Priča o škampu

Gourmet priča Opatijske rivijere: Promocija kulinarstva i autohtonih namirnica

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Priču čiji je glavni protagonist kvarnerski škamp ispričat će 44 ugostiteljska objekta iz Opatije, Lovrana, Ičića i Mošćeničke Drage, nudeći svakog tjedna tri atraktivna menija – Kvarnerski meni utorkom, po jedinstvenoj cijeni od 100 kuna za tri slijeda, te raskošne i kreativne Gourmet menije četvrtkom



Autohtone namirnice, zavodljiv spoj mediteranske i kontinentalne kuhinje te besprijekorno miješanje duge kulinarske tradicije s modernim gastronomskim trendovima osnova su ponude restorana i konoba Opatijske rivijere, a upravo te karakteristike ističe i u prvi plan stavlja manifestacija Gourmet priča Opatijske rivijere koja je započela u utorak, 9. svibnja, a trajat će sve do 18. lipnja.


Kako saznajemo od organizatora iz Turističke zajednice Grada Opatije, priču čiji je glavni protagonist kvarnerski škamp ispričat će u vrijeme trajanja manifestacije 44 ugostiteljska objekta iz Opatije, Lovrana, Ičića i Mošćeničke Drage, nudeći svakog tjedna tri atraktivna menija. Svakog utorka, pred gostima je Kvarnerski meni koji po jedinstvenoj cijeni od 100 kuna sadržava tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, a svakog četvrtka u ponudi su dva raskošna i kreativna Gourmet menija, koja prezentiraju svo umijeće šefa kuhinje i čija je osnova upravo kvarnerski škamp i autohtone, domaće namirnice.


Dvostruka uloga


– Ova manifestacija ima dvostruku ulogu. S jedne strane, prezentirati uistinu vrhunske ugostiteljske objekte kojima se Opatijska rivijera može pohvaliti te tako naglasiti značaj ovog područja kao jedne od najatraktivnijih gastro-destinacija u Hrvatskoj, a s druge strane istaknuti naše autohtone namirnice koje su postale »gastronomski brendovi« prepoznati praktički u cijelom svijetu, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.




Četrdeset i četiri poglavlja Gourmet priče Opatijske rivijere, odnosno četrdeset i četiri zanimljiva pristupa onim najboljim namirnicama koje nudi kvarnerska obala predstavit će Restaurant Lungomare (Hotel Savoy), Bistro La Piccola Cucina, Restaurant Lavanda (Hotel Galeb), Restaurant Villa Ariston, Restaurant Argonauti, Cantinetta sv. Jakov,


Garden Grill Hortenzija (Remisens Premium Hotel Ambasador), Remisens Premium Hotel Kvarner, Antica Ostaria da Ugo (Hotel Continental), P&B Wine Bar (Remisens Hotel Palace Bellevue), Remisens Hotel Admiral, Bistro Obala (Smart Selection Hotel Istra), Restaurant Hotel Bristol by OHM Group, Restaurant OPazija (Hotel Astoria by OHM Group), Konoba Istranka, Restaurant Vongola, Bistro Yacht Club, Ristorante Casa Tua, Pizzeria Roko, Restaurant Roko, Restaurant Bevanda,


Restaurant bianco & nero, Restaurant Molo i Lido Beach Bar iz Opatije, Restaurant Evergreen, Ribarnica Volosko, Restaurant In bocca al lupo, Konoba Tramerka, Restaurant Plavi podrum, i Vale Losca iz Voloskog, Restaurant Panorama s Pavlovca, Restaurant Aurora iz Veprinca, Restaurant Dopolavoro iz Učke, restoran Commodore Ičići, Lovranski pub, Restaurant Remisens Hotel Excelsior, Restaurant Villa Astra i Bistro Oaza iz Lovrana, Buffet – Grill Sportsko, Restaurant Perun, Restaurant Zijavica, Bistro Plaža, Konoba Pescaria i Konoba Batelan iz Mošćeničke Drage.


