Dvorana ''pucala po šavovima''

”Lijepom našom” u urnebesnom ritmu zvončara: Iz Matulja karnevalsko izdanje popularne emisije HRT-a

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



MATULJI – Atmosfera u školskoj sportskoj dvorani u Matuljima, bez obzira na snježne i hladne zimske uvjete koji su zavladali u općini, danas je bila usijana. Dvorana je doslovce „pucala po šavovima“ pod navalom brojne publike željne sudjelovanja u karnevalskom izdanju emisije „Lijepom našom“. U sklopu priredbe koja je ostvarena u suradnji HRT-a i Općine Matulji posjetiteljima se predstavilo 30-tak izvođača. Dvorana se doslovce zatresla kada su na pozornicu izašli zvončari, deset tradicijski zvončarskih grupa koje se nalaze na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta Općine Matulji.


Maskirana publika dok su zvončari zvonili pratila ih je pljeskom, a na bini su se potom izmjenjivali svi oni nositelji kulturne baštine Općine Matulji, kao i oni iz nešto šire regije. Svima je bio cilj što autentičnije prikazati karnevalsku tradiciju kraja iz kojeg dolaze a to su učinile i brojne klape i zborovi, plesne skupine, glazbenici, udruge u kulturi. Plesnu kulturu predstavili su članovi Folklornog društva Žejane, a glazbenu KUD Učka Matulji, osvajačice zlatne medalje na svjetskom natjecanju u Rusiji, Mješoviti zbor Štorija iz Rukavca i klapa Skalin (Frlanija).


Priredbi su se odazvali i susjedi Folklorno društvo Zora, Zvir Jelenje, Klapa Mirakul, Klapa Kastav, Kamelija, Vinčace. Redale su se pjesme, ples, zabava, smijeh, a osim domaći glazbenika Duška Jeličića Duleta, Maura Staraja, Koktelsa, Dražena Turina Šajete, Maria Lipovšeka Battifiace, Antonia Krištofića pod svjetlima matuljske pozornice zapjevali su i Maja Šuput, Neno Belan i druga poznata glazbena lica. Nazočne je pozdravila i Kraljica karnevala, Iva Ciceran iz matuljske maškarane grupe“Vavek parićani“ zajedno sa meštrom Tonijem, a snimanju emisije prisustvovala je i prva pratilja kraljice Ivana Rubeša iz matuljske grupe „Zijat, sost, tancat i pit“. Cijeli trosatni program odvijao se pod voditeljskom palicom i zaštitinim licem emisije „Lijepom našom“ Brankom Uvodićem. Snimljena emisija biti će prikazana u dva termina na HRT-I.