoj tradiciji, pripremile izuzetno bogat program tijekom kojega je jučer Zvoneća zasluženo bila »centar pusnega sveta«. Harmonikaši iz škole svjetskog prvaka Nike Polesa zagrijali su svojom svirkom i Zvoneću i okolicu.


U centru mjesta podignut je pust, a u programu su uz ostale sudjelovali i zvonejski vinari poznati po svojoj jarboli i Zvonejski zvončari.



Navečer su u antonjski rog »zatulili« predstavnici zvončarskih grupa i karnevalskih skupina s područja Općine Matulji i to je bio trenutak u kojemu je i »službeno« na cijeloj Liburniji otvoreno »peto godišnje doba«. U nastavku programa, otvorena je izložba »Zvoneća j’ Zvoneća – 2«, a koja predstavlja »pusno vreme va slikah, besedah i filme«.


Pusni pakal« i u Lovranu


»Pusni pakal« je aktualan i u Lovranu. Obješen je »krivac za sve«, a podignuta je i karnevalska zastava. Fešta je počela mimohodom prema središtu mjesta te su potom i lovranske vlasti morale predati ključeve Općine maškarama.



Na otvorenju karnevala, uz svirku Bonace, moglo se popiti kuhano vino i počastiti fritulama. U Gradskoj kuli i Kući lovranskega guca započeo je Kulkarneval u okvirima programa Dnevnog boravka susjedstva Lovran te su ove lokacije pretvorene u multimedijalni pusni centar.