Autohtona hrana

Gourmet priča Opatijske rivijere: Lokalne namirnice su naše neprocjenjivo blago

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Ugostiteljski objekti uključeni u manifestaciju koja traje do polovice lipnja utorkom nude Kvarnerski meni po cijeni od 100 kuna, a svakog četvrtka posebne menije na bazi autohtonih namirnica po preporuci šefa kuhinje



Istaknuti domaće namirnice koje su postale gastronomski brendovi i promovirati vrhunske ugostiteljske objekte i njihovu uslugu – ciljevi su Gourmet priče Opatijske rivijere, manifestacije koja je u svom petom izdanju okupila i objedinila ponudu 42 ugostiteljska objekta na području Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage. Gastro priredba koja je započela početkom svibnja, a koja traje do polovice lipnja okuplja eminentne ugostitelje s područja Liburnije koji u organizaciji turističkih zajednica Opatijske rivijere svojim posjetiteljima nude nezaboravna gastronomska iskustva kroz posebne menije i posebnu ponudu.


Kao i svake, tako i ove godine, osnova priče su autohtone namirnice, zavodljiv spoj mediteranske i kontinentalne kuhinje te besprijekorno miješanje duge kulinarske tradicije s modernim gastronomskim trendovima. Svih tih ovdašnjih 40-ak restorana, konoba i drugih vrsta ugostiteljskih objekata utorkom nude Kvarnerski meni po cijeni od 100 kuna, a svakog četvrtka posebne menije na bazi autohtonih namirnica po preporuci šefa kuhinje.


Takva rapsodija okusa pravi je mamac za brojne poklonike gurmanskog uživanja, opatijske goste, ali i domaće ljude, i postoje sve prepoznatiji proizvod u turističkoj predsezoni, iako ugostitelji smatraju da bi se manifestacija mogla još doraditi kako bi se u punom sjaju otkrili liburnijski gastro putevi.




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Mala konobica »Valle Losca« koja se nalazi na početku glavne vološćanske ulice zasigurno je jedno od onih mjesta koje nudi autohtonu hranu, tradicionalna jela spremljena na poseban, drugačiji način. Sa takvim konceptom rada ugostitelji, vlasnici objekta Josip Gudelj i Sanjin Radić krenuli su polovicom 2010. godine.


– Naša je vizija prilikom pokretanja posla, koju smo uspjeli zadržati do danas, bila prvenstveno ponuditi kvalitetnu i lokalnu svježu namirnicu. Živimo u kraju koji nam pruža mogućnost raznolikog odabira namirnica, a mi smo uz malo mašte uspjeli izgraditi prepoznatljivu, ali nešto drugačiju kuhinju koju su prepoznali naši gosti, a zbog koje nam se uvijek rado vraćaju. Ta kvaliteta koja je prepoznata od gostiju nagrađena je i ocjenama na trip advisoru.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Volim reći da cijeli tim Valle Losca ima isti cilj – ljubav prema ovom poslu pretvoriti u zadovoljstvo gosta – govore vlasnici lokala koji su se rado uključili u Gourmet priču Opatijske rivijere jer smatraju da je to najbolji način za brendiranje gastro destinacije. Međutim, smatraju da bi se struka trebala više uključiti u ovu priču i nadograditi ju.


Cjelokupnu ponuda »Valle Losce« bazirana je na domaćim, lokalnim i sezonskim namirnicama. Prilikom serviranja jela vološćanski ugostitelji nastoje omogućiti potpun doživljaj domaćih okusa i to edukacijom o namirnicama, prenošenjem iskustva o obradi. Da svojim gostima itekako mogu puno o tome ispričati govori i podatak da i su i sami proizvođači, da kontroliraju ili sudjeluju u većini nastanka proizvoda.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić




Četrdeset i dva zanimljiva pristupa najboljim namirnicama koje nudi kvarnerska obala predstavljaju ovi ugostiteljski objekti: Bevanda, Lungomare (Hotel Savoy), La Piccola Cucina, Lavanda (Hotel Galeb), Istranka, Vongola,Yacht Club, Roko, Roko, Ružmarin, Evergreen, Lido Grill & Pizzeria, Hortenzija Garden Gill (Hotel Ambasador), Heritage Hotel Imperial, Terasa Isadora – Hotel Kvarner, Grand Hotel Palace, Hotel Bristol by OHM Group, OPazia (Hotel Astoria), Molo, Bianco & nero, Panorama Rustica (Pavlovac), Argonauti (Hotel Milenij), Sveti Jakov, Antica Ostaria da Ugo, Veranda (Hotel Gardenija), Valle Losca (Volosko), Plavi podrum (Volosko),Tramerka (Volosko), Moho (Volosko), Ribarnica (Volosko), Mala krčma Skalinada (Volosko), zatim Commodore iz Ičića, Lovranski pub, Bistro Oaza, restoran Hotela Excelsior i Villa Astra iz Lovrana te iz Mošćeničke Drage Zijavica, Plaža, Sportsko i Konoba Al Ponte. Slatke menije nude slastičarnica Kaokakao iz Voloskog i Kavana Strauss Hotela Palace.



