Idealni uvjeti

Iz mora u Iki izvučen kavez s 2.700 butelja vina iz vrulje

Marina Kirigin

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina



IKA Izvlačenje kaveza sa 2.700 butelja vina iz vrulje i potom vraćanje drugih 3.400 butilja nazad u vrulju na dvadesetak metara dubine, akcija je koju su u subotu u Iki odrađivali ronioci Javne vatrogasne postroje Opatija, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija i lokalni ronioci. Dio je to priredbe »Vino i vruja« što se održava po četvrti put u organizaciji Udruge Ikarski barkajol, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, a u sklopu koje se vrhunska vina polažu u ikarsku vruju na četrdesetak metara od obale gdje ostaju godinu dana do nove priredbe.


Budući da interes vinara za »skladištenje« vina pod morem raste, tako iz godine u godinu raste i broj butilja koje leže u ikarskom podmorju. Potvrdio je to i Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge Ikarski barkajol, navodeći da o interesu vinara svjedoči i činjenica da su Iločki podrumi izradili poseban kavez za svojih 800 butelja vina.


Vrhunska vina, odležala u idealnim uvjetima koje pruža ovaj prirodni fenomen, ali i sva druga vina vinara sudionika manifestacije, kušala su se u subotu u popodnevnim satima iz degustacijske čaše, prilikom čije kupnje je svaki posjetitelj postao počasni član ikarske udruge na godinu dana. Uz subotnji zabavni program, gastro ponudu i izložbu fotografija, posjetitelji i sudionici su jučer mogli nastaviti druženje u Iki na regati tradicijskih barki »Ive Sipa«.