Sve po planu

Kako napreduje matuljski projekt na gradnji reciklažnog dvorišta

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Do sada su izvedeni svi pripremni radovi, svi zemljani radovi, dio radova na izgradnji odvodnje sanitarnih i otpadnih voda platoa te su u cijelosti izvedeni građevinski radovi vezani za nadstrešnicu



JURDANI Radovi na matuljskom reciklažnom dvorištu u Jurdanima odvijaju se prema ugovorenoj dinamici. Do sada su izvedeni svi pripremni radovi, svi zemljani radovi – iskopi, dio radova na izgradnji odvodnje sanitarnih i otpadnih voda platoa te su u cijelosti izvedeni građevinski radovi vezani za nadstrešnicu. Sveukupna vrijednost dosad izvedenih radova je oko 348.000 kuna.


Započela je i radionička izrada konstrukcije nadstrešnice u vrijednosti od oko 250.000 kuna. Naručena je kompletna oprema budućeg reciklažnog dvorišta u vrijednosti od oko 356.000 kuna, a do ovog trenutka realizirano je 22 posto ugovorenih radova – rekao je Robert Subašić iz Goran graditeljstva, tvrtke koja je izvođač radova na matuljskom reciklažnom dvorištu čija je izgradnja započela na samom kraju rujna, a koje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2019. godine na lokaciji u Jurdanima (prostoru uz objekte Komunalca i Liburnijskih voda).


Općinari zadovoljni


Predstavnici Općine Matulji, načelnik Mario Ćiković i njegov zamjenik Bruno Frlan, izrazili su zadovoljstvo stanjem i dinamikom izvođenja radova. Naveli su da je reciklažno dvorište sastavni dio održivog sustava gospodarenja otpadom koji teži recikliranju i ponovnoj uporabi korisnih materijala te da će se na reciklažnom dvorištu moći besplatno zbrinuti različite vrste otpada koje se ne mogu zbrinuti redovitim odvozom komunalnog otpada.




Ukupna vrijednost ove investicije je 5,2 milijuna kuna, a iz Kohezijskog fonda za provedbu projekta osigurana su bespovratna EU sredstva u iznosu od 4,1 milijun kuna, istakla je Astra Gašparini, voditeljica projekta iz Općine Matulji te navela da je projekt sufinanciran i s oko 435.000 kuna putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini, zbog čega je smanjen općinski udio u financiranju izgradnje.



Općina Matulji će u suradnji s Komunalcem provesti tijekom prosinca online anketu o potrebama Matuljaca o veličini kanti. Anketa će biti postavljena na web stranicama komunalnog poduzeća, na općinskim stranicama kao i na web stranici projekta izgradnje reciklažnog dvorišta, s ciljem dobivanja povratnih informacija kako bi se što bolje pripremila narudžba kanti prema stvarnim potrebama građana.


S tom svrhom građanima će 23. i 30. studenoga u Matuljima biti predstavljeni modeli kanti za komunalni otpad. Na konferenciji za novinare navedeno je i da će kante za miješani otpad na kućne adrese Matuljaca biti dostavljene u veljači 2019. godine, dok će one za reciklabilni otpad stići nešto kasnije, vjeruje se negdje u proljeće sljedeće godine.



Građani upoznati


Zamjenik općinskog načelnika i koordinator projekta Frlan naveo je da je provedeno 20 informativno-obrazovnih radionica po mjesnim odborima Općine Matulji na kojima su građani upoznati s projektom izgradnje reciklažnog dvorišta, značajem odvajanja komunalnog otpada i ciljevima. Duško Kulaš, rukovoditelj RJ Usluga komunalnog poduzeća Komunalac, prezentirao je prve podatke o prikupljanju komunalnog otpada nakon uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom.


– Podaci govore da su građani Matulja nakon uvođenja novog sustava sakupljanja otpada »od vrata do vrata« u mjesecu listopadu 2018. godine u usporedbi s listopadom prošle godine iznijeli čak 99 tona manje miješanog komunalnog otpada te odvojili 10 tona reciklabilnog otpada. Navedeni podaci bit će iz mjeseca u mjesec još bolji, s obzirom na to da se radi o podacima u prvom mjesecu primjene novog sustava koji su građani vrlo brzo usvojili – rekao je Kulaš na konferenciji za novinare u Komunalcu, na kojoj je prisustvovao i direktor Komunalca Ervino Mrak.