Dani trešanja


Sa slasticama su se u Slatku Gourmet priču uključile slastičarne Kaokakao iz Voloskog te Kavana Continental, Kavana Wagner (Hotel Milenij) i Kavana Strauss (Remisens Hotel Palace Bellevue), a sam završetak ove šestotjedne manifestacije bit će obilježen i slatkim, crvenim voćem jer će od 10. do 18. lipnja u Lovranu trajati Dani trešanja u koje će se uključiti i mnogi restorani sudionici Gourmet priče Opatijske rivijere.


Više informacija i prigodne menije može se potražiti i na internetu, na www.visitOpatija.com. Dobro zamišljena priča, osim što primamljivo izgleda na plakatima i reklamama koje ju promoviraju, i u praksi nailazi na veliko odobravanje i to i kod gostiju i kod samih ugostitelja. Dakle, moglo bi se reći da postiže pozitivan efekt »s obje strane stola« – i kod onih koji hranu pripremaju i kod onih koji ju konzumiraju.

– Provodim pet dana u Opatiji na znanstvenoj konferenciji u hotelu Ambasador. Kako smo na polupansionu, jučer sam potražio restoran za ručak u ugodnom društvu. Ugodno me iznenadilo osoblje restorana koje nam je ponudilo ručak u tri slijeda po vrlo pristupačnoj cijeni i to prvenstveno baziran na autentičnim namirnicama.


Dobili smo sve informacije o manifestaciji koja se provodi u Opatiji i s guštom ćemo ove dane probati menije i u drugim restoranima. Mogu pohvaliti i sam ambijent u središtu Opatije. Svakako za preporučiti prijateljima u Zagrebu. Bravo Opatija – komentirao je gourmet priču prof.dr. Goran Leko iz Zagreba, zadovoljni gost.


Zabilježili smo i zapažanja opatijskih ugostitelja.


Reklamne cijene


– Najprije pohvaljujem projekt koji je pokrenula TZ Grada Opatije u koji se svake godine rado uključujemo. Svakom gostu za vrijeme trajanja manifestacije prvo prezentiramo meni koji nudimo, nakon kojeg često više ni ne pitaju za jelovnik, a mnogi već dolaze informirani jer znaju za posebne menije. Kod nas se to pokazalo izuzetno dobrim.


Gosti to rado prihvaćaju i sviđa im se što im objasnimo koncept cijele priče, sve do spravljanja namirnica. Na kraju je uvijek najvažnija kvaliteta, pa cijena nije presudan faktor – rekao je Goran Ivančić, vlasnik opatijske Istranke.



Gourmet priča u Yacht clubu u Opatiji utorkom obuhvaća kvarnerski meni sastavljen od juhe od šparuga, filea brancina u umaku od kapera s palentom i za desert panna cottu, a četvrtkom su »u igri« tri menija – meni na temu plave ribe, meni na temu kvarnerskog škampa i meni na temu autohtonih namirnica.


U konobi Istranka je kvarnerski meni složen uz carpaccio od inćuna na rukoli, brodet od sipe ili tune uz palentu i čokoladnu tortu, dok gourmet meni podrazumijeva salatu od kvarnerske hobotnice, istarske pljukance sa škampima i tortu od skute sa suhim smokvama i prošekom.


U bistrou »La piccola cucina« u Trgovačkom centru Slatina kvarnerski meni nudi paštetu od tune, fuži s tartufima i čokoladnu tortu, dok su dva gourmet menija – bruskete od škampi s povrćem, zeleni rezanci sa škampima, rukolom i mascarponeom i za desert panna cotta, te »po preporuci šefa kuhinje« – salata od slanih inćuna, odrezak od tune na podlozi od naranče s mladim krumpirom i cheesecake.



Nadovezala se Verica Stanić, vlasnica Bistro Yacht Cluba.– Projekt je super. Gourmet priča je savršena i u nju se uključujemo od prve godine. Slobodno mogu reći da nam ovakve akcije u predsezoni povećaju vikendom promet i do 20 posto. Gosti su zadovoljni, a cijene menija su reklamne, jer se može kušati kvalitetan kvarnerski škamp za 200 kuna.

Ne štedimo na kvaliteti, jer je ovo promocija nas kao restorana, ali i Opatije kao destinacije. Osjeća se da je manifestacija zaživjela, a budući da smo mi riblji lokal – s ovakvim menijima, privlačimo nove goste i kod njih razbijamo strah od previsokih cijena – rekla je Stanić.