Matulji

Izložbe suvremenih umjetnika: Radovan Kunić otvara novi ciklus u “Galerijici”

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



MATULJI Matuljska »Galerijica« otvara novi ciklus izložbi suvremenih umjetnika koji obilježavaju ili će tek obilježiti Hrvatsku likovnu scenu. Prva izložba otvara se večeras u 20 sati, a na njoj će se predstaviti matuljski umjetnik Radovan Kunić, slikar i asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Riječ je o mladom, izuzetno talentiranom slikaru koji stvara na liniji figurativnog slikarstva i u duhu tzv. »novih realizama«.


Iz te premise izdvaja pojedine motive te im posvećuje pažnju umjetničkog pogleda. Radovan Kunić svojim motivima iz svakodnevne stvarnosti nudi višestruka skrivena značenja i iščitavanja zanimljiva publici, rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare Siniša Majkus, akademski kipar i izv. prof. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji i najavili programe koji će se održavati u ovom prostoru u srcu Matulja. Nakon izložbe Radovana Kunića predstavit će se mlada, netom diplomirana kiparica Iva Katalenić iz Ike koja nekonvencionalne materijale reciklira, stvarajući bizarne objekte i instalacije.


– Početkom srpnja slijedi Bojan Šumonja, pulski umjetnik, venecijanski đak i zasigurno jedan od najznačajnijih i najsamosvojnijih slikara trenutačno u Hrvatskoj. U kolovozu izlaže akademski slikar iz Labina Zdravko Milić, profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji svojim višedesetljetnim umjetničkim radom preispituje probleme globaliziranog svijeta.




Rujan je rezerviran za izložbu akademske kiparice iz Zagreba, Božicu Deu Matasić, profesoricu na osječkoj Umjetničkoj akademiji čiji se radovi referiraju na moderno potrošačko društvo. Radove Damira Stojnića, akademskog slikara i docenta na riječkoj Akademiji moći će se pogledati početkom listopada, najavili su Majkus i Šebalj.


Program Galerijice završit će prof. Marina Banić Zrinšćak. Akademska slikarica i grafičarka iz Vele Učke svojim profinjenim djelima duboko povezanim s prirodom često povezuje intimno s medijskim smetnjama globalnog svijeta. Matuljska Galerijica nastoji se isprofilirati kao galerija koja promovira najprovokativnije umjetnike suvremene likovne scene.