Novi hoteli

Ispitali smo kako je prošla prva sezona za nove turističke objekte u Opatiji

Marina Kirigin

Mirzet Jusufagić, direktor ispred hotela Domino u Opatiji / Foto Roni BRMALJ

Mirzet Jusufagić, direktor ispred hotela Domino u Opatiji / Foto Roni BRMALJ

U najužem središtu Opatije, gosti su tijekom ljeta imali priliku premijerno boraviti u obnovljenom hotelu Paris, u potpuno novom Dominu, te u Iki u luksuznom boutique hotelu Ikador



OPATIJA Svoju prvu turističku sezonu na području Grada Opatije »odradila« su tri nova hotela. Boutique hotel »Ikador« u Iki i dva objekta u praktički najužem dijelu Opatije – hotel Paris koji je obnovljen nakon dva desetljeća propadanja i hotel Domino, čija je obnova/izgradnja trajala nešto duže razdoblje.


Četverozvjezdani hotel Domino, koji raspolaže s 20 smještajnih jedinica, od kojih su pet apartmana zabilježio je odličnu prvu sezonu kupanja.


Bazen, plaža, »a la carte« restoran, pansionski restoran, parking – dio su hotelskih sadržaja koji su se pokazali atraktivnima za brojne turiste pristigle ovog ljeta, što je potvrđeno i rezervacijama. Naime, objekt koji je svoja vrata otvorio 10. srpnja, već 12. srpnja bio je »bukiran« za cijelu ljetnu sezonu, a i sada tijekom prvih dana jeseni i dalje je popunjen.




– Rezultati su izvanredni, recenzije gostiju odlične. Prema mišljenju gostiju trenutačno smo jedan od najbolje ocijenjenih hotela u Opatiji. Dokaz je to da smo ovom malom hotelu »ugradili« dušu. Svakako, još uvijek postoje detalji koje treba doraditi. Naš je cilj cjelogodišnje poslovanje. Vjerujem da ćemo cijelu godinu ostati otvoreni, a ako dođe do zatvaranja, bit će to možda samo mjesec dana ove zime kako bi neke stvari uspješno posložili do kraja – govori Mirzet Jusufagić, direktor hotela Domino koji je u vlasništvu tvrtke Domino Opatija d.o.o., a koja se bavi i igrama na sreću, te u Karlovcu drži automat klub. Ukupno je u tvrtci 30-tak zaposlenih, a namjera je vlasnika da im hotelijerstvo postane glavna djelatnost.


– Pred oko godinu dana kupili smo hotel Medveju u Medveji i planiramo do kraja ove godine krenuti u njegovu rekonstrukciju i nadogradnju. Bit će to također četverozvjezdani hotel s 25 dvokrevetnih soba – ističe Jusufagić kojem je, kao i mnogim drugim hotelijerima, posebno težak zadatak bio kadrovski se ekipirati.


Kako zadržati personal


– Kadrovi jesu veliki problem, a meni je bilo dodatno teško ekipirati se, jer sam relativno kasno dobio uporabne dozvole i za hotel i za plažu ispod hotela. Međutim, već sada ćemo se pripremiti za nadolazeću sezonu i zaposliti možda čak i veći broj ljudi nego je trenutačno potrebno, kako se u sezoni ne bi doveli u situaciju da nemamo dovoljno ljudi. Smatram da ovaj posao može biti uspješan samo ako imate kvalitetne kadrove, zadovoljne zaposlenike. Zato nudimo stalno zaposlenje i mogu reći da nam za sada personal, kojega uglavnom čine domaći ljudi s područja Liburnije, ne odlazi – kazao je Jusufagić.


