Izgubili strpljenje

Kupači otjerali opatijske vaterpoliste iz Voloskog

Davor Žic

Danijel Liber je razloge napuštanja Voloskog obrazložio i u pismu upućenom gradskim čelnicima, a u kojem upozorava na bjesomučno, višegodišnje barbarsko ponašanje većeg dijela kupača na plivalištu



OPATIJA Strpljenju je došao kraj. Selimo do daljnjeg na bazen Kantrida jer nemamo osnovne uvjete za rad. Stavili su nam tuš na žetone bez špine tako da djeca ne moru ni bocu vode napuniti za trening, a prošle nedjelje kada se igrala kvalifikacijska utakmica sa zagrebačkom Mladosti tuš je bio pokvaren i nije radio. Totalna blamaža u kojoj ja ne želim sudjelovati, kazao je Danijel Liber, direktor Vaterpolo kluba Opatija koji je početkom ovog tjedna odlučio izvući vaterpolsko polje i golove iz vološćanskog mora te »odseliti« na Kantridu. 


  Liber je razloge napuštanja Voloskog obrazložio i u pismu upućenom gradonačelniku Ivi Dujmiću i predsjedniku sportskog saveza te zamjeniku gradonačelnika Fernandu Kiriginu, u kojem navodi da je »prisiljen reagirati sam zbog bjesomučnog, višegodišnjeg barbarskog ponašanja većeg dijela kupača na plivalištu u Voloskom.« 


 Devastirano polje


Posljedica tog »divljanja«, kako se izrazio, jest devastirano vaterpolsko polje u koje je klub uložio znatna sredstva kako bi ga »doveo u red« nakon lanjskih oštećenja. 


  – Na žalost ne vidim drugo rješenje jer ovo više definitivno nisu uvjeti za normalan rad kada nam djeci usred treninga prijeti da im netko ne skoči na glavu. Osim toga već duže vrijeme upozoravam na veoma loše stanje drvenih tribina (posljedica ribarskih noći i korištenja od strane kupača) koje se ne održavaju pa je na nekoliko mjesta došlo do pucanja dasaka, a same tribine pomalo postaju opasne po život. Moram konstatirati da se ja osobno, a i nekolicina volontera koji rade za dobrobit kluba i naše djece, osjećamo kao građani drugog reda jer dok dvoranski sportovi dobivaju krov nad glavom, a nogometašima se obećava ulaganje u stadion, nama se kontinuirano uništava i ono malo ograđenog mora, iz kojeg su nemojte zaboraviti u posljednjih nekoliko godina izašla čak četiri državna reprezentativca te ovogodišnji prvak 1.B lige te nas se na takav način tjera iz »našeg« Grada, naveo je Liber, pozvavši nadležne da se uključe u rješavanje problema.  

Više novca




Konačni incident, odnosno »kap koja je prelila čašu« u odluci VK Opatija dogodio se na sam dan otvorenja dvorane, kada je ponovo devastirano vaterpolsko polje i golovi. 


  – Ne mogu govoriti u ime Grada Opatije, nego samo u ime Sportskog saveza kojemu je pismo Vaterpolo kluba Opatija proslijeđeno na znanje. Činjenica jest da se radi o ozbiljnom problemu koji postoji već dugi niz godina, a koji je sada eskalirao. Sportski savez nema sredstava za održavanje sportske infrastrukture, no financiramo druge dimenzije bavljenja sportom. Vaterpolo klubu Opatija 2011. godine dodijeljeno je 115.000 kuna, 2012. godine 128.000 kuna, a ove godine 165.000 kuna, pri čemu na te iznose treba dodati i sredstva od oko 44 tisuće kuna isplaćivana za školu vaterpola i organizaciju sportskih manifestacija. Dakle, financiranje VK Opatija je kontinuirano u porastu, što ovi sportaši svojim trudom i rezultatima zaslužuju i opravdavaju. Također, upravo nekoliko dana prije ovog incidenta, odobreno je 8.000 kuna za nabavku sportske opreme za VK Opatija, koje su bile namijenjene kupnji golova, kazao je predsjednik ŠSGO Fernando Kirigin.