NAJESEN GRADNJA

MINI KAMPUS U IKI Nova zgrada Fakulteta za novo lice Opatije kao sveučilišnog grada

Marina Kirigin

Novi troetažni objekt koji će se graditi uz postojeću zgradu fakulteta bit će ogledni primjer kvalitetne arhitekture i dobrog spajanja starog i novog, a namijenjen je nastavi i preseljenju knjižnice te će riješiti problem nedostatka prostora koji ograničava brži razvoj ove visokoobrazovne ustanove



IKA Diskretan, skriven od pogleda s morske strane, arhitektonski prilagođen gradnji na Liburniji, a istovremeno funkcionalan, bit će objekt Mini kampusa što će se ove jeseni započeti graditi u Iki, uz postojeću zgradu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Bit će to ogledni primjerak kvalitetne arhitekture i dobrog spajanja starog i novog tako da neće biti izvršena nikakva agresija na prostor. Aneks zgrade Fakulteta ukupne planirane površine 1.250 »kvadrata« s postojećom će zgradom ikarskog fakulteta biti povezan toplom vezom u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Novi troetažni objekt namijenjen izvođenju nastave i preseljenju prostora knjižnice riješiti će problem nedostatka prostora fakulteta.


Razvojni iskorak


Prizemlje objekta u cijelosti će biti namijenjeno za prostor knjižnice, dok će se na višim etažama izgraditi nastavne dvorane. Na prvom katu nalazit će se dvije dvorane – kapaciteta 170 i 45 sjedećih mjesta – i manja sala za sastanke. Drugi kat budućeg aneksa imat će dvije dvorane kapaciteta 75 sjedećih mjesta i jednu dvoranu kapaciteta 60 mjesta. Ukupna vrijednost ove investicije, s troškovima uređenja okoliša i opremanja objekta, procjenjuje se na 12,5 milijuna kuna, a izgradnjom aneksa stvorit će se nužni preduvjeti za adaptaciju i opremanje glavne zgrade.


– Realizacijom ovog projekta dati ćemo još jedno novo lice Opatije kao pravog sveučilišnog grada. Bit će to prostor za novi sveučilišni život i okupljanje pozitivnih inicijativa, ne samo našeg fakulteta, već i cijelog Sveučilišta u Rijeci i lokalne zajednice. Svi naši planovi, novi studijski programi, ljetne škole, planovi internacionalizacije – sve se to nadovezuju na ovaj projekt. Ovaj projekt ne gledamo kao zidove i prozore nego kao novi razvojni iskorak koji će otvoriti brojne aktivnosti našeg Fakulteta. Samo ove godine, među 2.100 studenata na Fakultetu, koji studiraju u Iki i našem centru u Zaboku, i 105 zaposlenih, od kojih je 80 osoba u nastavi – asistenti i profesori, imamo i 63 studenta iz cijele Europe i 22 gostujuća profesora. Proces internacionalizacije je nužnost, a daje i Sveučilištu i našem Fakultetu i Opatiji novu dimenziju.




Dosad smo u mnogim stvarima bili limitirani, ne svojim subjektivnim mogućnostima, već jednostavno objektivnom preprekom – rekla je dekanica Fakulteta Dora Smolčić Jurdana ističući kako realizacija Mini kampusa ne bi bila moguća bez aktivne suradnje i iznimne podrške Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva znanosti i obrazovanja.


– Neadekvatni prostorni uvjeti predstavljaju ključno ograničenje razvoja Fakulteta jer postojeće građevine ne zadovoljavaju prostorne potrebe suvremene visokoobrazovne ustanove. Napori FMTU-a u zadnjih nekoliko godina usmjereni su na razvoj prostornih resursa s ciljem stvaranja odgovarajućih uvjeta za obrazovni, znanstveno-istraživački i stručni rad, sukladno preporukama proizašlim iz Bolonjskog procesa i standarda za izvođenje kvalitetne nastave.


Projekt ima podršku Grada Opatije koja je ponosna na činjenicu da je sveučilišni grad i na čijem području Fakultet kao sastavnica Sveučilišta u Rijeci djeluje. Građenje na našoj prekrasnoj lokaciji ne bi bilo moguće bez rješenja nužne prostorno planske dokumentacije i izgradnje nove pristupne ceste koja je ujedno i pristupni put obalnom pojasu lučice – javne luke Ika.


