Silovito olujno jugo

MUKE PO LIBURNIJI Lungomare zbog turista treba što prije sanirati

Aleksandra Kućel Ilić

Oštećeni lungomare "pul crekvice" se počeo sanirati

Oštećeni lungomare "pul crekvice" se počeo sanirati

Jasno je da Opatija koja želi živjeti turistički cijelu godinu sve ovo mora što prije sanirati jer smo bez prohodnosti cijele dionice svi zajedno zakinuti – smatra umirovljeni ugostitelj Josip Tariba



OPATIJA Što se prije lungomare sanira od oštećenja, bit će to bolje za opatijski turizam. Premda, šteta je zbilja ogromna i dogodila se na više lokacija uz obalni put, a nastradali su i ugostiteljski objekti uz more pa je jasno da se neće moći popraviti baš sve u tako kratko vrijeme. Ipak, vjerujem da će se uz dobru organizaciju zahtjevan posao što bolje odraditi i da trajnijih posljedica za turizam Opatijske rivijere neće biti. Za turiste koji dolaze u Opatiju izvan glavne sezone lungomare je sadržaj broj jedan, tako da je od iznimne važnosti da se situacija što je moguće prije dovede u normalu – smatra poznati opatijski ugostitelj u mirovini Josip Tariba.


Po njegovim riječima, olujno jugo koje je nedavno pogodilo naše krajeve bilo je toliko silovito da se slična vremenska nepogoda ne pamti, a osim devastacije samih dijelova šetnice, oštećena je i rasvjeta i zbog mračnih dionica bi sada više posla mogle imati policijske snage.


– Prolazio sam sinoć lungomarem u vrijeme kad je već bilo mračno i mogu reći da je zbilja opasno jer nema rasvjete. Jasno je da Opatija koja želi živjeti turistički cijelu godinu sve ovo mora što prije sanirati jer smo bez prohodnosti cijele dionice svi zajedno zakinuti. Lungomare kao što ga ima Opatija ima malo tko pa ga treba što bolje valorizirati. No, tek kad se na šetnicu vrati struja, spriječit će se i mogući noćni incidenti – smatra Tariba.


Domaći i turisti




Nakon nekoliko kišnih dana, jučerašnje su vremenske prilike bile relativno dobre za šetnju, a kad se nakratko pojavilo i sunce, na atraktivnoj šetnici je bilo šetača, uz domaće ljude i podosta turista.


Međutim, stranim turistima koji kažu da je Opatija po svim vremenskim uvjetima prekrasna, privremeni prekidi i zatvoreni dijelovi lungomara ne smetaju. Na dionici kraj hotela Kvarner susreli smo grupu od četvero austrijskih turista koji su najprije bili u Voloskom i uvidjevši razmjer štete, odlučili prošetati parkom Angiolina i sigurnim dijelovima šetnice.


– Informirani smo o tome što se dogodilo i poštujemo oznake i upozorenja na dionicama koje nisu sigurne za pješake. Protiv snage prirode se ponekad nemoguće boriti, no mi vjerujemo da će se šetnica ubrzo sanirati i da će sve biti kao ranije – ispričali su nam dr. Christian Müller i Suzanne Müller, gosti iz Beča. Kako primjećuju, bez obzira na oštećenja, ostalo je još dosta lijepih mjesta za šetnju uz more, tako da trenutke provedene u Opatiji uspijevaju provesti na najbolji način.


Promjena klime


U Parku svetog Jakova sugovornik nam je bio »domaći čovek« Valerio Benčić Vale.


– Vremenske prilike su danas potpuno drugačije nego li su bile nekad i sve je puno, puno manje predvidljivo. Ovakvu južinu nitko nije mogao prognozirati jer se uvijek znalo reći – idemo u Opatiju, tamo je mirno i ne pušu jaki vjetrovi. Klimatski su se uvjeti 100 posto promijenili, pa dovoljno je vidjeti to da smo sedmog dana mjeseca studenoga još uvijek u kratkim rukavima – ispričao je Benčić.



Lungomare je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Opatiji koja je, nažalost, uslijed nezapamćene elementarne nepogode oštećena te u nekim svojim dijelovima trenutačno zatvorena za šetače. Djelatnice u TIC-u redovito skreću pozornost posjetiteljima da su određeni dijelovi zatvoreni za šetnju radi njihove vlastite sigurnosti te da nadležne službe čine sve potrebno kako bi se otklonila oštećenja.


Gosti imaju puno razumijevanja za nastalu situaciju i na preporuku djelatnica TIC-a koriste dio šetnice koji nije pretrpio oštećenja – poručili su nam iz Turističke zajednice Grada Opatije.



Iz Amadria Park hotela su nam jučer potvrdili da je osim šteta na obalnome putu, nastradalo i kupalište ispred hotela Royal.


– Iznimno jako jugo prošli tjedan prouzročilo je dosta štete na našoj plaži Royal Beach na kojoj su uništena kamena gazišta, žardinjere i velik dio biljaka te velika staklena stijena u beach baru koji je potpuno poplavio – stoji u izjavi za medije Amadria Park hotela.


Kradljivci imovine


Iz Grada Opatije u međuvremenu stižu uznemirujuće vijesti o »otuđivanju imovine s obalnog puta«. Primijetili su da je, naime, ukraden jedan kandelaber u Ičićima, a prema raspoloživim informacijama, Grad Opatija je utvrdio da, s obzirom na to da na lungomaru radi oštećenja napajanja nema struje, u večernjim satima nepoznati subjekti »kradu gradsku imovinu«.


– Grad Opatija svoju će imovinu štititi svim sredstvima koja su nam na raspolaganju te se necivilizacijsko ponašanje neće tolerirati. Također, za sve sumnjive radnje, odnosno za svaku krađu podnijet ćemo kaznenu prijavu. Lungomare je detaljno fotografiran i stanje na njemu je u cijelosti utvrđeno pa nije moguće da ovakvo neprihvatljivo ponašanje prođe nezamijećeno. Stoga molimo građane da prijave Gradu Opatiji ili policiji svako sumnjivo ponašanje koje bi se odnosilo na otuđenje gradske imovine na obalnom putu – navode iz Grada Opatije.


Jesu li nestali uslijed južnih valova i vjetra, ili su na neki drugi način »dobili noge« zasad još, prema dostupnim izvorima nije utvrđeno, no naša je kamera jučer uhvatila i još jedan neobičan prizor u Ičićima. Naime, od četiri mramorne statue galebova, sada su ostale još samo dvije…