Dobar primjer

Mala Učka čuva sjećanja na 22 stradala Učkara: Dok neki ruše, na Liburniji grade spomenik antifašizmu

Aleksandra Kućel Ilić

Tijekom ratnih zbivanja živote su dala čak 22 Učkara, moglo bi se reći – iz svake kuće po jedan / Snimio Marin ANIČIĆ

Tijekom ratnih zbivanja živote su dala čak 22 Učkara, moglo bi se reći – iz svake kuće po jedan / Snimio Marin ANIČIĆ

Otkrivanje spomenika će biti u subotu, 4. svibnja, u 12 sati uz program i sjećanja na teške ratne dane i izgubljene živote



OPATIJA Jedini novi spomenik u znak sjećanja na stradale tijekom Drugog svjetskog rata na području Primorsko-goranske županije, a možda i cijele Hrvatske, otkrit će se u subotu, 4. svibnja, u mjestu Mala Učka koje je 1944. godine spaljeno do temelja.


Gorjele su obiteljske kuće i gospodarske zgrade, cijelo je mjesto sravnjeno sa zemljom, a stanovnici su deportirani u Istru, Trst, Njemačku i Austriju. Tijekom ratnih zbivanja živote su dala čak 22 Učkara, moglo bi se reći – iz svake kuće po jedan. Zaslužuju dostojno spomen-obilježje, a detalje o svibanjskoj svečanosti otkrili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić i predstavnik mještana Male Učke Đino Martinčić.


Priskić se prisjetio na teške dane za Malu Učku te naglasio da sjećanje na nedužne žrtve zaslužuje dobiti adekvatno spomen-obilježje.




– Dogovori između nas četvorice rezultirali su dovršetkom projekta u koji je Grad Opatija ušao u suradnji s Općinom Mošćenička Draga – naveo je Priskić, a nadovezao se draški načelnik Staraj po čijim riječima je do izgradnje spomenika došlo nakon početne inicijative stanovnika Male Učke i članova UABA-e.


– Spomenik će se nalaziti na granici naše općine i Grada Opatije te smo u njegovu obnovu zajednički uložili novac. Novo spomen-obilježje će imati suvremenu dimenziju. Zahvaljujući mještanima, a Mala Učka ih ima i danas, ovo mjesto živi, a naša je dužnost da im u okvirima mogućnosti što više pomognemo, tako da smo uredili i pristupnu cestu – dodao je Staraj.


Prema riječima predsjednika UABA-e Opatija Brune Starčića, otkrivanje spomenika 4. svibnja bit će zapravo kruna cijelog niza događaja na Liburniji vezanih uz važne obljetnice iz Drugog svjetskog rata. Pozvao je sve koji to žele da se u ponedjeljak, 29. travnja u 17.30 sati odazovu na promociju drugog proširenog izdanja knjige »Stradanje Vele i Male Učke te Potoka tijekom Drugog svjetskog rata« čiji je autor dr. sc. Roberto Žigulić.


– Nakon što smo obilježili iskrcavanje partizanskih snaga u Mošćeničkoj Dragi, zatim Dan oslobođenja Lovrana, 28. travnja se obilježava Dan oslobođenja Opatije – rekao je Starčić.


Đino Martinčić, predstavnik Učkara je uime svih mještana i njihovih obitelji izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da će se generacijamakoje dolaze u nasljeđe ostaviti mjesto na kojem će se dostojanstveno moći prisjetiti svih žrtava koje to i zaslužuju. Po njegovim riječima, autor idejnog projekta spomenika je Serđo Capelletti, dok je tekst napisala dr. sc. Vjekoslava Jurdana.


Sudionici presice su pozvali zainteresirane da se u što većem broju odazovu na svečanost 4. svibnja u mjestu Mala Učka u kojemu je danas malo registriranih stanovnika, ali je deset kuća obnovljeno i život se u njega polako vraća.