Grad u proteklom razdoblju ulaže velike napore i u valorizaciju prostora plaže ispod Fakulteta koja će se u budućnosti koristiti i kao jedinstvena učionica na otvorenom i za odvijanje raznih kulturno-zabavnih sadržaja. Isto tako, željeli bismo istaknuti kvalitetnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Rijeci Ministarstva kulture u suglasju s kojim je i izrađen projekt, i čije smo preporuke s poštovanjem uvažavali – govori dekanica FMTU-a.


Uređenje parka


U sklopu izgradnje moderne zgrade – aneksa fakulteta, projektom je predviđeno i krajobrazno uređenje povijesnog parka koji okružuje zgradu fakulteta. Tim rješenjem postiže se sklad modernog objekta i povijesnog prostora na funkcionalan i oblikovno zanimljiv način, uvažavajući postojeću vegetaciju i sadašnje stanje ploha s minimalnom interpolacijom korisnih sadržaja namijenjenih studentima.


– Vjerujemo da će ovakvim rješenjem studenti dobiti ugodan i funkcionalni prostor koji će omogućiti izvođenje nastave na otvorenom, učenje i druženje na otvorenom i niz studentskih aktivnosti – predstavljanje fakulteta, priredbe, projekcije, izložbe i slična događanja. Cilj je bio ovom atraktivnom prostoru, osim ukrasnih kvaliteta, dati i funkcionalni i atraktivni karakter namijenjen boravku na otvorenom kako studenta, profesora tako i ostalih posjetitelja, poput onih modela prisutnih u svijetu u okolišima sveučilišnih zgrada, s minimalnim zahvatima u prostoru, poštujući njegov povijesni i bioekološki karakter i značaj – kazala je Dora Smolčić Jurdana.



Nova zgrada bit će i centar turističkih inovacija, kaže dekanica Dora Smolčić Jurdana.


– Mi smo sada u procesu rada na EU projektu „Sustav poticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije“ , čiji smo nositelj, a kojim je predviđeno formiranje Centra za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonskog područja. Centar će biti ovdje kod nas u Opatiji, tako da će nova zgrada poslužiti i njegovom djelovanju. Tako mi ostvarujemo svoju viziju fakulteta: lideri i predvodnici obrazovanja i istraživanja za turizam i ugostiteljstvo ne samo u Hrvatskoj već u široj regiji. Kadrovski smo bitno ojačani u posljednje vrijeme i ovaj nam novi prostor pruža jako puno mogućnosti realizacije programa koje držimo u pripremi  – kazala je dekanica.



Procjena vrijednosti projekta je 12,5 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za projekt će izdvojiti 7 milijuna kuna, a preostalu razliku snosit će Sveučilište u Rijeci i FMTU. Pred navedenim institucijama sada je formaliziranje dogovora, a zatim slijedi i pokretanje javne nabave. Očekuje se da bi u drugoj polovici ove godine, početkom jeseni krenula izgradnja, a u prvoj polovici 2019. godine, ne dođe li do kakvih prepreka, radovi bi bili završeni.


Plan za budućnost


– Naš fakultet se trajno opredijelio za ostanak u Opatiji. Mislimo da je to od naše strateške važnosti jer uobičajeno fakulteti koji su s područja turizma i ugostiteljstva nalaze se u eminentnim turističkim destinacijama. U okviru toga smo već niz godina, kako ova tako i prethodne Uprave, uložili velike napore u sređivanje prostorno-planske dokumentacije i stvaranje ostalih preduvjeta za dogradnju fakulteta. U ranijem periodu planiran je obimniji projekt dogradnje fakulteta kojeg smo morali svesti u okvire moguće realizacije.


Zato je ono što danas gradimo zapravo prva faza cjelovitog projekta. Ono što imamo u budućim planovima je izgradnja zgrade ugostiteljsko-turističke namjene i gastro kabineta od 650 „kvadrata“ koja se nalazi uz samu šetnicu, na mjestu pomoćnih objekata fakulteta, no za sada za tu investiciju nemamo osigurana sredstva. U budućnosti konačno oblikovanje cjelokupnog koncepta Mini kampusa Ika pretpostavlja i proširenje aneksa čiju izgradnju započinjemo ove godine s dodatnim predavaonicama i prostorima za nastavnike i studente. Takav koncept pripreman je u trenutku kada je Europska investicijska banka trebala pratiti znanstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj – zaključuje Smolčić Jurdana.