Izložba o omiljenom cvijetu

Kako je kamelija postala nezaobilazni dio života Opatijaca

Marino Maljavac

Kameliju mnogi smatraju zaštitnim znakom Opatije, a kako bi se poradilo na brendiranju tog karakterističnog simbola cijele rivijere, Udruga je pokrenula nekoliko akcija koje bi trebale pridonijeti još većoj popularnosti tog cvijeta



Ovo je treća godina zaredom kako održavamo ovaj izbor i s pravom možemo reći kako je kamelija kao »cvijet nad cvjetovima« ponos privatnih vrtova naših sugrađana te svojevrsni simbol Opatije.


Za cvijet kamelije se često kaže kako je spoj ljepote anemone, elegancije ruže te profinjenosti orhideje, a vjerujem kako ova izložba na pravi način pokazuje svu njezinu raskoš – kazala je Yasna Skorup Krneta, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija »Iginio Scarpa«, koja je zajedno s Hrvatskim muzejom turizma organizirala izložbu »Kamelije Opatijske rivijere«.


U Kulturnom klubu kavane opatijskoga hotela Imperial izložene su fotografije kamelija s područja cijele Opatijske rivijere koje su usnimili Dolores i David Kurti, a stručni žiri Parkova te Opatijci izabrali su najljepša stabla i cvjetove kamelija čiji su ponosni vlasnici nagrađeni.




Antonija Cvetković osvojila je prvu nagradu za najljepše uzgojeni cvijet kamelije prema izboru stručnog žirija opatijskih Parkova, a istog je mišljenja bila i publika koja je njezin cvijet također ocijenila najljepšim. Prema mišljenju stručnog žirija Parkova, najljepše stablo kamelije uzgojila je Ilona Rubeša, dok je druga nagrada u ovoj kategoriji pripala domaćinima izložbe – hotelu Imperial.


Drugu nagradu za najljepši cvijet osvojila je Diana Žigulić, dok je treća nagrada za najljepše stablo te treća nagrada za najljepši cvijet kamelije Opatijske rivijere pripala Mirjani Mendrila.   

Poznata priča


– Poznata je priča o tome kako je plemić Iginio Scarpa 1894. godine donio prvi cvijet kamelije u Opatiju kao dar svojoj supruzi. S jedne strane, na kameliju doista možemo gledati kao na skupocjen dar, ali je možemo smatrati i gostom, jer kamelija je u Opatiji našla sve što joj treba.


Po uzoru na jednu biblijsku izreku kao da nam govori: – Ostat ću ovdje, tu mi je dobro – rekla je krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić. Arhitektica Kraljić je naglasila da s obzirom na veliku tradiciju uzgoja koju kamelija ima u Opatiji, ovu jedinstvenu biljku treba promatrati prije svega kao živo biće koje je na ovom području našla plodno tlo te povoljnu klimu koja je štiti od svih nedaća na koje je inače osjetljiva. 


   – Kameliji je potrebna adekvatna zaštita i to ne samo u vidu brige za nju kao takvu, već na kameliju treba gledati kao dio većeg makroambijenta. Ne treba mijenjati stari okoliš, to je pristup koji nije dobar, jer mikroambijent se mora referirati na makroambijent.


Svaka promjena koja se poduzme automatski znači i promjenu toka vode, vjetrova i kompletnog krajobraza koji mora ostati prirodan – istaknula je Kraljić. Krajobrazna arhitektica kao primjer promjena u krajobrazu koji bi se mogao pokazati lošim te direktno utjecati na opatijski makroambijent navela je uređenje okoliša hotela Milenij, koji bi se, po njezinom mišljenju, mogao pokazati pogrešnim te utjecati na ostale makroambijente u Opatiji te samim time i na kameliju.


U hotelu Milenij su pak mišljenja kako to nije slučaj te tvrde kako primjerice četrnaest palmi koje su nedavno zasađene oko kavane njihovog hotela pripada vrsti Phoenix canariensis, odnosno istovjetne su palmama koje se već nalaze u parku Angiolina. 


 – Pored toga, naši su vrijedni vrtlari predvođeni Mirjanom Vuk, koja je prošle godine nagrađena od strane Grada Opatije za najljepše uređenje okoliša hotela u Opatiji, zasadili ukupno 6.270 različitog cvijeća u vrtu ispred hotela Milenij: jaglaca, belisa, dalija, maćuhica… 


Time hotel Milenij pretvaramo u bajkovito mjesto uređeno za opuštanje i uživanje u skladu sa stoljetnom tradicijom Opatije kao destinacije bogate arhitekture i hortikulture – poručili su iz hotela Milenij.      »U osvit dana / izvađen je vedricom / cvijet kamelije«, jedna je od prvih haiku pjesama napisana u čast kamelije, koju mnogi smatraju »kraljicom cvjetova«, čiji je autor japanski samuraj Yamamoto Kakei. 

  Prva kamelija


»Cvijet nad cvjetovima« samo je jedan u nizu komplimenata koji je tijekom povijesti izrečen kameliji, a ovaj cvijet za kojega se često kaže kako je spoj »ljepote anemone, elegancije ruže i profinjenosti orhideje« već stoljećima služi kao nadahnuće japanskim umjetnicima.


Prvi živi cvijet kamelije u Europu je uvezen 1783. godine i to u Francusku, gdje je ubrzo postao pravim modnim hitom, zahvaljujući carici Joséphine de Beauharnais, prvoj supruzi Napoleona Bonapartea.


U Opatiju je prvu kameliju kao dar svojoj supruzi donio plemić Iginio Scarpa 1894. godine, a od tada do danas ovaj »cvijet nad cvjetovima« postao je nezaobilazan drug u životu Opatijaca. Kameliju mnogi smatraju i svojevrsnim zaštitnim znakom Opatije, a kako bi se poradilo na brendiranju ovog karakterističnog simbola cijele Opatijske rivijere, Udruga ljubitelja kamelija »Iginio Scarpa« tijekom posljednjih je godina pokrenula nekoliko akcija koje bi trebale pridonijeti još većoj popularnosti kamelije.


»Od prekrasnog cvijeta kamelije do slasne slastice i koktela« naziv je gastroprezentacije koja se nedavno održala u opatijskoj villi Angiolini.


U organizaciji Udruge ljubitelja kamelija »Iginio Scarpa« te u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma održana je promocija slastica iz slastičarnica desetak opatijskih hotela čiji su motiv i tema bile upravo opatijske kamelije. Intencija ove manifestacije koja je ove godine održana po prvi put bila je ove zanimljive gastrokreacije sa simbolom kamelije pretvoriti u dugoročnu tradicionalnu gastroponudu te trajni brand Opatije.