Dobar primjer

Gospodarenje otpadom: Matuljci rješenje pronašli u – Italiji

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Žitelji tog talijanskog gradića uspijevaju razvrstati čak 98 posto otpada, a reciklažno dvorište locirano je u samom naselju, što govori da je riječ o manjem »zelenom otoku«, a ne zagađivaču



MATULJI Matuljski vijećnici prihvatili su Plan gospodarenja otpadom za područje općine za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Izrađivač plana Eko Adria d.o.o. informirao je vijećnike o glavnim ciljevima. Prezentacija je započela kratkim filmom koji prikazuje gotovo idealan način gospodarenja otpadom, a prakticira se u jednom talijanskom gradiću od oko 7.000 stanovnika, s velikim brojem iznajmljivača u kojem stanovnici sami odnose otpad u reciklažno dvorište i tamo ga sortiraju. Stanovništvo tako ne koristi komunalnu uslugu, iako je ona onima koji ne žele sami odvoziti smeće u reciklažno dvorište. Prema riječima predstavnice Eko Adrije troškovi odlaganja otpada po kućanstvu (3-4 člana obitelji) u tom gotovo idealnom talijanskom primjeru gospodarenja otpadom iznose svega oko sto eura godišnje.


Zeleni otok


Primjerom dobre prakse naših susjeda izrađivači plana željeli su podcrtati mjesto-lokaciju na kojoj se u tom talijanskom gradiću sve odvija. Naime, reciklažno dvorište smješteno je u samom gradu, odmah do nogometnih i tenis igrališta, što govori u prilog tome da je riječ o manjem »zelenom otoku«, a ne zagađivaču u centru mjesta. Žitelji uspijevaju razvrstati čak 98 posto otpada, a reciklirani otpad uspješno se dalje obrađuje. Matuljci, kao i većina žitelja Hrvatske, još su uvijek izuzetno daleko od uigranog sustava gospodarenja otpadom. Međutim, planom koji se našao pred vijećnicima predviđa se da se odvojeno prikupi 60 posto otpada, što je čak deset posto više od prosjeka koji je zadala Europa. Izrađivači plana navode da je neophodno kod novog sustava propisati kazne za one koji ne žele prihvatiti novi način zbrinjavanja otpada, ali isto tako osigurati preduvjete, odnosno izgraditi reciklažno dvorište i sortirnicu.



Vijećnika Ivana Lipovca zanimalo je i hoće li se ponovno uvesti naplata parkinga u centru Matulja, ispred Konzuma. Načelnik Mario Ćiković smatra da se može očekivati ponovna naplata, jer vlasnik parkirališta LRH ima interesa iznova staviti parkiralište pod naplatu. – Prostor Konzuma i parkiralište nisu općinsko vlasništvo, a da li će Konzum vratiti prostor i zgradu LRH-u tek treba vidjeti, rekao je Ćiković.


Divlji deponiji




– Uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom nije proces od jednog dana, on će trajati godinama. Nažalost, ono što su neki radili desetak i više godina, mi moramo napraviti u tri-četiri godine jer nam vise penali nad glavom, rekla je predstavnica izrađivača plana.


Predsjednik Vijeća Darjan Buković smatra da će novi sustav i najavljeno povećanje cijene usluge dovesti do stvaranja divljih deponija. Da se takve stvari već događaju u sklopu aktualnog sata istaknuo je vijećnik Dean Frlan i naveo kako se na platou vojarne u Mučićima gomila i multiplicira smeće.


Pročelnica Biserka Gadžo predstavila je i tri veće zakonske novine koje je trebalo unijeti u Statut Općine Matulji. Najupečatljivijija je da dvije trećine članova Vijeća mogu predložiti raspisivanje referenduma za opoziv općinskog načelnika, zatim da u načelnikovoj ovlasti više nije raspuštanje Vijeća mjesnih odbora, već se ona dodjeljuje predstavničkom tijelu.