»More« u pijatu


– Jedno od trenutačno ponuđenih jela su i Strangolapreti sa sotiranim kanaštrelama i paskima. Strangolapreti napravimo od skute, špinata, jaja, parmezana i malo oštrog brašna. Skuhamo ih na pari. Kanaštrele sotiramo na maslinovom ulju, posolimo, podlijemo bijelim vinom i ribljim temeljcem te pustimo da lagano prokuha. Na kraju dodamo malo maslaca da se umak legira. Strangolapreti okrenemo na smeđem maslacu, dodamo malo kosanog vlasca i poslužimo s umakom od kanaštrela i paski – otkrivaju vlasnici vološćanske konobe.


Restoran Vongola na opatijskoj Slatini, »more« u pijatu nudi tik uz more. U gastro projektu sudjeluju s nekoliko menija. Primjerice u meniju za 100 kuna gostima nude patee od tune napravljen od prave jadranske tune, preliven marmeladom od luka i namazan na brusketu. Voditelj restorana Goran Šafarek ističe kako već nekoliko godina sudjeluju u ovom projektu turističke zajednice kojeg sve češće prepoznaju i njihovi gosti, uglavnom stranci.


– Gourmet priča Opatijske rivijere izuzetno je dobro krenula ove godine. Već u prvom tjednu imali smo značajan broj gostiju, Amerikanaca i Norvežana, kojima smo ponudili menije i koji su ih rado prihvatili. Uz ukusno jelo takvi gosti žele čuti i priču, žele kompletan doživljaj pa im mi to pokušavamo i omogućiti. Zato mi je važno imati dobar personal koji će ostvariti takvu komunikaciju s gostima jer se upravo takvi gosti onda rado i vraćaju – rekao je Šafarek i pohvalio svoje djelatnikekoji su pokazali i kako rade »Pates noires« – crne šurlice s rigom, cherry rajčicom i kvarnerskim škampom.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Carpaccio od inćuna na rukoli, brodet od jadranske sipe s palentom, domaći kolači – štrudeli od višnje ili jabuka – meni je utorkom u konobi »Istranka« u srcu Opatije. Četvrtkom po cijeni od 164 kune preporuča se salata od kvarnerske hobotnice, istarski pljukanci sa škampima, te torta od skute sa suhim smokvama i prošekom.



Dio gastro priredbe biti će i »Walk, Art & Wine in Volosko«. Posljednjeg dana svibnja, 31. svibnja, u Voloskom će se održati posebna večer u kojoj će se spajati bogata gastronomska ponuda, degustacija vina i autohtonih proizvoda s vološćanskim umjetničkim galerijama, nastupima vrhunskih glazbenika i zabavnim programima za sve uzraste.


Dana 2. i 3. lipnja u opatijskoj sportskoj dvorani Marino Cvetković održat će se međunarodni sajam vina i delicija »Kvarner Wine Fest« na kojem će se uz vrhunska hrvatska vina prezentirati i najbolji svjetski pjenušci, ali i vina iz Argentine, Australije, Kalifornije, Španjolske i drugih zemalja. Sam završetak ove šestotjedne manifestacije bit će obilježen i slatkim, crvenim voćem jer će se od 9. do 17. lipnja u Lovranu održavati Dani trešanja u koje će se uključiti i mnogi restorani, sudionici Gourmet priče Opatijske rivijere.



Turisti vole preporuke


– Odaziv postoji. Treba pohvaliti Turističku zajednicu što je krenula u jedan takav projekt koji će sigurno iz godine u godinu biti sve više prihvaćen. Gosti su izuzetno zadovoljni našim menijima, međutim stranci još nisu dovoljno informirani. Prilikom njihovog dolaska u lokal mi im zato sugeriramo ovu ponudu koju rado prihvaćaju. Drugim riječima, primijetili smo da vole preporuke – ono što kuća nudi i što je specijalitet, kazao je Goran Ivančić, vlasnik konobe »Istranka« koja je ponovno ove zime dekorirana i obnovljena, a koja će u ljetnim mjesecima otvoriti i terasu na kojoj se nude uglavnom jela s roštilja.


