Ipak se gradi

Gradonačelnik Opatije je to prešutio: Tvrtka Marea Dujmićeve supruge gradi vilu u Poljanama

Srđan Brajčić

S gradilišta tvrtke u vlasništvu Dajne Dujmić pruža se lijep pogled na Kvarnerski zaljev / Arhiva NL

S gradilišta tvrtke u vlasništvu Dajne Dujmić pruža se lijep pogled na Kvarnerski zaljev / Arhiva NL

Na mjestu gdje je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić novinarima u predizbornoj kampanji pokazivao ledinu i šumu, odbacujući optužbe da tamo gradi vile, stigla je prvih dana srpnja teška mehanizacija koja raščišćava teren. U tvrtki Marea kažu da grade objekt isključivo za turističke svrhe



 Tvrtka Marea u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, prvih dana srpnja, dakle u jeku turističke sezone, započela je s pripremnim radovima za gradnju obiteljske višeetažne kuće u Sv. Petru iznad Poljana. Na to pak ukazuje prokrčena šuma, započeti grubi građevinski radovi, to jest poravnavanje terena, prisutnost teške mehanizacije, ali i tabela s osnovnim informacijama o projektu koja je postavljena na gradilištu obitelji Dujmić, s kojeg se pruža lijep pogled na Kvarnerski zaljev.


Kuću za investitora, tvrtku Marea, gradi Kljajić građenje iz Matulja, a prema projektu arhitektice Maje Bručić iz Zagreba. Građevinsku dozvolu izdao je Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo Primorsko-goranske županije, ispostava Opatija. Gradilište višekatnice obitelji Dujmić prijavljeno je 23. studenog 2016. godine.


Ova investicija obitelji opatijskog gradonačelnika ne bila posebno zanimljiva da Ivo Dujmić mjesecima nije uvjeravao medije i svekoliku javnost u suprotno, u to da na Poljanskoj cesti nema ništa, osim guste šume. U jeku izborne kampanje, tadašnji nezavisni kandidat za opatijskog gradonačelnika izveo je štoviše cijeli performans kako bi javnost uvjerio u to da iznad Ičića ne gradi vilu u turističke svrhe.


Investicija tvrtke




– Vile ne postoje jer ih nitko nije izgradio niti gradi i danas ćete se moći i sami uvjeriti da ne postoje. Istina je jedino da ta ista tvrtka (Marea) koju prozivaju za plažu Ičići posluje još od 1991. godine te se bavi turističkom djelatnošću. Tvrtka je kupila zemljište u Poljanama, sve uredno i transparentno, te na njemu tek planira graditi objekt u poslovne svrhe, a koji je tek u fazi projekta i ništa više od toga. Samo ledina – govorio je još sredinom svibnja Ivo Dujmić i potom poveo novinare da slikaju ledinu. Sama izgradnja vile počela je brzo, samo mjesec i pol dana kasnije, dakle, neposredno nakon što je Dujmić reizabran za opatijskog gradonačelnika.


Upit o izgradnji višeetažne obiteljske kuće u Poljanama poslali smo opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću, koji nas je uputio na firmu Marea, čija je direktorica njegova supruga Dajna Dujmić. Voditeljica poslovnice Marea Dajana Stambulić, zahvalila je na upitu i »zanimanju za investicije u tijeku koje provodi tvrtka«.


– Naša tvrtka Marea d.o.o. na području Poljana gradi objekt isključivo za turističke svrhe te s tom investicijom i bilo kojim drugim poslovnim aktivnostima društva g. Ivo Dujmić nema nikakve veze, niti izravne niti neizravne. Ističemo kako svatko može vrlo jednostavno iz javno dostupnih evidencija utvrditi tko je vlasnik zemljišta (e-gruntovnica, geoportal DGU).



Investicija u Poljanama tvrtke Marea u vlasništvu gradonačelnikove supruge od početka je protkana kontroverzama. Koncem prošle godine vijećnika Akcije mladih Igora Puža zanimalo je je da li istina da se kanalizacija na tom dijelu Grada Opatije gradi zbog toga što je tvrtka gradonačelnikove supruge na toj lokaciji kupila terene za luksuzne vile. I tada je gradonačelnik rekao »da Ivo Dujmić ne gradi ništa«.


Osim toga, sporno je vrijeme građenja. Naime, prema odluci Mjesnog odbora Poljane s konca prošle godine, trebalo je Gradskom vijeću biti predloženo da zabrani izvođenje građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna, dakle u vrijeme turističke sezone. Međutim, ovu odluku Mjesnog odbora gradonačelnik Dujmić nikad nije predložio da se uvrsti na dnevni red Gradskog vijeća, pa nije mogla biti usvojena.



Plus turizmu


Naša tvrtka u području turizma posluje već više od 25 godina, te je i gradnja navedenog projekta namijenjena podizanju standarda turističke ponude u Opatiji. S obzirom na to da se radi o investiciji u opatijski turizam, podizanju kvalitete visokih smještajnih kapaciteta i ulaganju gospodarskog subjekta od kojega izravne koristi ima i lokalna samouprava, vjerujemo da ćete u mogućem članku (ukoliko ga budete pisali) zasigurno pohvaliti navedenu investiciju opatijske tvrtke te turističke i gospodarske koristi koju će od nje imati Opatija kao turistička destinacija.


Razumljivo je kako je naša tvrtka predmetnu investiciju mogla provesti i na područjima susjednih općina i/ili lokalnih samouprava, a koje mogućnosti su se i razmatrale što dokazuje naša poslovna i projektna dokumentacija. Na kraju smo sigurni da se slažete kako je razvoj gospodarstva i podizanje kvalitete turističke ponude jedan od prioriteta kako naše Opatije tako i šire. Bilo kakvo sugeriranje povezanosti g. Ive Dujmića sa radom i projektima našeg društva pogrešno je i neprimjereno. Stoga Vam kao novinaru zahvaljujemo što ste nam ovim putem pružili priliku detaljnije se očitovati o našim aktivnostima i planovima – navodi se u odgovoru tvrtke Marea.