Osjetljive ali izdržljive

KAMELIJE JAČE OD ZIME Nedavne niske temperature ipak nisu naštetile cvatućem simbolu Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Cvjetovi koji su otvoreni, posmeđit će, čak i pupovi će postati smeđi, listovi kultivara s crvenim cvjetovima poprimit će brončanu do crvenu boju, no sve je to normalno i biljka će se čim zatopli oporaviti, početi cvjetati te će joj listovi ponovo zazeleniti, kaže Katica Dražić, nova predsjednica opatijske Udruge ljubitelja kamelija



OPATIJA Opatija i ove godine bira najljepši cvijet kamelije, a prvi će se puta to učiniti baš u vrijeme uskrsnih blagdana. Naime, u pripremi je deseta i jubilarna opatijska izložba kamelija, u čijim se okvirima svake godine bira i najljepši rastući grm kamelije te najljepši cvijet kamelije. Organizatori iz opatijske Udruge ljubitelja kamelija na čelu s novom predsjednicom Katicom Dražić, koja inače radi u opatijskim »Parkovima«, najavili su da će se izložba otvoriti 31. ožujka u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, a trajat će do 2. travnja i na taj način obogatiti uskrsne blagdane u Opatiji. Nakon što se izložba bude mogla razgledati 1. travnja od 10 do 19 sati, te također od 10 sati nadalje 2. travnja, toga će dana u 18 sati biti svečano proglašenje najljepših kamelija.


– Snimanje stabljika i cvjetova je moguće do 20. ožujka, te se ranije treba javiti u foto Luigi za dogovor. Mogu se snimiti najviše tri biljke kamelija i tri cvijeta kamelije po natjecatelju. Živi cvjetovi se mogu donijeti 31. ožujka od 10 do 13 sati u Umjetnički paviljon Juraj Šporer – navela je Dražić.


Osjetljive, ali izdržljive


Nedavne niske temperature i snijeg koji je nakratko zabijelio Opatijsku rivijeru, kako saznajemo, kamelijama koje su cvatući simbol ovoga grada, nasreću nisu naškodili. Ipak, najavljena je nova promjena vremena i po prognozi, opet bi trebalo biti nekoliko hladnijih dana, pa pitamo gđu Dražić koja inače brine i za kamelije posađene u Amerikanskim vrtovima u Opatiji, što je potrebno učiniti kako bi se nježni cvjetovi zaštitili.




– Kamelije slove kao biljke osjetljive na hladnoću što je djelomično istina, ali svaki put se iznenadimo kako naše kamelije prezime na vrlo niskim temperaturama bez neke osobite zaštite. Kamelija koja je posađena u zemlji može i nekoliko dana biti izložena niskim temperaturama, čak do -15 stupnjeva Celzija. Cvjetovi koji su otvoreni, posmeđit će, čak i pupovi će postati smeđi, listovi kultivara s crvenim cvjetovima poprimit će brončanu do crvenu boju, no sve je to normalno i biljka će se čim zatopli oporaviti, početi cvjetati te će joj listovi ponovo zazeleniti – ispričala je Dražić.


Kako je zaštititi?


Dala je ujedno i nekoliko korisnih savjeta glede zimske zaštite kamelija.


– Ako je kamelija posađena u punoj zemlji, obavezno malčirajte s organskim materijalom (borove iglice, hrastovo lišće, bukvino, brezino te lišće javora). Malč neka bude debljine od 15 centimetara, jer na taj način korijen neće smrznuti te će kamelija imati snage da preživi hladnu zimu. No, ako je vaša kamelija posađena u posudu, tada je ona puno osjetljivija na niske temperature, i u tom slučaju može smrznuti.


Ono što se može učiniti je da se posuda s kamelijom stavi u veću posudu ili u veću jutenu vreću, a međuprostor se popuni lišćem te se naravno lišće stavi i oko biljke. Na taj način vaša kamelija će sigurno preživjeti niske temperature. Nadzemni dio kamelije može se zaogrnuti agril folijom – preporučila je Katica Dražić.