Novi obrazovni modul

Jedinstven program obrazovanja: Hotelijerski fakultet stvara menadžere za novo doba kampova

Slavica Bakić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Riječ je o jedinstvenom programu u Hrvatskoj i jednom od rijetkih u Europi tijekom kojega će 25 polaznika steći znanja i kompetencije iz raznih područja kamping usluge



OPATIJA Kamping doživljava u 21. stoljeću značajnu transformaciju pod utjecajem globalnih trendova kao što su popularnost aktivnosti na otvorenom, želja za slobodom kretanja i boravka u destinaciji, ali i porast potražnje za visokokvalitetnim smještajem u kampovima koji se danas pretvaraju u kamping resorte koji nude bogate sadržaje, među kojima se posebno ističu vodene atrakcije te sve više wellness i spa usluge. Kamping sve više postaje »glamping« odnosno »hotel na otvorenom« s raznovrsnim i inovativnim sadržajima.


U posljednjih deset godina, prema procjenama, samo u hrvatskom kampovima postavljeno je oko 10.000 mobilinih kućica, a visoka kvaliteta i ugoda smještaja u uređenim zelenim oazama kampova, uz brojne zabavne i rekreacijske sadržaje, privlači u kampove nove goste, sa sasvim novim željama i potrebama.


Jedinstveni projekt


Kako bi stvorili stručnjake sa specifičnim znanjima iz područja suvremene kamping usluge, na Fakultetu za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu pokrenuli su novi program cjeloživotnog obrazovanja pod nazvom »Menadžment kamping resorta«. Riječ je o jedinstvenom programu u Hrvatskoj i jednom od rijetkih obrazovnih modula u Europi tijekom kojega će 25 polaznika, koliko ih je u prvoj skupini koja je jučer počela s radom, steći znanja i kompetencije iz raznih područja kamping usluge te time pridonijeti razvoju ukupne kamping ponude i stvaranju značajne konkurentske prednosti hrvatske kamping usluge na mediteranu.




Prema riječima voditeljice programa, dr. sc. Josipe Cvelić Bonifačić, polaznici će nakon završenog programa biti u stanju preuzeti odgovornost složenijih zadaća iz raznih područja kamping usluge te izgraditi poduzetničke sposobnosti izgradnje i vođenja kampa. Uz profesore Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, znanja će polaznicima prenositi i brojni iskusni predavači s dugogodišnjim iskustvom iz prakse uglednih i uspješnih hrvatskih kompanija.


Potreba tržišta


Teorijski dio programa polaznici, koji su i sami direktori kampova ili voditelji pojedinih službi unutar kampova, odslušat će tijekom ovoga tjedna u Iki, dok će se terenska nastava u travnju održati u prvom hrvatskom kampu s pet zvijezdica u Krku. Na jučerašnjoj svečanosti uoči početka nastave, dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica FMTU-a je naglasila da se programi koje Fakultet pokreće temelje na analizama potreba tržišta rada te istaknula kako ova ustanova s drugom tradicijom obrazovanja kadra za ugostiteljstvo i turizam, ima jedinstvene programe u Hrvatskoj, kako u visokom obrazovanju, tako i u programu cjeloživotnog učenja, a edukacija menadžmenta kamping resorta jedan je od njih.

– Tržište rada traži nova, aplikativna znanja i upravo tom zahtjevu prilagođen je i ovaj program – naglasila je dekanica Dora Smolčić Jurdana.