Za svega 100 kuna utorkom u ugostiteljskom objektu Lovranski pub u najužoj jezgri Lovrana ponuđen je izvrstan meni sastavljen od energetske salate od šparuga i koprive, filea od brancina sa gratiniranim kozicama uz prilog – blitvu s krumpirom, a za desert se može zasladiti tortom od sira i jagoda. Po nešto višoj cijeni, četvrtkom se nude i jedan autohtoni meni koji se sastoji od filea od brancina u limunu na rukoli, riblje juhe s ječmom, medaljona od grdobine u bijelom vinu i priloga mješane žitarice sa mendulama i orasima te u kombinaciji s već spomenutom tortom, ili pak kavarnerski meni u sklopu kojeg na stol stižu kvarnerski škamp u avokadu, krem juha od celera, škampa i grdobine, file od brancina s povrećem na pari u umaku od škampi.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Samo su to neke od majstorija spravljene zajedničkim snagama, iskustvom i znanjem izuzetnog poznavatelja domaće kuhinje, chefa Borisa Mihovilića i njegovog mladog nasljednika, budućeg šefa kuhinje Karla Henca. Vlasnici lokala, supružnici Jadranka Henc Pavinčić i Sanjin Pavinčić kažu kako ovakvu ideju, gastro priredbu valja podržati. Navode kako se osjeti lagan porast zainteresiranosti za takvu ponudu i kako zato valja ustrajati ali i dalje razvijati gastronomsku priču Opatijske rivijere.



Potrebno je:400 ml tople vode 25 g. kvasca1 žličica šećera50 g. maslinovog ulja500 g. glatkog brašna 1 velika žlica soli Prije pečenja posipati krupnom soli i ružmarinom. Postupak pripreme:U zdjelicu staviti žlicu šećera, 2 dcl vode i kvasac. Pustiti pokriveno da se diže. U drugu zdjelu staviti brašno, sol, dodati mlaku vodu, lagano umijesiti rukama i malo po malo ubacivati maslinovo ulje, dodati uzdignuti kvasac i sve skupa povezati u ljepljivu smjesu. Pokriti krpom i pustiti da se diže na toplom cca 1 sat. Nakon toga prebaciti tijesto u jako namašćen pleh i lagano ga razvući rukama. Ne mora biti glatko, neka se vide pritisci prstiju. Pustiti da se diže 45 min. Posipati ju solju i lokalnim začinima našeg podneblja. Staviti ju peći na 180 stupnjeva cca 40 min.


Na dobrom putu


I Stiven Vunić, vlasnik konobe »Zijavica« u Mošćeničkoj Dragi pozdravlja ovaj gastro projekt i smatra da je on odlična inicijativa da se gastronomija na Kvarneru vrati na put stare slave. Kaže kako jedino povezivanje što većeg broja objekata, u suradnji sa TZ-om, može donijeti ozbiljnije rezultate. Gourmet priča Opatijske rivijere na dobrom je putu da se razvija u manifestaciju koja će biti motiv dolaska, tvrdi Vunić.


– Drago mi je što je organizator prepoznao da je lokalna namirnica jedno od najvećih bogatstava koje imamo. Budućnost gastronomije je potaknuti male poljoprivrednike, ribare, stočare da proizvode, a mi da to otkupljujemo i plaćamo cijenu koja tog proizvođača čini rentabilnim. Naravno da taj proizvod često košta malo više, ali konstantom se može osigurati i dogovoriti konkurentna cijena. Naravno da u tome treba sudjelovati i lokalna vlast, a država bi trebala prilagoditi namete europskim standardima za takvo malo poduzetništvo. Time bi lakše mogli ustrajati u tome i stvarati jaku turističku i gastro destinaciju – govori chef Vunić.


Gosti u njegovoj »Zijavici« uglavnom su »gladni« noviteta, ali ono što ih najviše oduševljava je lokalna priča starih recepata kraja. Zato se trude u potpunosti dočarati ono što je pripljemljeno u domaćoj »padeli« punoj lokalnih namirnica– Osim što vodimo računa o sezonalnosti, baziramo se i na jednostavnom kuhanju. Cilj nam je istaknuti okuse i mirise tog našeg podneblja. Želim da gost kad kuša jelo zatvorenih očiju prepozna u kojoj se regiji nalazi – rekao je Vunić ističući kako je za slatku priču konobe »Zijavica« zadužena pastry chef Tea Vunić kojoj je filozofija od prvog dana isključivo prirodni proizvodi i isto da istakne okuse i izvornih slastica naših starih.

Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić