Ublažiti rast režija

Koalicija “Za bolju Opatiju” traži ukidanje gradskog prireza na plaću

Hina

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Ukidanje prireza poreza na dohodak od 7,5 posto oslobodit će građanima potrebna sredstva, odnosno ublažiti udar rasta režija - smatra Kružić



OPATIJA Predstavnici koalicije stranaka Za bolju Opatiju, koja u Gradskom vijeću ima predstavničku većinu, najavili su da će putem amandmana na opatijski proračun za 2018. godinu tražiti ukidanje gradskog prireza na plaću. Prema tumačenju inicijatora ovog prijedloga Vedrana Kružića iz Unije Kvarnera, radi se o mjeri koja bi obuhvatila oko šest tisuća Opatijaca koji putem prireza na plaću pune opatijski proračun s tri milijuna kuna godišnje.


– Najavljuje se poskupljenje prikupljanja otpada, podizanje troškova pružanja zdravstvenih usluga, značajan rast cijena energenata… To su udarci na domaćinstva te će bitno utjecati na snižavanje standarda stanovništva. Kvaliteta i standard života naših građana u fokusu su javnih politika i programa Unije Kvarnera i svih stranaka koalicije Za bolju Opatiju. Ukidanje prireza poreza na dohodak od 7,5 posto oslobodit će opatijskim građanima i obiteljima potrebna sredstva, odnosno ublažiti udar rasta režija, poručio je Kružić koji se zalaže za holistički pristup razvoju grada.


– Ukidanje prireza mjera je koju će osjetiti velika većina građana Opatije. Mjera koju donosimo s ciljem dodatnog snaženja srednjeg sloja stanovništva koji je nositelj razvoja i konkurentnosti svakog društva, svakog grada i zajednice. Većina, od prireza oslobođenog, novca bit će potrošena u trgovinama, obrtnika i kod pružatelja usluga na području Liburnije, zbog čega navedenu mjeru smatramo i aktivnom mjerom poticanja poduzetništva. Navedena je mjera ujedno i jedna od aktivnih mjera sprječavanja odlazaka stanovnika s ovog područja i jedna od mjera privlačenja mladih obitelji u Opatiju, ističe Kružić koji podsjeća na to da su Kastav, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Viškovo, Poreč ili Krk neki od gradova koji svoju razvoj ne temelje na poreznom teretu proizašlom iz rada svojih stanovnika.




Vijećnik Unije Kvarnera ukazuje na činjenicu da je Opatija u deset godina izgubila 10 posto stanovništva i da je krajnje vrijeme da se konkretnim mjerama zaustavi taj trend.


– Čvrstog smo stava da smo ovaj porezni prihod mogli znatno ranije ukinuti s obzirom na kvalitetno punjenje proračuna posljednjih godina. Grad i poduzeća u gradskom vlasništvu morat će kvalitetnije planirati ulaganja te znatno efikasnije upravljati skupim kapitalnim projektima poput KTC-a koji su se dosad pokrivali uz pomoć prireza, ali smatramo da prirez ne može biti »smokvin list« često neracionalnom i neadekvatno planiranom ulaganju u financijski značajne kapitalne projekte, pojasnio je Vedran Kružić.


Robert Kurelić iz Akcije mladih ističe da se ukidanje prireza namjerava sprovesti najkasnije do 1. srpnja 2018. godine. Podsjeća na to da je prirez Opatijcima uveo gradonačelnik Amir Muzur 2008. godine s namjerom uvođenja gradskog autobusa. Drukčija preraspodjela financijskih stavki u proračunu omogućit će da se građane rastereti prireza, mjere koja je od privremena postala trajna. Na pitanje o tome je li prijedlog ukidanja prireza usuglašen s opatijskim gradonačelnikom, Kurelić kaže da Ivo Dujmić nije pokazao zanimanje niti za to da se razgovara o provođenju ove mjere koja bi prema riječima Gordane Grgurine iz opatijskog HSU-a dobrodošla i opatijskim umirovljenicima.