Zadnja ponuda

Ili vrtić i zgrada u kojoj je 2MD ili kredit i zgrada u kojoj je 2MD? Dujmić o rebalansu opatijskog proračuna

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Jedina novost u dorađenom rebalansu jest Dujmićev prijedlog Vijeću da ono podrži prodaju poslovne zgrade u Iki, u kojoj se danas nalazi salon namještaja 2MD, zajedno sa skladištima i parkiralištem



OPATIJA Predlagač opatijskog proračuna, gradonačelnik Ivo Dujmić, izradio je novi i dorađeni prijedlog prvog rebalansa koji, podsjetimo, nije usvojen na Gradskom vijeću. Međutim, kako se može čuti, riječ je o kozmetičkim preinakama, te značajnijih dorada u već neprihvaćenom rebalansu budžeta – nema. Dakle, financijska politika Grada Opatije ostaje manje-više u poznatim okvirima kredita i prodaje imovine.


Naime, gradske financije, prema Dujmićevom prijedlogu, ponovo ovise o zaduženju Grada Opatije u visini od 10 milijuna kuna, protiv čega se predstavnička većina u Gradskom vijeću već dugo bori. Jednako tako, u izmjenama i dopunama proračuna ostala je sporna prodaja stare zgrade Dječjeg vrtića u centru Opatije, čija je zadnja procijenjena vrijednost oko 12 milijuna kuna.


Koalicija stranaka SDP, HSU, Akcija mladih, IDS i Unija Kvarnera ocijenila je da zgrada u strogom centru grada ipak vrijedi više i stranke ne žele podržati Dujmićeva rješenja koja se svode na to da se rasprodajom imovine krpaju rupe u proračunu. K tome, može se izdvojiti stav HSU-a koji uopće nije za prodaju vrtića. Naime, stranka umirovljenika ima ideju o tome da se dio zgrade prenamijeni u takozvani dnevni boravak za starije i nemoćne. Tu svoju nakanu već su nekoliko puta javno iznijeli, pa i na zadnjoj sjednici opatijskog Vijeća.


Nekretnina u Iki




Jedina novost u dorađenom rebalansu jest Dujmićev prijedlog Gradskom vijeću da ono podrži prodaju poslovne zgrade u Iki, u kojoj se danas nalazi salon namještaja 2MD, zajedno sa skladištima i parkiralištem. Riječ je o oko tri tisuće četvornih metara gradske imovine u Iki.


Inače, oko tih nacionaliziranih nekretnina dugo se vodio sudski spor zbog utvrđivanja vlasništva, ali je na koncu ipak dosuđeno da Grad Opatija, kao pravni slijednik, polaže pravo na vrijedne nekretnine u Iki. Procijenjena vrijednost ove gradske imovine je oko 10 milijuna kuna, ali kako Grad smatra da ona na tržištu vrijedi puno više, bila bi ponuđena i nešto viša početna cijena.


Kako god bilo, Dujmićeva proračunska kombinatorika, koja bi kratkoročno mogla osigurati stabilnost financija, svedena je na dvije jednadžbe, s dvije nepoznanice. U prvoj varijanti gradonačelnik financijski spas traži u prodaji svojih nekretnina u Opatiji i Iki, što Gradu može donijeti, prema službenim procjenama, oko 22 milijuna kuna. U drugoj varijanti, predlaže se prodaja 2MD-a i uzimanje kredita, što bi Gradu moglo osigurati oko 20 milijuna kuna. Međutim, 20-ak milijuna kuna jedva da može osigurati dovoljno novca da Grad isplati gradnju vrtića na Punta Kolovi.



Financijska sudbina Grada Opatije i opatijskih proračunskih korisnika koji su ostali bez prava na potpore po raznim osnovama bit će poznata na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, tada će se ponovo na glasovanju naći izmjene i dopune opatijskog proračuna. No, datum održavanja sjednice Gradskog vijeća još uvijek nije određen, čime se agonija Opatije nastavlja.



Dosta zaduživanja!


No, u obje Dujmićeve financijske jednadžbe ostaje nepoznanica kako će novu ponudu prihvatiti predstavnička većina u Vijeću, bez čijih ruku rebalans proračuna ne može biti usvojen. Drugim riječima, ostaje vidjeti hoće li predstavnička većina biti dosljedna svojoj dosadašnjoj retorici u kojoj dominira teza da Grad mora prestati s dosadašnjom praksom zaduživanja i prodaje imovine kako bi se privremeno sanirale rupe u proračunu ili će ipak podleći rastućem pritisku izvršne vlasti koja metodom mrkve i batine pokušava zastrašiti sve korisnike opatijskog proračuna.


Naime, kao što je poznato, gradonačelnik Ivo Dujmić donio je privremenu mjeru obustave isplata svih demografskih, socijalnih, gospodarskih i drugih mjera i potpora iz proračuna za 2018. godinu zbog toga što je njegova rashodovna strana pretegnula prihodovnu. Jednostavno rečeno, Grad sada troši znatno više novca nego što ga zarađuje pa su umirovljenici, poduzetnici, obrtnici, roditelji ili sportski klubovi ostali uskraćeni za svoja materijalna prava. S druge strane, gradskim ustanovama i tvrtkama nametnute su mjere teške štednje. Za financijski sunovrat Grada Dujmić zadnjih dana optužuje predstavničku većinu koja se protivi takvim njegovim proračunskim rješenjima.