Likovnjaci stižu u subotu

Jubilarna kolonija: Kroz Mošćenice pinelom dosad prošetalo 66 umjetnika

Marina Kirigin

Osim »velikih« umjetnika, na red dolaze i oni najmlađi na – Mošćeničkom pineliću / Snimio Marin ANIČIĆ

Osim »velikih« umjetnika, na red dolaze i oni najmlađi na – Mošćeničkom pineliću / Snimio Marin ANIČIĆ

Jubilarni Mošćenički pinel trajat će šest dana, uz sudjelovanje osmero umjetnika iz  Hrvatske, Austrije, Italije, Mađarske i Njemačke, a za likovni izražaj prigodu će i ovog puta imati i  najmlađi likovnjaci



MOŠĆENICE  Deseto, jubilarno izdanje Mošćeničkog pinela, međunarodne likovne kolonije koja se održava u Mošćenicama, ove je godine na rasporedu od 25. do 31. kolovoza.


Otvaranje kolonije čiji je ovogodišnji lajtmotiv »10 godina šetnje pinelom kroz Mošćenice« zakazano je u 19,30 sati inicijalnom izložbom u kojoj se umjetnici predstavljaju sa svojim ranijim radovima. 


Organizatori iz Radne grupe za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga i suorganizatori iz Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga, Općine i Zajednice Talijana Mošćenička Draga podsjetili su kako je tijekom proteklih deset godina održavanja ove likovne priredbe u njoj sudjelovalo 66 umjetnica i umjetnika iz 11 zemalja (Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Srbije).


Dio međunarodne mreže




– Cilj ove kolonije je promoviranje kulturnih i turističkih vrijednosti Mošćenica kao jednoga od najstarijih i najočuvanijih gradića na Liburniji, otkrivanje kreativnosti prostora, uključivanje Mošćenica u međunarodnu mrežu gradova i mjesta u kojima se održavaju slične likovne radionice, intenziviranje likovno-umjetničke suradnje i razmjene na međunarodnoj razini te uključivanje djece u rad kolonije u okviru dječjih kreativnih radionica Mošćenički pinelić.



Ovogodišnji Mošćenički pinelić održat će se 28. kolovoza (utorak) u 10 sati. Dječje likovne radionice vodit će umjetnici koji sudjeluju na Mošćeničkom pinelu i učiteljice PŠ »Eugen Kumičić« Mošćenička Draga Blaženka Beroš i Gabrijela Adulmar.



Na kraju – izložba


U ovogodišnjoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel sudjeluje osam umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a to su: Julia Bauernfeind (Austrija), Pino Bonanno, Marco Cotroneo (Italija), Károly Borbely, Tibor Budahazi (Mađarska), Loredana Bradaschia, Bruno Paladin (Hrvatska) i Susanne Faber (Njemačka) – ističu organizatori kolonije.Međunarodna likovna kolonija Mošćenički pinel 2018. traje šest dana i završava izložbom radova nastalih tijekom manifestacije.

Umjetnici stvaraju na otvorenim prostorima grada Mošćenica (Stražnica, placa, škalini), a izložba nastalih radova će biti postavljena u izložbenom prostoru smještenom u prizemlju Područne škole u Mošćenicama. 


U okrilju Kolonije organiziraju se i dječje likovne radionice pod nazivom Mošćenički pinelić. One će najmlađima pružiti priliku za izražavanje kreativnosti uporabom različitih materijala, a omogućit će se i stvaranje partnerskoga odnosa među sudionicima kolonije.