Iznad vološćanskog groblja

JEDNOGLASNA ODLUKA Gradnja novog kompleksa: Zeleno svjetlo za novi dom zdravlja

Srđan Brajčić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



OPATIJAOpatijsko Gradsko vijeće jednoglasno je dalo zeleno svjetlo Primorsko-goranskoj županiji da otpočne s procedurom izgradnje novog kompleksa doma zdravlja u Opatiji koji UPU smješta na zemljište iznad vološćanskog groblja. Gradonačelnik Dujmić ponovo je upozorio na važnost izgradnje novog doma i da je krajnji rok da Županija krene u tu investiciju koja se procjenjuje na oko 32 milijuna kuna. Novac za izgradnju osigurat će Županija putem kredita, dok su zemljište darovali država i Grad Opatija.


– Ako sada odustanemo, Opatija više nikada neće dobiti novi dom zdravlja. Moramo razmišljati o budućnosti, upozorio je prije glasovanja gradonačelnik Dujmić, a beskompromisnu podršku u takvom razmišljanju dobio je jasno od vijećnika s njegove kandidacije liste, ali i HDZ-a.


Vizura centra


Oko financiranja, lokacije i cijene izgradnje doma zdravlja, već se dugo lome koplja. Naime, prvotni plan je bio da će Grad izmijeniti svoj UPU i tako omogućiti da se lokacije, odnosno zgrade sadašnje Hitne medicinske pomoći i Doma zdravlja prenamijene i dopusti izgradnja poslovno-stambenog kompleksa, čime bi se prilikom njihove prodaje zaradilo oko 30 milijuna kuna. No, predstavnička većina odbacila je takvu mogućnost i amandmanima na UPU spriječila je prenamjenu tih nekretnina, pod opravdanjem da žele spriječiti izgradnju novih mastodonata u centru Opatije.




– U interesu Opatijaca izgradnja je doma zdravlja, ali postojale su određene skepse oko cijene njegove izgradnje, ali i same lokacije. No činjenica je da Opatija nema puno adekvatnih lokacija za dom zdravlja, tako da ćemo glasovati za ovu odluku. Međutim, to ne znači da se poništavaju amandmani koje smo uputili na UPU Opatija kako bismo sačuvali vizuru centra, odnosno da lokacije sadašnje Hitne medicinske pomoći i Doma zdravlja ostanu u turističke svrhe, upozorio je predsjednik Vijeća Robert Kurelić.


Skupi iskopi


Fernando Kirigin upozorio je pak na to da je lokacija novog doma zdravlja loša, a dislociranost posebno zamjeraju starije osobe koje su tražile mjesto koje će biti puno bliže centru Opatije. Vedran Kružić iz Unije Kvarnera poručio je da će se potrošiti nekoliko desetaka milijuna kuna samo na to da se iskopa zemljište za izgradnju doma zdravlja, što nije baš u skladu s financijskim mogućnostima u kojima se danas živi. Kirigin primjećuje da će novi dom zdravlja u Novom Vinodolskom koštati oko 20 milijuna kuna, a riječ je o sličnom projektu.– U ovom gradu izgleda ništa se ne može izgraditi ispod 30-40 milijuna kuna, ocijenio je Kirigin.Dujmić tvrdi da konfiguracija opatijskog terena na kojem će se graditi nove zgrade traži skupe iskope terena, pa je predložio vijećnicima da ako znaju, ponude bolju lokaciju za dom zdravlja. Upozorio je da je za postojeću lokaciju već potrošen dosta novca za ishodovanje potrebne dokumentacije.