Lovran

Kako je prošla prva godina rada jedinog reciklažnog dvorišta na Liburniji

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U liburnijskoj tvrtci »Komunalac«, koja upravlja reciklažnim dvorištem u Lovranu ističu kako se mjesečno odlaže oko 10 tona otpada. Priliku da na lovranskoj lokaciji odlažu otpad ima oko 7.500 osoba



Pred nešto više od godinu dana na lokaciji Škaje u Lovranu, u blizini lovranskog groblja na cesti za Lovransku Dragu, otvoreno je prvo reciklažno dvorište na Liburniji. U reciklažno dvorište tada je investirano 2,2 milijuna kuna od čega je Fond za energetsku učinkovitost i energetiku sudjelovao sa 1,35 milijuna kuna, a ostatak investicije pokriven je iz proračuna Općine Lovran.


Kako bi reciklažno dvorište moglo biti u funkciji napravljena je i pristupna cesta, s pripadajućom infrastrukturom i javnom rasvjetom za što se izdvojilo dodatnih 600.000 kuna. Taj značajan potez u postupku zbrinjavanja otpada, nakon godinu dana rada, naišao je na pohvale mještana Lovrana, kao i one rubnog područja Opatije (Dobreć, Oprič i Ika) i Mošćeničke Drage koji imaju pravo u navedenom dvorištu besplatno odlagati dvadesetak vrsta otpada, odnosno sve one vrste koje ne spadaju u komunalni otpad.


Treba sortirati


Reciklažno dvorište neophodni je dio sustava zbrinjavanja otpada na najvišoj razini, a u prilog tome koliko je takva komunalna infrastruktura potrebna govori i veliki broj odlaganja. Ekološka svijest građana po pitanju odvajanja otpada raste, to je potvrdio i djelatnik Komunalca na reciklažnom dvorištu koji ističe da je još uvijek potrebno educirati stanovništvo o načinu odvajanja otpada.




– Na reciklažno dvorište često mi dolaze »kusi« od auta i građevinski otpad, međutim takve stvari ovdje ne mogu preuzeti.


Osim toga, veliki je problem što bi žitelji u reciklažnom dvorištu trebali sami sortirati otpad, a to najčešće moram raditi ja jer ili nisu dovoljno educirani o načinu na koji bi trebali odvajati ili smatraju da to nije dio njihovog posla – govori Ivan Mikačević, djelatnik Komunalca u reciklažnom dvorištu koji nabraja što se najčešće donosi u lovransko reciklažno dvorište – glomazni otpad, ambalaža, staklo, plastika, boce, zeleni otpad, bijela tehnika.


Zadovoljan što u svom mjestu ima reciklažno dvorište u koje može donijeti otpad je i Stevo Alkić – Panta iz Lignja. Kaže kako dva do tri puta mjesečno donosi razne vrste otpada u dvorište, međutim smatra da bi u reciklažnom dvorištu trebao biti zaposlen još poneki djelatnik koji će taj otpad sortirati, a ne da to moraju čini sami mještani. Dodaje kako bi se zbog toga moglo dogoditi da ljudi sve češće otpad bacaju »va potoke i va šumu«, što bi moglo otvoriti mogućnost za stvaranje divljih deponija.



Na lovranskom reciklažnom dvorištu otpad se može odložiti radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 8 do 13 sati. Moguće je odložiti dvadesetak vrsta otpada, ali i problematičan otpad koji se ne smije odlagati niti u miješani komunalni, niti u korisni otpad. U reciklažnom dvorištu prima se elektronički otpad, akumulatori, žarulje, stari lijekovi, motorna i jestiva ulja, zauljena ambalaža, kao i papir, karton, plastika, staklena i metalna ambalaža, ravno staklo, limenke, stiropor, baterije, zeleni otpad, gume, krupni otpad…



Prema pravilimaU liburnijskoj tvrtci »Komunalac«, koja upravlja reciklažnim dvorištem u Lovranu ističu kako se prosječno mjesečno na reciklažnom dvorištu odlaže oko 10 tona otpada. Priliku da na lovranskoj lokaciji odlažu ima oko 7.500 osoba, žitelji Lovrana i Mošćeničke Drage, te rubnog područja Opatije.– Od trenutka otvaranja dvorišta sredinom ožujka prošle godine pa do kraja iste godine odloženo je 95 tona raznog otpada koji je sortiran i zbrinut prema pravilima, a ove godine od siječnja do kraja travnja odloženo je 32 tone otpada. Korisnici manje odlažu u zimskim mjesecima, a veće količine otpada stižu tijekom proljeća i ljeta, za boljih vremenskih prilika – rekao je Duško Kulaš, voditelj Radne jedinice Usluga u Komunalcu uz preporuku korisnicima da otpad sortiraju kod kuće, kako bi ubrzali postupak samog odlaganja u reciklažnom dvorištu.