Roditelji nezadovoljni

Kad će mališani iz Velog Brguda u jaslice? Načelnik se opravdava lošim vremenom

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Roditelji 30-ak djece upisane u jaslice Dječjeg vrtića u Velom Brgudu računali su da će od 1. studenoga imati osigurano kvalitetno čuvanje djece te su u skladu s time planirali i važne dijelove svakodnevice, poput radnih obveza, putovanja na rad u inozemstvo i sličnih situacija

VELI BRGUD Čekamo da naši mališani krenu u jaslice u Dječjem vrtiću u Velom Brgudu još od početka studenoga, ali se bojimo da to neće biti niti u prosincu – upozorili su nas roditelji najmlađih stanovnika Općine Matulji. Nazvala nas je i jedna nezadovoljna nona.– Naša su djeca diskriminirana, a mi kao roditelji, odnosno none ili nonići koji im pomažu pri čuvanju, dovedeni smo u položaj koji nam je uzrokovao mnoge probleme.

Radi se o tridesetak mališana upisanih u jaslice u Dječjem vrtiću Veli Brgud koji taj vrtić, zbog radova koji su u njemu i dalje u tijeku, još uvijek ne mogu pohađati. Nadležni iz Općine Matulji su nam najavljivali da će vrtić Veli Brgud biti dovršen i dostupan za korištenje odmah nakon 1. studenoga. Međutim, sada čujemo da radovi kasne i da će vrtić biti spreman za prihvat mališana tek u prosincu. Nismo samo razočarani, već i ljuti zbog kašnjenja ove investicije, ispričala nam je matuljska nona uime trideset obitelji koje su se našle u sličnom položaju. Svi su računali da će imati osigurano kvalitetno čuvanje djece od 1. studenoga nadalje, te su u skladu s time planirali i važne dijelove svakodnevice, poput radnih obveza, putovanja na rad u inozemstvo i sličnih situacija.


Vlaga uzrok kašnjenja


Dječji vrtić Veli Brgud »dotaknut« je i na nedavnoj sjednici Općinskoga vijeća u Matuljima, gdje je vijećnike zanimalo zbog čega se rok za dovršetak radova otegnuo.Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković je na sjednici rekao da je otvorenje temeljito preuređene zgrade trebalo biti 5. studenoga, ali su tehničke poteškoće pri izvođenju radova na terenu i velika vlaga koja je prijetila i mogla uništiti podnu podlogu, usporile dovršetak. Prema informacijama koje su se mogle čuti, svi bi glavni radovi trebali biti dovršeni do 17. studenoga, a Upravno vijeće Dječjeg vrtića je odlučilo da će otvorenje preuređenog vrtića u Velom Brgudu biti ipak nešto kasnije – 3. prosinca. – Vrijeme je bilo jako loše i na to nismo mogli utjecati, kazao je Ćiković.Zamolili smo ga i za neka dodatna pojašnjenja o kojima se nije govorilo na sjednici, no očito zanimaju javnost…

Slijedi uređenje igrališta


– Ekipa radnika na terenu radi punom parom, čak i subotom i nedjeljom kako bi se ispoštovao novi rok i građevinski radovi bili gotovi do 17. studenoga. Najprije smo imali problema s pomoćnim liftom za kuhinju i to je prolongiralo radove za tjedan dana, a zbog lošeg vremena nismo mogli smanjiti vlagu u podlogama da bi postavili linoleume koji idu u pod i stoga smo morali potražiti proizvođača da postavimo parnu branu, što nam je oduzelo je još sedam dana. No ipak, mislim da će ljudi na kraju moći biti zadovoljni, jer će uz dosadašnje vrtićare, ovdje biti i potpuno nove dvije jasličke skupine u obnovljenom prostoru.


Dakle, djeca će moći biti u vrtiću Veli Brgud od ponedjeljka, 3. prosinca. Sve je počelo uz projekt energetske obnove fasade za kojega smo većim dijelom dobili novac od države, a dio smo i sami uložili. Kada smo već krenuli uređivati derutnu zgradu izvana, odlučili smo ju temeljito urediti i iznutra. Na katu su se nalazili stanovi koji su pretvoreni u vrtićki prostor, a ukupno smo na unutarnje uređenje utrošili 2,5 milijuna kuna iz proračuna, te smo se kandidirali i na natječaju Ministarstva demografije i dobili nepovratnih 960.000 kuna. Sada smo se prijavili i na još jedan drugi natječaj i očekujemo da bi mogli dobiti i novac za uređenje novog dječjeg igrališta u iznosu od 485.000 kuna.




Istina je da je investicija započela još tijekom ljeta, ali su radovi bili opsežni jer se mijenjala međukatna konstrukcija i jednostavno ih nije bilo moguće završiti ranije, rekao je načelnik Općine Matulji.