Jubilej

Lovranski KUD Lovor proslavio sedam desetljeća rada

Marina Kirigin

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

U KUD-u Lovor je od 1948. godine djelovao čitav niz sekcija – dramska, recitatorska, likovna, ritmička sekcija, tamburaški i harmonikaški sastav – a do danas se održao samo mješoviti zbor



LOVRAN U potpuno ispunjenom lovranskom kinu Sloboda Kulturno-umjetničko društvo Lovor proslavilo je svoj 70. rođendan. Svečanim koncertom mješovitog pjevačkog zbora lovranskog društva obilježena je sedam desetljeća duga tradicija njegovanja kulture, umjetnosti, čakavskog izričaja. U KUD-u Lovor, nakon što je osnovan davne 1948. godine, djelovao je uz mješoviti pjevački zbor, čitav niz sekcija – dramska, recitatorska, likovna, ritmička sekcija, tamburaški i harmonikaški sastav – a do danas se održao samo mješoviti zbor.


– Iako se 70 godina ne čini tako puno kada ih dočeka jedno amatersko kulturno društvo, jednog relativno malog mjesta s ne prevelikim brojem stanovnika, onda je to veliki jubilej, ponos generacija predanih ljudi, amatera, koje je u toj niski godina okupljala ljubav prema glazbi i želja za druženjem. Lovran može biti ponosan na svoj zbor koji je tijekom svojih 70 godina postao prepoznatljiv i po nizu zapaženih nastupa, koncerata na širem području naše regije i u inozemstvu.


Zbor čine njegovi članovi, njegovi ljudi, koji su svojim entuzijazmom i htijenjem uspjeli ostati na okupu ma koliko je to ponekad bilo teško. Zato smo danas ovdje, da uz pjesmu proslavimo 70. rođendan – rečeno je na uvodu u svečani koncert mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Lovor na čijem je čelu predsjednica Nada Čepar koja je na svečanosti podsjetila na povijest i postignuća članova KUD-a.





Lovran je u nedjelju poslijepodne bio u znaku poezije, pjesme, umjetnosti. Sat vremena uoči 70. rođendana KUD-a Lovor održana je u Kući lovranskega guca i pjesnička večer u organizaciji Općine Lovran i Odbora za kulturu pod nazivom »Stop nasilju nad ženama«.


Bila je to prigoda da se kroz pjesmu, stih, ukaže na ovaj problem koji često biva prikrivan, a što su iskoristili sudionici priredbe Cvjetana Miletić, Tatjana Jadriško Pančelat, Milica Tuševljak, Vjekoslava Jurdana, Vlasta Sušanj, Sanja Albaneže, Marko Žele, Biserka Vuković i drugi. Večer je moderirala Biserka Vuković, a nazočnima se s nekoliko riječi obratio i zamjenik načelnika Lovrana Toni Družeta.



Navela je da je zbor tijekom godina postizao zapažene uspjehe izvedbama duhovnih, rodoljubnih, stranih, čakavskih skladbi, da je dobio čitav niz priznanja i diploma, a da su najponosniji na činjenicu da su čak dva člana njihove udruge dobili općinske povelje za životno djelo.


– Ono što bih poželjela ovom društvu, našem zboru, jesu novi, mladi članovi koji su nam stvarno potrebni jer bez njih, kao i bez publike, naše djelovanje ne bi imalo pravi smisao – rekla je predsjednica KUD-a Lovor čiji je mješoviti zbor na slavljeničkom koncertu vodila umjetnička voditeljica Arijana Bossi uz pomoć Vjere Lukšić.