Pune ruke posla

Jedinstvene boje i okusi jeseni na opatijskom “mrkatu”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



OPATIJA – Ljetna sezona na opatijskoj tržnici je prošla, a štandovi zelene tržnice prošarani su bojama jeseni. Dok se još očekuje »ulazak« prvih domaćih maruna, jer nude se zasad samo uvozni po cijeni od 60 kuna za kilogram, da je listopad na snazi svjedoče prve bundeve izložene po cijeni od 14 kuna. Prodavačice na tržnici kažu da su zbog ljeta s malo kiše bundeve skromno rodile pa im je i cijena gotovo jednaka tikvicama koje se prodaju po 16 kuna. Kilogram vrlo zdravog, domaćeg šipka »pita« dvadesetak kuna, dok su suhe smokve približno tri puta skuplje, ali za šezdesetak kuna po kilogramu »govore sve jezike«.


Voditelj opatijske tržnice Jadranko Stanić u prvim danima jeseni ima pune ruke posla. Trudi se pronaći zakupce u slobodnim poslovnim prostorima te najavljuje neke novitete.


– Tržnica je turistima atraktivna i gotovo svi koji dođu naprave i fotografije za uspomenu. Sezona je bila dobra, tržnica je bila dobro posjećena, a očekujemo i dobar nastavak tijekom jeseni kada je ponuda posebno dobra. Posebna priča je opatijska ribarnica koja nije velika, ali je raznovrsna i osim privatnih kupaca, ovdje često dolaze i kupuju i vlasnici restorana – rekao je Stanić. Po njegovim riječima, nova pekarnica na ulazu prema tržnici s gornje strane privukla je dosta kupaca, osim stanovnika i turista, zbog odlične pozicije i srednjoškolaca, a uskoro u susjedstvo stiže i jedan novi »fast food«.




– Ulažemo puno truda da bi se priča o opatijskom »mrkatu« što bolje zaokružila i da bismo u vremenima koja nisu jednostavna što bolje poslovali – naveo je Stanić i pozvao kupce da što češće naprave »đir« po placi i uživaju u jedinstvenim bojama i okusima jeseni.