Liburnicon ukrašava Opatiju na temu Gospodara prstenova, a dolaze Erikson, Stroud, Čišić…

P. N.

Foto Liburnicon

Foto Liburnicon

Liburnicon ćće 17. do 19. kolovoza još jednom odvesti Opatiju u uzbudljivi svijet mitologije i folklora, žanrovske književnosti i filmske kulture te naprednih znanosti i tehnologija



OPATIJA Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ovog će se ljeta, već trinaestu godinu zaredom, održati u prigodno uređenom prostoru Osnovne škole R. K. Jeretov te će tokom tri dana u periodu 17. do 19. kolovoza 2018. još jednom odvesti Opatiju u uzbudljivi svijet mitologije i folklora, žanrovske književnosti i filmske kulture te naprednih znanosti i tehnologija.


Tema Vilenjaci


I ovogodišnji će program na dobitan način objediniti ozbiljne i zabavne sadržaje s ciljem stvaranja jedinstvene atmosfere koja je Liburnicon učinila ponajvećim festivalom ovog tipa u Hrvatskoj i jednim od najvećih festivala za mlade u regiji. Tako će pod vodstvom domaćih i inozemnih stručnjaka, književnika i umjetnika, posjetitelji uživati u nizu raznovrsnih predavanja, prezentacija i panel diskusija, a potom se zabaviti na nekom od tematskih kvizova ili radionica te svoj posjet zaokružiti večernjim koncertima domaćih i stranih bendova.





Naravno, pod mentorstvom iskusnih volontera udruge „Kulturni front“ i drugih partnerskih udruga iz svih krajeva Hrvatske gosti će u svako doba festivala moći otkrivati i isprobavati moderne društvene igre koje su postale hit na obiteljskim i drugim druženjima. Tema ovog sretnog trinaestog Liburnicona su vilenjaci, stoga će unutarnji i vanjski prostor festivala biti prikladno uređen u stilu poznate filmske triologije Gospodar prstenova, a temu će sadržajno popratiti i mnoge točke programa. 


Veliki iskorak u razvoju festivala ove će se godine, kada je Liburnicon prepoznat kao projekt od strateške važnosti za grad Opatiju, svakako ogledati u tome što ga neće okruniti jedan, nego čak šest počasnih gostiju iz raznih dijelova svijeta te iz raznih žanrovskih područja.


Šest gostiju


Tako će posjetitelji još jednom imati priliku uživo sresti globalno popularnog kanadskog pisca fantastične književnosti Stevena Eriksona koji je već posjetio Liburnicon 2012. (iste godine kada je prodao svoj prvi milijun primjeraka, dok je danas taj broj neslućeno porastao!), a uz njega će fantastičnu književnost predstavljati i britanski pisac Jonathan Stroud koji je s preko 6 milijuna prodanih knjiga svakako jedan od najpopularnijih žanrovskih pisaca za djecu i mlade u Europi.


 Devetu umjetnost zastupat će Enis Čišić, profesor na Američkom fakultetu u Sarajevu i crtač kojeg je Marvel Comics (između ostalog) angažirao i za stripove o Ironmanu, Hulku i Spidermanu, te Goran Sudžuka, koji osim za Marvela, stvara i za DC Comics te je poznat po crtanju Wonder Woman, Hellblazer, Ghosted, Green Lantern i Daredevil, a 2013. je nominiran za nagradu Hugo za najbolju strip priču.



Iz Češke pak dolaze predstavnici kreativnog tima Czech Games Edition kako bi iz prve ruke predstavili stolne igre koje su pokorile svijet, poput Galaxy Trucker i Codenames, te svojim savjetom pomogli svima koji se odlučuju upustiti u izradu vlastite igre.


Od uglednih domaćih znanstvenika nastupit će fizičari Davor Horvatić i Ivica Puljak te astronom Korado Korlević, a neće manjkati ni TV lica, kao što je to voditelj Krešimir Mišak.


Mini Liburnicon


Opatijcima će sigurno biti drago čuti da će organizatori poseban naglasak staviti na nedjeljni program. Treći dan festivala tako će postati obiteljski dan na čiji će dječji program – Mini Liburnicon – roditelji svakako poželjeti dovesti svoju djecu kako bi sudjelovala u brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, igrama i predstavama.


Na Liburniconu se očekuje preko 1500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Na organizaciji festivala radi tim od 20-ak mladih organizatora iz opatijske Udruge “Kulturni front”, a pomaže im i preko 50 volontera i suradnika, uz financijsku i organizacijsku potporu Grada Opatije, Amadria Park Hotela i Festivala Opatija.