Bojazni

I opatijsko vijeće uglavnom o – betonizaciji: ‘Moramo zaustaviti prelazak grada iz zelenog u sivo’

Aleksandra Kućel Ilić

Gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je na sinoćnjoj sjednici da »u potpunosti podržava građane koji žele da Opatija i dalje ostane lijepa i bez neprimjerenih građevina koje narušavaju sklad«



Poznato je da vijećnička pitanja na sjednicama Gradskog vijeća Opatije uvijek traju više od sat vremena, ali na sinoćnjoj se na njih utrošilo gotovo dva i pol sata. Ukoliko se trend nastavi, a dnevni red sastavljen od mnogobrojnih točaka također ostane opsežan – da bi se zasjedanje zaključilo prije pola noći ili će trebati termin početka sjednica pomaknuti ranije, ili – uvesti više reda u samu vijećnicu. Naime, umjesto da se postavljaju kratka, jasna i zanimljiva pitanja, dakle sve ono što zanima javnost, te na njih od nadležnih osoba dobiju ili precizni odgovori, ili u slučaju da to nije moguće konkretni pisani odgovori, u praksi se događa poprilična »buka u komunikacijskom kanalu« pa čak i kršenje Poslovnika. Stoga, nažalost, umjesto da se na neka od ključnih pitanja koja muče građane ovoga grada, ne samo dobiju adekvatni odgovori, već i da bez podjela na »naše« i »njihove« – pokuša naći rješenje ili se približiti smjeru koji bi mogao dati lijek za neka od ključnih pitanja, poput primjerice zaustavljanja nevjerojatne betonizacije Opatije, rekonstrukcije nogometnog igrališta, izgradnje novog doma zdravlja ili pak vatrogasnog doma – sve uglavnom ostaje bez konstruktivne rasprave.


Peticija u subotu


Minute i minute jučerašnje sjednice utrošile su se, uz ostalo, upravo na ova najaktualnija pitanja, no s obzirom na to da se, bez obzira što svi u Vijeću kažu da žele raditi »isključivo za dobrobit građana, baš onih koji su ih i odabrali kao svoje zastupnike« – opći je dojam da se ništa ne može dotaknuti, a pogotovo pomaknuti s mrtve točke bez političkih prepucavanja i dokazivanja tko je za što od onih stvari koje u Opatiji ne idu u željenom smjeru najodgovorniji.


Vijećnica Neva Slani, osim što je potegnula pitanje izrazitog narušavanja opatijskog ambijenta izgradnjom višestambenih zgrada te zahtijevala da se zasebna točka hitno uvrsti na dnevni red iduće sjednice, između ostalog je pozvala građane da se u subotu odazovu potpisivanju peticije protiv betonizacije Opatije.Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik koji kaže da je prostorni plan naslijedio od prethodnika te u skladu s njime omogućio izgradnju ključnih objekata poput sportske dvorane i dječjeg vrtića, kako je na sjednici istaknuo »u potpunosti podržava građane koji žele da Opatija i dalje ostane lijepa i bez neprimjerenih građevina koje narušavaju sklad«.

– Pozivam vas da svi zajedno sjednemo, da se dogovorimo i da na pravi način detektiramo probleme i riješimo ih – pozvao je vijećnike Dujmić.


Štititi zelenilo




Prema riječima pročelnika za prostorno planiranje Zdenka Tupanjca, danas je vidljivo da se višestambeni objekti ne uklapaju u opatijsku vizuru i premda u prostornom planu piše da se mora štititi zelenilo, to se u praksi ne događa. On je mišljenja da prostorni plan može biti bolji, ali i da je grad bez mogućnosti da u ovom trenutku zaustavi prelazak Opatije »iz zelenog u sivo«, sve dok se izričito ne odluči bolje zaštititi prostor, barem za budućnost.


Predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin također je izrazio mišljenje da, bez obzira na nesuglasice, treba sve pustiti po strani i »staviti glave na kup« – jer 400 potpisa na peticiju u samo nekoliko sati itekako puno govori o mišljenju ljudi i veličini problema koji poprima zabrinjavajuće razmjere. Najavio je da će se ova, za Opatiju ključna točka, uskoro naći na sjednici…


Goran Crnković umjesto Dine Šverko


Umjesto Dine Šverko (HDZ) koja se povukla s mjesta vijećnice, na jučerašnjoj sjednici je prisegnuo i postao vijećnik njezin stranački kolega Goran Crnković, čovjek koji je i tijekom ranijih saziva obnašao tu dužnost. Dotaknula su se sinoć mnoga pitanja, od onog o vraćanju starog voznog reda Autotroleja nakon sudske presude, do pada stabla u parku Tomaševac i neuređene parkovne rotonde ispred Ville Angioline koja je ostala bez cvijeća, sve do toga da zasebnu točku dnevnog reda treba posvetiti Opatiji i njezinoj ulozi u programu EPK.


Igor Puž je postavio »škakljivo« pitanje gradonačelniku Dujmiću, upitavši ga o navodnoj prometnoj nezgodi sa službenim vozilom tijekom koje se vozač udaljio s mjesta nesreće, no dobio je odgovor da »on nema informaciju o događaju o kojemu bi se, da se doista dogodio, sigurno znalo«.