Pogled na grad iz hotelske sobe u najužoj gradskoj jezgri - Zdravko Josić, vlasnik hotela Paris / Foto Marko GRACIN


Pogled na grad iz hotelske sobe u najužoj gradskoj jezgri – Zdravko Josić, vlasnik hotela Paris / Foto Marko GRACIN



 



Hotel Paris ovo je ljeto primio prve goste iako kompletna investicija u ovaj objekt, koji je gotovo dva desetljeća stajao zapušten, nije dovršena. Zdravko Josić, vlasnik hotela izuzetno je zadovoljan ljetnom sezonom. Objekt s 90 soba otvoren je 20. srpnja, a prema Josićevim riječima, cijene smještaja bile su nešto niže s obzirom da se radi o novom, tek otvorenom hotelu, ali i zbog činjenice da predstoji i druga faza uređenja objekta koja će se najvjerojatnije dogoditi u jesen 2020. godine.– Hotel će ostati otvoren cijele godine, a dogodine u sklopu druge faze radova uredit ćemo još 30-tak soba, izgraditi bazen i urediti restoran, kao i drugi dio garaže s još 50-tak parkirnih mjesta – rekao je Josić.


Prva faza radova na obnovi hotela je dovršena, a hotel otvoren


Prva faza radova na obnovi hotela je dovršena, a hotel otvoren



Gosti hotela Domino uglavnom su oni iz zemalja zapadne Europe, a tu je i određen postotak domaćih, koji svi redom ostavljaju izvrsne recenzije za hotelske usluge, ali i plažu/kupalište ispod objekta koje je obnovljeno, na kojem je ove sezone kupanja radio beach bar i restoran. U dvije zone kupališta koje je dato u 15-godišnju koncesiju prema projektu je uloženo milijun eura, odnosno 70 posto je investitor bio dužan uložiti u prvoj godini, a ostatak do isteka koncesije 2033. godine.


– Plažu smo uz tešku muku uspjeli pripremiti za sezonu. Reakcije gostiju su pozitivne, ali napore koje sam uložio da bi imali ovo što je danas tu, više nikad ne bih ponovio. Previše me sve koštalo i zdravlja i novca. Nažalost, u ovom projektu nisam imao ničiju podršku, sve sam napravio na svojim leđima, a Opatija je ta koja je dobila plažu, koju će zasigurno moći koristiti jedno stoljeće – govori Jusufagić prisjećajući se kako je samo jedan od problema bio produženje rokova gradnje uoči početka turističke sezone.


Novi kupališni standard, bazen ispred novosagrađenog hotela s četiri zvjezdice / Snimio Roni BRMALJ


Novi kupališni standard, bazen ispred novosagrađenog hotela s četiri zvjezdice / Snimio Roni BRMALJ



Opatija kao otok


Kaže, da iako je zakonom predviđeno da se mogu produžiti radovi do 15 dana, da je dobio negativan odgovor Grada Opatije. Zato se želi javno zahvaliti opatijskoj oporbi i predsjedniku gradskog Vijeća Fernandu Kiriginu, te vijećniku HDZ-a Marku Ćoriću, koji su odobrili i na taj način omogućili da se plaža otvorenog tipa, objekt od općeg interesa, završi.


– Da nisam završio plažu bilo bi to građevinsko ruglo u turističkoj sezoni, govori Jusufagić.


Smatra da je Opatija zbog manjka sadržaja spustila cijene u hotelima visoke kategorije i na taj način dovela goste niže platežne moći, a sve je rezultiralo srozavanjem usluge.


– Hotelijeri su se prilagodili gostima takvog standarda. Sada se događa da luksuzni opatijski hoteli nude brzu hranu u ekskluzivnim prostorima. Postoje hoteli koji gostima serviraju prerađenu, konzerviranu hranu. Radi se nešto što nema veze s hotelijerstvom visoke kategorije, a to je dovelo do toga da hoteli sada rade četiri do pet mjeseci godišnje. Opatija je postala otok na kojem zimi radi svega nekoliko hotela i tu treba nešto pod hitno napraviti – zaključuje Jusufagić.


Unutrašnjost nedavno preuređenog hotela Paris / Foto Marko GRACIN


Unutrašnjost nedavno preuređenog hotela Paris / Foto Marko GRACIN



Interijer hotela Domino koji posluje od 10. srpnja ove godine / Foto Roni BRMALJ


Interijer hotela Domino koji posluje od 10. srpnja ove godine / Foto Roni BRMALJ