Žarište još skriveno

ISTRAGA NA SLATINI I DALJE TRAJE Još se ne zna tko je kriv za zagađenje mora na ovoj plaži

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Tijekom jučerašnjeg dana ispitivali su se kanalizacijski ispusti hotela Imperial i Centra Gervais uz nadu da će se što prije otkriti izvor onečišćenja mora na Slatini i uzrok otkloniti



OPATIJA Što je uzrokovalo zagađenje mora na dijelu kupališta Slatina u Opatiji, ispod hotela Milenij, zasad se još uvijek istražuje. Prema riječima direktora Komunalca, odnosno Liburnijskih voda, Ervina Mraka, postojanost kolektora se intenzivno ispituje. No, zasad bez rezultata. Radi se to na način da se u kolektor ubaci zelena boja, te prati njezino putovanje podzemnim kanalima. Ukoliko neka cijev propušta, boja bi to signalizirala i olakšala sanaciju određenog ispusta.


– Ispitivanja su krenula najprije na našim kolektorima, no nismo uočili nepravilnosti. Tijekom današnjeg dana ćemo ispitivati ispuste hotela Imperial, te kod Centra Gervais, no to će potrajati.


Istražujemo i ispitujemo i nadamo se da ćemo što prije doći do rezultata. Ukoliko uz pomoć boje ne dođemo do rezultata, pokušat ćemo drugu metodu, uz pomoć dima, no svakako se nadamo da ćemo ubrzo otkriti žarište ovog neugodnog incidenta koji se nažalost dogodio baš u vrijeme turističke sezone – rekao je Mrak.


Fekalne vode




Sumnja se u proboj fekalnih voda iz nekog od mnogobrojnih podzemnih kanala, no nakon što su nadležni iz liburnijske komunalne tvrtke ispitali velik broj šahtova i cjevovoda, te crpne stanice, do rezultata zasad nisu došli.


– Ovo nam je tijekom ljetne sezone 2018. prva ovakva intervencija na Opatijskoj rivijeri. Inače je kvaliteta mora jako dobra, što treba svakako pripisati sve većoj priključenosti na sustav kanalizacije, te pohvaliti sve one koji su se do sada priključili. Prema najsvježijim podacima, na području Grada Opatije je 86 posto domaćinstava priključeno na sustav kanalizacije, na području Općine Lovran 86,5 posto, na području Općine Mošćenička Draga 92 posto, a Općine Matulji 61 posto.



Svakako se nadamo da ćemo ubrzo otkriti žarište ovog neugodnog incidenta koji se nažalost dogodio baš u vrijeme turističke sezoneErvino Mrak


No, treba reći i da je priključenost Općine Matulji na sustav javne odvodnje unazad tri godine bila tek simboličnih 12 posto, tako da su ovdje pomaci iznimni. Sve to jako utječe na kakvoću mora, a ovakvi incidenti koji su doveli do posljedica na dijelu Slatine ipak su tek sporadični slučajevi točkastog zagađenja mora. Ili je puknuo cjevovod ili je došlo do preljeva interne stanice, što ćemo utvrditi nadam se vrlo brzo i sanirati oštećenje. Cijela Opatija inače počiva na podzemnim odvodnim kanalima koji su veličine 30 puta 40 i čovjek u njih ne može ući, pa se moraju koristiti druge raspoložive metode – zaključio je Mrak.


Mjerenja se nastavljaju


Kako saznajemo, nadležni iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo će i dalje nastaviti sa svakodnevnim akcijama mjerenja kakvoće mora, te će do ponovnog otvaranja dijela Slatine za kupače, trebati proteći još određeno vrijeme, čak i kada se bude saniralo stanje.


Naime, potrebno je da rezultati u tri mjerenja uzastopce budu dobri, te da kakvoća mora bude na zadovoljavajućoj razini, kako bi se tabela sa zabranom kupanja uklonila i ponovno objavilo da je kupanje dozvoljeno.


No, osim što će na otkrivanju uzroka onečišćenja mora do daljnjeg intenzivno raditi gradski komunalci i druge nadležne ekipe, upućeni kažu da će i vremenske prilike, jučerašnja jaka nevera s kišom, dati određeni doprinos u tome da se more barem donekle raščisti.