Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. rujna 2019.
Kultura ispijanja kave

foto 'Hug&Punch' u Matuljima otvorio prvi centar izvrsnosti za edukaciju barista u ovom dijelu Europe

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 22:51 2018-09-14T22:51:00+02:00

Hug&Punch se prostire na 600 četvornih metara posvećenih samo kavi. Uz edukativni centar, funkcioniramo i kao dobavljači najbolje sirove kave s geografskim porijeklom te mikropržionica, istaknuo je Nikola Žiganto, direktor centra

MATULJI  Širi se »kultura stola« na hrvatskim prostorima. Najnovija se epizoda te priče u petak dogodila u Matuljima, točnije u zaleđu tog zanimljivog grada, gdje je »Hug&Punch« otvorio prvi centar izvrsnosti za edukaciju i certificiranje barista u ovom dijelu Europe.

Za one koji ne znaju, baristi su stručnjaci koji od najboljih sirovina pripremaju – najbolju kavu.

N1409B17
'Hug&Punch' otvorio centar izvrsnosti u Matuljima / Snimio Roni BRMALJ

– Kad sam svojim roditeljima pokušala objasniti kako je moje životno profesionalno usmjerenje postati barista, najprije su me čudno pogledali, pa odmahnuli rukom i konstatirali kako nisam normalna kad žarko želim  postati – konobaricom. Uzalud sam im pokušala objasniti da nije skuhati kavu tek pritisnuti dugme na aparatu, nego nešto mnogo, mnogo kompleksnije od toga, istaknula nam je tom prigodom aktualna svjetska prvakinja, baristica Agnieszka Rojewska, zanimljiva Poljakinja rodom iz Poznana.

– Hug&Punch se prostire na 600 četvornih metara posvećenih samo kavi. Uz edukativni centar, funkcioniramo i kao dobavljači najbolje sirove kave s geografskim porijeklom te mikropržionica, istaknuo je Nikola Žiganto, direktor centra, inače čovjek koji je veći dio svog profesionalnog života posvetio upravo kavi.

Njegova je misija dio svog znanja  s goleme scene koju čine kave s raznih dijelova svijeta prenijeti u Hrvatsku. A uz njega, u tom će centru djelovati i naš poznati degustator kave Domagoj Trusić, voditelj edukativnog centra te jedini SCA autorizirani trener u regiji za sve module edukacija.

Njegov je zadatak ne samo obučiti nove bariste nego i kulturu kave prenijeti na stanovnike Hrvatske, jedne od regija koja jako cijeni i u velikim količinama konzumira kavu, te prostor koji kao malo koji na svijetu podjednako konzumira kavu pripremljena na sva tri poznata načina: espresso na obalnim prostorima, onu skuhanu u »džezvama« koja se pije u čitavoj zemlji kao i filter kave što je zadnjih godina pod germanskim utjecajem jako raširena na širem zagrebačkom području.

U matuljskom »Hug&Punch« centru smo za vrijeme otvaranja zatekli i desetak polaznika barističkog tečaja iz svih krajeva Hrvatske što je još jedan značajni čin u širenju kulture kave i pretvaranju Hrvatske u jedan od kvalitetnijih gastromskih centara Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.