Zadnja sjednica opatijskog Gradskog vijeća prije ferija

Liburnija povoljnije do vode ako Grad Rijeka spusti cijenu

Davor Žic

Rijeka nam u veleprodaji vodu prodaje kunu skuplje po kubiku nego svojim građanima u maloprodaji, što smatram nekorektnim. Prostora za smanjenje cijene vode bilo bi kada bi Rijeka smanjila cijenu vode prema nama – smatra direktor Komunalca



OPATIJA  Ležernim ritmom odrađena je prekjučer posljednja sjednica opatijskog Gradskog vijeća prije ljetne stanke, i bez puno polemika prihvaćena je većina točaka, uglavnom »tehničke« prirode, kao što je potpisivanje povelje o prijateljstvu s poljskim gradom Zakopane, promjena odluke o Savjetu mladih ili prijedlog plana gospodarenja otpadom.


Nešto oštrije »ukrštavanje kopalja« oporbenih i vladajućih vijećnika izazvala je tek informacija o odluci Vijeća za vodne usluge o obračunu naknade za razvoj, nameta u visini 4 kune po potrošenom kubiku vode koja sada pada na teret krajnjih korisnika – građana i gospodarstva, a dosad se podmirivala iz gradskog proračuna.


Zbog činjenice da će takva situacija dodatno povećati konačnu cijenu vode negodovali su oporbenjaci, prije svega Marko Ćorić (HDZ) i Ernie Gigante Dešković (nezavisni), no predsjednik Vijeća Viktor Peršić podsjetio ih je da su i sami bili dio vladajućih garnitura – Ćorić kao dio vijećničke većine u vrijeme kada je potpisan ugovor o kreditu Svjetske banke, koji se financira iz naknade za razvoj, a Dešković kao zamjenik gradonačelnika u prošlom mandatu, kada je najveći dio investicije realiziran – te ih prozvao za demagogiju.   

Kubik za 17 kuna


– U ovom trenutku Grad Opatija nema mogućnosti da ne provede ovu odluku Vijeća za vodne usluge, kojom se traži prestanak subvencioniranja naknade iz gradskog proračuna, jer smo s Hrvatskim vodama u velikom broju projekata i imamo financijske obaveze sve do 2023. godine koje bi dospjele na naplatu odbijemo li provođenje takve odluke, objasnio je pročelnik komunalnog sustava Miljenko Ujčić, dok je pročelnica Ureda Grada Helena Masarić dodala da ne mogu samo tako prestati izvršavati preuzete obaveze. 




   Vijećnik Akcije mladih Igor Puž kazao je da, iako se može prihvatiti da u ovom slučaju ne postoji mogućnost izbora, treba pokušati smanjiti osnovnu cijenu vode koja je već sada visoka. 


   – Pričamo konstantno o naknadi za razvoj, ali zašto ne govorimo o tome kako spustiti osnovnu cijenu vode, koja je jedna od najviših u okruženju. Pa u Rijeci je više nego dvostruko jeftinija voda. Proteklih godina imali smo i znatno više padalina, pa me zanima je li to smanjilo uvoz vode iz Rijeke i veće oslanjanje na naše izvore, pa samim time i otvorilo mogućnost za jeftiniju vodu, pitao je Puž.


Odgovor je dobio od direktora Liburnijskih voda Ervina Mraka, koji je sjednici nazočio kako bi predstavio rezultate poslovanja njegove tvrtke u protekloj godini. Mrak je kazao kako od ukupne cijene vode od gotovo 17 kuna po kubičnom metru, Liburnijskim vodama ostaje tek 7,77 kuna, dok su sve ostalo razne naknade koje uglavnom završavaju u državnom budžetu. 



U svojoj posljednjoj godini poslovanja kao cjelovita tvrtka, Komunalac Opatija ostvario je pozitivan rezultat. Prema izvještaju predstavljenom vijećnicima, ukupni prihodi bili su nešto veći od 70 milijuna kuna, a rashodi oko 69,5 milijuna kuna, stoga je krajem 2013. godine tvrtka ostvarila dobit od 450 tisuća kuna, koja je nakon oporezivanja ostala nešto manja od 200 tisuća kuna. I Parkovi su u 2013. godini poboljšali svoje poslovanje, i nakon minusa od pola milijuna kuna godinu dana ranije približili se pozitivnoj nuli, iako su na tom putu ostali »kratki« za nekoliko tisuća kuna.    – Povećali smo prihode na tržištu više nego dvostruko i uspjeli smanjiti rashode, što je dovelo do boljeg rezultata, koji bi bio i u plusu da smo uspjeli do kraja godine naplatiti nekoliko desetaka tisuća kuna odrađenih poslova. Sada na tržištu ostvarujemo oko 13 posto prihoda, udio prihoda od Grada Opatije, koji je nekad bio i veći od 90 posto, sada je smanjen na 75 posto, četiri posto uprihodovali smo od upravljanja plažom Ičići, a ostatak od Općine Lovran, objasnio je direktor Parkova Raul Degano, koji je tvrtku preuzeo sredinom prošle godine.


  


Ljeta bez redukcija


– Točno je, lani se kupnja vode iz Rijeke prepolovila, no to je rezultat izvrsne hidrometeorološke godine. Prostora za smanjenje cijene vode bilo bi kada bi Rijeka smanjila cijenu vode prema nama, koju nam u veleprodaji prodaje kunu skuplje po kubiku nego svojim građanima u maloprodaji, što smatram nekorektnim. Ipak, to se ne čini realnim, i vjerojatnije je da će cijena vode imati tendenciju rasta ne samo kod nas, nego i u čitavoj Hrvatskoj, pa i svijetu. No, moram napomenuti da smo, nakon što je zakon propisao odvajanje fiksnog i varijabilnog dijela u cijeni vode, mi svoje cijene spustili za razliku od brojnih sličnih tvrtki u Hrvatskoj. Što se tiče cijene vode u Rijeci, ona je ekonomski neodrživa, i riječki vodovod ima gubitke od 15 milijuna kuna godišnje jer je potrošnja pala s 29 na 14 milijuna kubika. Također, druga je stvar zbog koje je kod nas voda nešto skuplja, i činjenica da smo u zadnjih desetak godina raskopali čitavo područje, napravili velike investicije, što je uzrokovalo velike troškove, ali i dovelo do situacije u kojoj svako selo ima tekuću vodu. Sjetite se da je prije desetak godina dvije trećine ljudi bilo pod redukcijama, a hoteli su ljeti bili bez vode, što je danas nezamisliva situacija upravo zbog ovih investicija, objasnio je Mrak.