Nastavak suradnje

Hrvatski Sanremo: Dora još dvije godine ostaje u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U Centru Gervais svečano je potpisan ugovor o realizaciji projekata »Glazbeni dani HRT-a 2020.« i »Glazbeni dani HRT-a 2021.«, u sklopu kojih će se održati hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije - »Dora«



OPATIJA – Opatija je kroz povijest bila poznata kao grad festivala glazbe, još od ‘60-tih godina prošloga stoljeća, a to želi biti i dalje. Značajan korak u tom smjeru učinjen je jučer u opatijskom Centru Gervais, gdje je između Grada Opatije, odnosno gradonačelnika Ive Dujmića i Hrvatske radiotelevizije, odnosno glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, svečano potpisan ugovor o realizaciji projekata »Glazbeni dani HRT-a 2020.« i »Glazbeni dani HRT-a 2021.«, u sklopu kojih će se održati hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije – »Dora«.


Potpise na ovaj značajan dokument putem kojega se Dora i službeno na sljedeće dvije godine vratila u Opatiju, dali su još i direktor tvrtke Opatija 21 Igor Štok te ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković. Također, Ugovor o suradnji potpisali su glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i generalna direktorica Amadria Park Hotela Lazarela Komlen.


Najljepši poklon


Nakon što je Opatija ove godine u novoizgrađenim objektima koji joj pružaju mogućnost za održavanje velikih manifestacija poput »Dore«, ugostila Glazbene dane HRT-a u Gervaisu i Sportskoj dvorani Marino Cvetković, »položila je ispit«, pa je na zadovoljstvo svih koji u projektu sudjeluju i šire opatijske javnosti, suradnja nastavljena i to uz mogućnost da se i dugoročnije razgovara u tom smjeru.




– Ovo je danas za nas poseban i velik trenutak. Zahvaljujući HRT-u ove smo godine vratili Doru u grad u koji ona i pripada jer Opatija je oduvijek bila grad festivala. Prije toga ove manifestacije dugo godina nije bilo u Opatiji, no nakon što smo u njezinom vraćanju na ove prostore uspjeli i nadam se bili dobri domaćini, rezultat je da će se danas ponovno potpisati ugovor s HRT-om, zajedno s našim partnerima iz Opatije 21 i Festivala Opatija, te Amadria Park hotela, budući da svi zajedno sudjelujemo u ovom projektu. Glazbeni dani HRT-a održat će se u Opatiji 28. i 29. veljače 2020. godine, te godinu kasnije. U Gervaisu će tijekom prve večeri nastupati Jazz orkestar HRT-a, a sljedeće večeri će se u Sportskoj dvorani Marino Cvetković održati Dora. Mislim da je sve ovo zapravo kruna onoga što smo radili zadnjih godina, te sada sa sigurnošću mogu reći da će se Dani HRT-a u sljedeće dvije godine zadržati u Opatiji. Za nas je važno što se manifestacija održava u veljači jer tada svi priželjkuju više posjetitelja, više glamura u Opatiji, što je uz ovakve sadržaje i moguće. Idemo ususret Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. i te se manifestacije lijepo nadopunjavaju i uklapaju i moram izraziti svoje veliko zadovoljstvo razvojem događaja. Hvala HRT- u i ravnatelju Bačiću što se Dora uspjela vratiti tamo gdje je i rođena – u Opatiju, rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i povratak značajnih glazbenih manifestacija ocijenio »najljepšim poklonom Opatiji«.


Stvar prestiža


Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić također je izrazio zadovoljstvo uspješno započetom suradnjom tijekom 2019. godine te nastavkom i u sljedeće dvije godine.


– Tradicija je to od davnina koju sada nastavljamo. Sportska dvorana Marino Cvetković u koju se uspješno vratila Dora pretvorena je u velebni kvarnerski TV studio… Ovogodišnja manifestacija koju smo zajedno realizirali postala je obrazac kvalitete i razine ispod koje Hrvatska radiotelevizija ne želi i neće ići, naglasio je Bačić i dodao kako vjeruje da će Opatija tijekom veljače 2020. ponovno biti središte hrvatskog društvenog života.


– Sudjelovati na Glazbenim danima HRT-a postala je stvar društvenog prestiža. Time smo ispunili i naš cilj – da Opatija uz HRT doista postane hrvatski Sanremo, zaključio je glavni ravnatelj HRT-a.


Natječaj je otvoren – bira se 16 najboljih


Hrvatska radiotelevizija je 5. studenoga otvorila prijave na natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2020. godine koji će nas predstavljati u svibnju 2020. na Pjesmi Eurovizije (Eurosongu) u Rotterdamu u Nizozemskoj. Natječaj je otvoren do 15. prosinca ove godine, nakon čega će stručni ocjenjivački sud odabrati 16 najboljih originalnih pjesama i njihovih izvođača za veliku završnicu Dore 2020. u Opatiji.