Novo kupalište

Lido će imati “sestru” Angiolinu: Opatija dobiva repliku starog “banja” i zonu vodenih sportova

Marina Kirigin

Na betonskom platou ispred Ville Angioline »niknut« će objekt obložen drvom koji će svojim izgledom podsjećati na slavne dane opatijske povijesti, a sadržaji unutar objekta bit će primjereni današnjem modernom gostu - najavio je investitor Zoran Maržić koji je preuredio i Lido



OPATIJA Do sezone kupanja Opatija će dobiti repliku starog kupališta Angiolina koje je sada već davne 1989. izgorjelo u požaru.


Nakon što je početkom tjedna započela priprema gradilišta, te je dio parka Angiolina ograđen i pretvoren u građevinsku zonu, s jučerašnjim danom, 8. veljače krenuli su radovi na izgradnji paviljona kupališta Angiolina. Na betonskom platou ispred Ville Angioline »niknut« će objekt obložen drvom koji će svojim izgledom podsjećati na slavne dane opatijske povijesti, a sadržaji unutar objekta bit će primjereni današnjem modernom gostu.


Uz ugostiteljsku ponudu, ponudu plažnih rekvizita unutar objekta, na prostoru između kupališta Lido i Angolina, Opatijci i njezini gosti dobit će zonu vodenih sportova, čime će se kupalište Angiolina zapravo integrirati s nedavno preuređenim i moderniziranim kupalištem Lido.






Ideja o obnovi kupališta Angiolina, poznatijeg i kao drveno kupalište Lido, postoji još od trenutka kada je, šokiravši Opatijce, ali i sve posjetitelje kojima je to bilo omiljeno kupališno odredište, iznenada izgorjelo u plamenu 1989. godine. Drveni »banj« sagrađen 1884. godine, a potom 1904. godine nadograđen, u prošlom stoljeću bio je jedan od simbola grada koji se vrlo često nalazio na opatijskim »kartulinama«.


Nakon što je poznati »banj« izgorio, koliko je značio Opatijcima opjevano je i u popularnoj pjesmi Dražena Turine Šajete. Stih domaćeg kantautora i danas se s nostalgijom pjevuši – »Slatina se potopila, a Lido je zgorelo, tako da niš ni ostalo celo…«, pa će tako vjerojatno mnogi Opatijci, a pogotovo oni koji se sjećaju »boljih kupališnih vremena« biti izuzetno zadovoljni viješću da je započela izgradnja replike starog kupališta nestalog u požaru.



Otvorenje u lipnju


Investicija izgradnje novog kupališnog paviljona Angiolina vrijedna je dva milijuna eura, a zajedno sa već uloženim u obnovljeno kupalište Lido, ulaganje će se popeti na pet milijuna eura. Izvođač radova je Novotehna iz Rijeke, a prema riječima investitora Zorana Maržića, koji je ispoštovao sve uvjete iz ugovora o koncesiji, bit će to novi atraktivni turistički prostor grada.


– Izgradnjom kupališta Angiolina i spajanjem s postojećim sadržajima na Lidu završit ćemo kompletnu investiciju. Ispoštovali smo sve zadane rokove iz ugovora o koncesiji i evo do početka sezone kupanje Opatija će imati novi atraktivni kupališni prostor koji će s Lidom povezati zona vodenih sportova – rekao je jučer Maržić.Radovi koji su službeno započeli jučer, trebali bi biti završeni do kraja mjeseca svibnja. Ipak, Zoran Maržić kaže da će se samo otvaranje objekta dogoditi vrlo vjerojatno u prvoj polovici lipnja kada započne sezona kupanja.

Fotostudio i slastičarnica


Dragulj opatijske kupališne arhitekture, kupalište Angiolinabad (ovo je bilo njegovo prvo ime), najprije je preimenovano u Bagno Angiolina, a nakon Drugog svjetskog rata, drvena Angiolina je nosila ime Jadran. Kupališni kompleks je pored kabina za presvlačenje i terasa za sunčanje, imao i trgovački paviljon s parkovne strane u kojemu se od 1962. godine nalazio i Fotostudio »Park«. Kasnije je dio prostora prenamijenjen u slastičarnicu, odnosno filigransku radnju, te su ovi sadržaji postojali sve do požara 1989. godine.



Danas žive još samo u sjećanjima starijih ljudi, u njihovim prepričavanjima kada se vraćaju u mlađe dane, te na nekim starim fotografijama i razglednicama, odnosno u literaturi koja se bavi vrijednom poviješću opatijskih kupališta.