Udri brigu na veselje

Maškarana kuhinja Liburnije: Kažin kakov samo maškare moru storit

Andrej Petrak

Rastur Koktelsa na pozornici / Foto M. Aničić

Rastur Koktelsa na pozornici / Foto M. Aničić

Maska za leta ne haje, ni ju briga ni ki je čigov, ni z kud prihaja, bitan j samo pravi rastur pred pozornicom



Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog, kud se ori pjesan vila, s Učke tja do mora tvog, dočekala nas je pjesma, kad smo pred Domom u Permanima odlučili provjeriti kakvu su maškaranu kuhinju »skuhali« ovog pusta na Liburniji. A stihove najpoznatije istarske pjesme otpjevali su združeni »punkeri i anarhisti« iz Dragućske vale, smještene između Draguća i jezera Butonigla u blizini Cerovlja.


  – Punk is not dead, ne u Dragućskoj vali, poručili su složno.


  Osim ove nabrijane istarske ekipe, ove su subote u Permane dolazili cijeli autobusi karnevalskih grupa iz ostatka Istre, ali i susjedne Slovenije. Kako i ne bi, kad su za zabavu, uz »rezidente« iz Je-Beni Banda te večeri bili zaduženi jedni, jedini i jedinstveni Koktelsi, koji su pravi kažin u Permanima pripremili još na početku ove sezone pusnih nemotarija, na Antonju, kad su privukli više od 1.500 maškara na promociju svog novog albuma »Čekaaaj«.




 


 Povratak tradicije


Osim u Domu, brojne maškare zagrijavale su se za početak nastupa Koktelsa i ispred Maškaranog centra u Permanima, od stripera-policjota i njegove vesele ekipe pa do djevojaka, cijelih omotanih u velike zavoje, koje su par puta proklizale na ledu, zaostalom od zadnjeg snijega. Nesigurnim korakom djevojke su nekako su ipak uspjele ući u Dom, gdje su već uživale vražice iz Mučićevih maškara, vološćanski prethistorijski ljudi radili su pravi rastur pred pozornicom, a do kraja večeri pridružili su im se nebrojeni drugi maškaroni. Uostalom, poručuju organizatori: »Još od prej Kolaža i Ester, pa se do današnjej Koktelsi, najboje maškare va Hrvatskoj su va našen kraje«.


  – Ovo leto najboji pusni tanci su va Dome Permani. Tradicija se vrnja, Permani se vrnjaju, aš po prvi put, si ča su mogli prit, su na jednen meste: Koktelsi, Mauro Staraj, Je Beni Band, Mustafi… Oni garantiraju kažin kakov samo maškare moru storit i zato Permani se ne propuštaju, ističu organizatori, poručujući: »Uz ulaznicu medica gratis, uz garderobu medica gratis, trezneh neće bit«.   A nama je još trijeznima bilo poć’ dalje i izvidjeti maškaranu situaciju o Omegi i Domu u Jušićima, gdje su se uz grupu Maestral rasplesale dame i gospoda iz »ludih dvadesetih«, a u plesnim koracima nisu nimalo zaostajali ni jedna muška balerina i njegova klaunica, ali bome ni »Egipćani«, pristigli u Jušiće ravno iz Kršana.   – Redovito dolazimo u Jušiće, ali cijenimo i pusne tance u Šporovoj jami i drugdje u ovom kraju, poručili su nam u predahu između dva glazbena broja.  

 Drvce i poklon


Ipak, najugodnije iznenađenje te večeri u Jušićima, što se tiče originalnosti maske, svakako su bili »božićno drvce« Ivan i njegov »poklon« Erik.


  – Ako nismo za prvo mesto, gremo zajno doma, bio je siguran u osvajanje nagrade Erik.


  Tako je te večeri bilo u Jušićima, a u pusnim tancima na pravi, starinski način, uz Duleta i njegovu Bonacu, uživali su članovi opatijskog kluba 60+, u kavani Palme opatijskog hotela Bristol.


Svevremenski Duletovi hitovi i plesni podij bilo je sve što je trebalo okupljenim maškaronima da pokažu da su i dalje u najboljim godinama za pravu zabavu. A zabavno je bilo i u Domu na Zametu, gdje se rasplesala »hrvatska zečja reprezentacija«, zajedno s damama iz Rupe i brojnim drugima koji su ove večeri odlučili provjeriti što su im to priredile Zametske maškare i zvončari. Oni koji su došli, nisu pogriješili, jer uz dobru glazbu i ples, imali su prilike uživati i u impresivnoj zvonjavi Zametskih zvončara. Sve u svemu, dobra preporuka i za sljedeću subotu.