Općinsko vijeće

Lovranski proračun za 2019. velik zbog kapitalnih projekata

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Planira se obnova društvenog doma, obnova boćališta u Lignju, izgradnja parka s dječjim igralištem u Školarovu, itd., a kreće i obilježavanje Adventa. U projekcijama za 2020. je obnova komunalne infrastrukture Starog grada



LOVRAN Općinsko Vijeće Lovrana jednoglasno je usvojilo prijedlog proračuna za 2019. koji je težak 55,1 milijuna kuna i najveći je do sada, te projekcije proračuna za 2020. i 2021.


Planirani prihodi od poslovanja iznose 34,1 milijun kuna, prihodi od prodaje nefinancijske imovine 10,9 milijuna kuna, te višak prihoda iz prethodnih godina 10,1 milijun kuna.


Planirani su rashodi poslovanja od 24,2 milijuna kuna, rashodi za nabavu nefinancijske imovine 29,8 milijuna kuna, te izdaci za financijsku imovinu i otplatu zajmova 1,1 milijun kuna. Kako je izvijestila Jadranka Ognjenović, voditeljica Odsjeka za proračun i financije, struktura proračuna je velika zbog planiranih kapitalnih projekata.




Prihodi su, rekla je, uglavnom na istoj razini kao u 2018., osim prihoda od poreza na promet nekretnina koji je u ovoj godini ostvaren u visini 4,2 milijuna kuna, a za sljedeću se planira tek milijun i pol kuna.


Međutim, olakotna je okolnost da se planira prijenos viška sredstava iz ove godine od preko 10 milijuna kuna. Na prihodima je pak sadržano dosta prihoda »iz pomoći« (pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna, u visini 12,7 milijuna kuna), koje su namijenjene za velike kapitalne projekte kao Društveni dom, poduzetnički inkubator itd.



Simonič je potvrdio je da Lovran neće dizati komunalnu naknadu jer »smatra da komunalnom gospodarstvu treba pristupiti na drugi način, odnosno povećati naplatu, sve objekte evidentirati i svima propisati iste kriterije.« Kaže da su i smanjili troškove jer su sva rasvjetna tijela zamijenjena u LED pa je potrošnja struje znatno manja.



Značajnu stavku prihoda čine prihodi od prodaje nefinancijske imovine, a što se tiče računa financiranja, tu su iskazani izdaci za otplatu tri kredita, pri čemu se kredit za oborinsku kanalizaciju kod RBA u 2019. otplaćuje u cijelosti. To otvara dodatni prostor za novo zaduživanje. Naime, u projekcijama za 2020. planira se zaduživanje za komunalnu infrastrukturu Starog grada.


Redovni rashodi su na razini ovogodišnjih, no planirane su primjerice nove manifestacije, poput Adventa u Lovranu. Novi rashod poslovanja u području kulture je onaj koji se veže za realizaciju projekta Rijeka 2020, odnosno EPK, i to dva programska pravca Lungo mare i 27 susjedstava. Načelnik Općine Bojan Simonič kazao je da 55 milijuna kuna zvuči puno, ali to, veli, uopće nije tako puno, jer se i prenosi tih više od 10 milijuna kuna.



– Što se tiče EPK, mi ćemo predvidjeti sredstva. Nećemo se dovesti u situaciju da nas se javno proziva da je zbog nas nešto propalo, ali isto tako bio sam svjedok susreta s gradonačelnikom i županom gdje su se otvoreno pobunili ostali sudionici jer su ti iznosi poprilično veliki, rekao je Simonič. 



– Ne prenosimo ih zato što ništa nismo radili, nego zato jer za dio stvari koje smo planirali nisu bili raspisani natječaji, a za dio smo prošli jeftinije nego smo očekivali pa je ostao dio neutrošenih sredstava. Tako da ove godine imamo preko 2 milijuna kuna općih prihoda koje nismo potrošili, dakle možemo ih potrošiti na sve ostale namjene, te 8 milijuna namjenskih neutrošenih sredstava koje ćemo namjenski i potrošiti, rekao je Simonič.


Dodatno je potvrdio da je ovo do sada najviši iznos proračuna ponajprije zbog većeg broja projekata koji se planiraju ostvariti u 2019., a dijelom su sufinancirani iz programa za ruralni razvoj i projekata urbane aglomeracije. To su projekti: obnova društvenog doma, obnova boćališta u Lignju te izgradnja parka s dječjim igralištem Školarovo. Dakle, iako su povećani i prihodi i rashodi, to sve nije naše izravno financiranje, objasnio je Simonič. Što se tiče uređenja Starog grada, to je, rekao je na sjednici, izuzetno kompleksan projekt.


– Nadao sam se da će se pokrenuti već ove godine, ali smo vezani za suradnju s Liburnijskim vodama, planira se postavljanje kompletno nove infrastrukture, te smo u pregovorima s Hepom, a teško ih je povezati da rade skupa. Zasad su oba ta subjekta odgodila investicije dok se ne usuglase, da se, kada se jednom kopa, više nikad ne kopa. U kontaktu smo i sa e-Županijom da probamo iskoordinirati da tada provuku optički kabel, objasnio je Simonić. Vezano za nove manifestacije, kaže da je TZ predložila da se počne obilježavati Advent u Lovranu, a počeli su se vraćati i igrači bridža (manifestacija »Open game«), kvalitetna skupina gostiju koja nije vezana za sezonu, poručio je.


Općinsko vijeće Lovran, snimio Marin ANIČIĆ


Općinsko vijeće Lovran, snimio Marin ANIČIĆ