Prometna blokada

Gornji liburnijski krajevi odsječeni od svijeta – kolone na sve strane

Marina Kirigin

Vozače je jučer dočekalo i novo »iznenađenje« – semafor i na iznimno opterećenoj prometnici u Pobrima, za mnoge najbržem spoju zaleđa s priobaljem – ipak, »Komunalac« je žurno dovršio te radove



OPATIJA/MATULJI Ovo je pravi pakao. Svaki dan pola sata stojim u koloni kako bih stigla do semafora na raskrižju u blizini opatijskog groblja. Mojoj djeci škola počinje u osam sati, a redovito iz kuće u Pobrima izlazimo u 7.30 sati i opet u zadnji čas stižemo.


Zapravo, dionicu od kuće do škole inače smo prolazili za pet minuta, a sada nam treba pet puta toliko. Sada kada je zatvorena cesta na Kuku, čini se da je gužva još veća, ujutro svi kreću u zadnji čas pa su vozači redovito nervozni. U koloni se konstantno trubi, za volanom psuje.


Čini se da bih prije stigla u Rijeku nego do opatijske škole – govori stanovnica Pobri koja kaže da se kolona automobila ujutro ne može izbjeći i kako redovito seže od semafora do zavoja na kojem završava naselje Kosovo.




Vozači na toj dionici dodaju kako se kolona zna ponoviti i u popodnevnim satima, no kako je nezaobilazna u vremenu od 7.30 do 9 sati ujutro. Mnogi smatraju kako bi na semaforu, barem u jutarnjim satima, promet trebao regulirati policajac. 


 Otvoriti Matuljsku cestu


– Cijelo ljeto je bila otvorena Matuljska cesta, a sada kada su zatvorili Kuk, zatvorena je i Matuljska cesta. Praktički sav promet iz gornjih krajeva preusmjeren je preko ove uske prometnice od Mihotića preko Pobri do opatijskog raskrižja. Smatram da bi trebali otvoriti Matuljsku cestu i omogućiti ponovno dvosmjerni promet – govori vozačica iz Pobri koju je jučer dodatno uznemirilo što su semafori zbog radova postavljeni i na dionici Varljenske ceste u Pobrima, od Puta za Volosko do skretanja za Pužev Breg. 


  – Gotovo je nevjerojatno da uz sve ove prometne čepove su baš sada na toj jedinoj cesti koja vodi do Opatije odlučili i kopati – kaže naša sugovornica. 


  Zbog čega se izvode radovi na ovoj ionako opterećenoj prometnici, saznali smo u opatijskom »Komunalcu« koji je izvođač radova. Objasnili su kako se radi o izvanrednoj situaciji koja je nastala zbog gubitka vode.


Otkriveno je da pušta stara cijev, da se radi o težem popravku, pa se odlučilo napraviti nove priključke za novu cijev. Radovi su krenuli 17. rujna, sve je bilo dovršeno do 23. rujna, no zbog silnih kiša dionica od Puta za Volosko do skretanja za Pužev Breg nije asfaltirana.  

Kuknjava zbog Kuka


– Nije se kopala cijela dionica, već se radilo o točkastim iskopima. Za današnjeg dana sve rupe bit će asfaltirane i moći će se normalno prometovati – objasnio je Dean Doričić iz opatijskog »Komunalca« svjestan da je popravak cijevi bio potreban u nezgodno vrijeme, a već u jučerašnjim popodnevnim satima mještani su nas obavijestili kako je semafor postavljen zbog radova u Varljenskoj cesti uklonjen.  

 Stanovnici viših opatijskih krajeva, kao i oni s područja Općine Matulji, praktički su odsječeni od Opatije. Na jednoj cesti redovito nailaze na prometne čepove, druge su zatvorene (Matuljska cesta i dionica od Kuka do Vage), a treća cesta koja vodi od Matulja prema Rijeci, kojom je preusmjeren i dio prometa za Opatiju, pod regulacijom je semafora.


 I na toj dionici vozači čekaju u kolonama s obje strane, kako oni iz smjera Rijeke prema Matuljima, tako i oni u suprotnom smjeru. Razlog tome su radovi na rotoru Kuk koji je u funkciji trebao biti već od prvog dana ovog mjeseca, a čiji je novi rok za završetak radova predviđen do kraja godine.