Nacionalna izložba pasa

Manji psi su u modi: Lovranska izložba pokazala novi trend

Srđan Brajčić

Psi su bili kategorizirani u deset grupa / snimio S. Ježina

Psi su bili kategorizirani u deset grupa / snimio S. Ježina

Manji psi u modiPrikladniji su za život u stanovima, gdje uvijek nedostaje prostora. Također, njihovo održavanje je jeftinije. No, vlasnici pasa u Hrvatskoj vole i druge, veće pasmine...



 Nacionalna izložba pasa »Liburnia Show CAC« održana je jučer na travnjaku Nogometnog kluba Lovran u organizaciji Kinološkog društva Opatija. Predsjednica društva Sanda Terzić kaže da se izložba pasa ove godine već drugi put održava u Lovranu.


– Ova izložba okupila je 250 sudionika iz 12 zemalja. Uglavnom su to hrvatski vlasnici izložbenih pasa, ali dosta sudionika dolazi tradicionalno iz Italije. No, izložba je okupila i vlasnike pasa iz Austrije, Slovenije, Srbije, Njemačke, te čak iz Finske, Litve, Norveške, Indonezije… Značaj ovoj izložbi daju i četiri međunarodna suca, pojašnjava Sanda Terzić.



Tijekom vikenda u Lovranu su održane i kvalifikacije za svjetsko prvenstvo i sedmo državno kolo u Agilityju, sportu za pse ali i njihove vlasnike. U tom natjecanju vodič usmjerava svog psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redom, čime ljubimac pokazuje svoje vještine i inteligenciju.





Psi na izložbi u Lovranu kategorizirani su u deset grupa, ovisno o pasmini.


– Na izložbi najviše je pasa u kategoriji terijeri. Također, jako puno je patuljastih pasa, ali i onih koji služe za pratnju. Uglavnom prevladavaju manji psi, mops i čivava, što je odraz novih trendova u Hrvatskoj. Naime, manji psi postaju sve zanimljiviji vlasnicima i izlagačima. To je povezano s nekim praktičnim razlozima. Manji psi ipak su prikladniji za život u stanovima, gdje uvijek nedostaje prostora. Također, njihovo održavanje je jeftinije. No, vlasnici pasa u Hrvatskoj vole i druge, veće pasmine, poput terijera i ovčara. Trendovi se i u nas relativno brzo mijenjaju, recimo svakih desetak godina, pa je još donedavno u Hrvatskoj najpopularniji bio dalmatinski pas. Vidjet ćemo što donosi naredno razdoblje, otkriva Sanda Terzić.


Na izložbi u Lovranu zamijećen je i veći broj američkih pit bull terijera, za koje će njihovi vlasnici reći da je to najumiljatiji i najdobroćudniji pas.


– Vlasnici takozvanih opasnih pasmina moraju na našim izložbama donijeti veterinarsku potvrdu da su njihovi psi stabilni, socijalizirani, odnosno da ne predstavljaju opasnost za ljude i pse, navodi Sanda Terzić iz Kinološkog društva Opatija koja ističe da vlasnici pasa u Hrvatskoj sve više vode računa o svojim kućnim ljubimcima.


– Kinološka svijest u Hrvatskoj na zavidnoj je razini i mislim da smo blizu zapadnim standardima, od njege pasa i šetnje, pa do toga da vlasnici uredno pokupe za svojim ljubimcima. Vjerujemo da ćemo nastaviti u tom smjeru, poručuje Sanda Terzić.