Trodnevno događanje

LIBURNICON Zabavni opatijski ‘summit’ 1.500 ljubitelja fantastike

Marina Kirigin

Povratak u fantastičnu prošlost u - opatijskoj osnovnoj školi / Snimio Marin ANIČIĆ

Povratak u fantastičnu prošlost u - opatijskoj osnovnoj školi / Snimio Marin ANIČIĆ

Vrhunac je bio u subotu kada je stiglo čak 800 ljubitelja fantastike, koji su mogli sudjelovati u različitim igrama, naučiti kako postati fantastični lik ili upoznati čuvenog pisca Tada Williamsa



OPATIJA  Trodnevni Festival fantastike i znanstvene fantastike »Liburnicon« ponovo se pokazao kao »pun pogodak«. Festival je posjetilo oko 1.500 ljubitelja fantastike koji su uživali u ponuđenim im sadržajima, predavanjima, igrama, zabavnom programu…


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



– Nakon izvrsnog petka koji je posjećenošću i sjajnom atmosferom nadmašio naša očekivanja, a kvalitetom i raznovrsnošću programa iznenadio brojne posjetitelje, svoj vrhunac Festival je doživio u subotu kada je zabilježena i najveća posjećenost od oko 800 ljubitelja fantastike, a u nedjelju na brojna događanja stigla su i djeca – istaknuo je Ivan Cerovac iz Udruge »Kulturni front« koja je organizator ovog već četrnaestog izdanja priredbe koja se održala u zgradi opatijske osnovne škole.


Tajne cosplaya




Bogati subotnji program, koji je u samo jednom danu uvrstio preko 40 točaka, započeo je već rano popodne turnirima u društvenim igrama i radionicama pisanja romana. Pred oduševljenom publikom u subotu se predstavila talijanska umjetnica poznata kao Sweet Angel Cosplay, koja je brojne zainteresirane slušatelje uputila u tajne cosplaya – novog oblika umjetnosti izrade kostima prema nekim od omiljenih likova iz fantastičnih romana, filmova ili stripova, te glume tog lika na samim festivalima.


– Kroz iscrpno izlaganje puno konkretnih primjera i vlastitih iskustava, mlada je umjetnica objasnila kako izabrati fantastičnog lika kojeg želimo prikazati, kako proučiti povijest i karakter samog lika, ali i kako izraditi savršen kostim – koje materijale koristiti, na što obratiti pažnju prilikom njihova spajanja te kako prikladno nositi leće i perike. Još je veći interes mnogobrojna publika izrazila prema predavanju drugog počasnog gosta, američkog pisca Tada Williamsa, čije su knjige izdane u preko 17 milijuna primjeraka, te koji je dobro poznat hrvatskoj čitalačkoj javnosti jer su gotovo sve prevedene i objavljena na hrvatskom jeziku.



Izvrsnu atmosferu Liburnicona upotpunili su brojni sudionici cosplay natjecanja, pokazavši ne samo veliku vještinu u izradi kostima nego i nevjerojatnu sposobnost da izvrsnom glumom »ožive« fantastične likove u koje su se maskirali.



Oduševljeni Williams


Kroz panel koji je moderirala naša poznata književnica i prevoditeljica Milena Benini, Williams je objasnio što ga je potaklo da se počne baviti pisanjem, kako je izgledao proces objave njegova prvog romana te kako se priprema za pisanje novih djela – rezimirao je Cerovac, dok su brojni posjetitelji, čitatelji i obožavatelji ovog autora pohrlili po posvetu na neke od svojih omiljenih knjiga ili pak na »čašicu« razgovora i piva sa svojim omiljenim književnikom.


Williams je pak istaknuo kako, iako već dugo pohodi slične festivale u SAD-u i svijetu, odavno nije bio gost na tako opuštenom, zabavnom i toplom festivalu kao što je Liburnicon te najavio svoj dolazak i sljedeće godine.


Večernji je zabavni program vrhunac doživio uz koncert benda The Winch, a završio je već tradicionalnom igrom »Barbarian«. Liburnicon su jučer zatvorili najmlađi, sudjelujući u igrama, kvizovima i raznim radionicama.