Prvi red do mora

Glazbena škola morat će iseliti iz vile u Voloskom jer je vlasnici žele prodati

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Nitko od suvlasnika vile koja se nalazi prvi red do mora – a riječ je o školama iz Opatije, Lovrana i Matulja – nije znao odgovoriti koliki je zakup glazbena škola plaćala u 30 godina korištenja prostora, a prema riječima ravnateljice lovranske škole, ugovor koji jepotpisan kada je škola uselila u taj prostor prestao je važiti još 31. kolovoza 1992. i u njemu nije bila naznačena visina najma



OPATIJA Glazbena škola »Mirković«, koja od 1991. godine djeluje na dvije etaže vološćanske vile u prvom redu do mora, vrlo skoro morat će iseliti. Riječ je o dijelu vile koja je u suvlasništvu liburnijskih osnovnih škola – OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija, OŠ Viktora Cara Emina Lovran i OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« iz Matulja. Suvlasnici su relativno kasno saznali da je taj atraktivni prostor u vili u njihovom vlasništvu, točnije nakon što je vlasnik stana iznad škole zatražio da se izvrše neki radovi na adaptaciji starog objekta. Nakon procjene radova koje je nužno potrebno obaviti, i pozamašnih cifri koje bi škole, čiji su osnivači Primorsko-goranska županija i Grad Opatija, trebale osigurati, odlučeno je da se prostor dosadašnje glazbene škole procijeni i proda. U međuvremenu se, naravno, počelo tragati za brojnim papirima, pa tako i za ugovorom o zakupu prostora sklopljenom između glazbene škole i suvlasnika, a takav ugovor, bar za sada, nije pronađen. Kako nitko od suvlasnika nije znao odgovoriti koliki je to zakup kojeg je glazbena škola plaćala proteklih 30 godina korištenja prostora dok je istovremeno skupo naplaćivala svoje usluge u prostoru vile.


Zametnuti dokumenti


Astrid Massari, ravnateljica matuljske osnovne škole kaže kako je ugovor između liburnijskih škola i glazbene škole postojao. Kaže kako su ga vrlo davno potpisali prijašnji ravnatelji škola, međutim, dodaje, danas tog ugovora nema jer je – zametnut.


Glazbena škola / Foto M. Aničić


Glazbena škola / Foto M. Aničić





– Što piše u tom ugovoru zato ne možemo znati. Vjerojatno je njime dozvoljeno da se glazbena škola useli u vilu, međutim nismo saznali kome je sve ove godine glazbena škola plaćala zakup. Ja samo znam da mi, kao suvlasnici prostora u vili, od vlasnice glazbene škole sve ove godine nismo dobili ni lipe. Zato ona mora iseliti iz prostora. Zatražit ću na sljedećem sastanku da nam gospođa Mirković predoči ugovor o zakupu, kojeg  navodno posjeduje, da nam dokaže kome je plaćala zakupninu, a ako to nije činila tražit ćemo da to napravi retroaktivno – rekla je Massari pojašnjavajući kako već dvije godine pokušavaju riješiti ovu situaciju.



Grad Opatija, upoznat je sa situacijom u kojoj se našla Glazbena škola »Mirković«. Kažu kako ih je pred nepunih mjesec dana ravnateljica Olivera Mirković upoznala s izvjesnim teškoćama u poslovanju Glazbene škole »Mirković«. –  Kao što je i vama ravnateljica izjavila, pregovori o modalitetima za ostanak u prostoru su u tijeku. Na tom smo sastanku razgovarali o raznim mogućnostima rješavanja problema Glazbene škole »Mirković«, a za idući sastanak ravnateljica se obvezala pripremiti elaborat o mogućnostima za rješavanje financijskih problema škole – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.– S obzirom da Grad Opatija nije suvlasnik zgrade, o tome postoji li ugovor s korisnikom prostora i kakav je, molim pitajte suvlasnike zgrade. Interes je Grada Opatije opstanak glazbene škole u gradu te vjerujemo da će se iznaći način za ostanak škole u prostoru – stoji u odgovoru gradonačelnika Dujmića.


– Već dvije godine vodimo prepisku s gospodinom koji živi iznad glazbene škole a koji traži da se na kući izvedu neki popravci, uredi fasada, krov zgrade. Zbog toga smo prvo tražili da se izvrši procjena onih nužnih radova i dobili smo ogromne cifre za koje osnovne škole nemaju sredstava. Nakon toga odlučili smo procijeniti vrijednost nekretnine kako bi je prodali. Navodno postoji zainteresirani kupac, a evo baš danas imamo sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici svih osnovnih škola i predstavnici potencijalnog kupca – otkrila je Massari. Ravnatelj opatijske osnovne škole Fredi Glavan objasnio je kako su liburnijske škole postale suvlasnici u vili u blizini zgrade Grada Opatije.


Nevažeći ugovor


– Radna organizacija – Radna zajednica u oblasti odgoja i obrazovanja nekada davno bila je vlasnik dijela zgrade. U tom periodu je od strane ondašnjih ravnatelja taj dio dan na korištenje GŠ »Ino Mirković«. U tom dogovoru nisam sudjelovao osobno, niti sadašnje ravnateljice, već isključivo bivši ravnatelji triju škola i Grad Opatija. Nestankom radne zajednice, glazbena škola je nastavila dalje koristiti prostorije, a vlasništvo je preneseno na tri škole, tako da je glazbena škola bila bespravni korisnik. U zadnje vrijeme tri škole su pokrenule rješavanje statusa vlasništva u dijelu zgrade koji nije u privatnom vlasništvu, kao što je to ostatak zgrade. Tri škole razmišljaju o prodaji dijela zgrade jer nisu u mogućnosti samostalno održavati zgradu, svaka u svom dijelu. Gospođa Mirković je upoznata sa situacijom. Glazbena škola i sama može otkupiti po tržišnim procjenama dio zgrade. Niti jedna od triju škola nema ništa protiv postojanja Glazbene škole »Mirković«, ali su dužne poduzeti postupke koji će ih riješiti nekretnine koju su nažalost naslijedile raspadom ustanove, a za što su saznale relativno nedavno – stoji u odgovoru opatijskog ravnatelja OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«.Ravnateljica lovranske osnovne škole Iva Erceg potvrdila je da je Glazbena škola »Mirković« koristila  prostorije u zgradi na adresi Štangerova 67  temeljem Ugovora koji su  sklopili bivši ravnatelji liburnijskih škola. Međutim, dodaje kako je navedeni ugovor prestao važiti 31. kolovoza 1992. godine, te kako u navedenom ugovoru nije  bila naznačena visina najma.


Glazbena škola »Mirković«, koja je u početku nosila naziv »Ino Mirković« na navedenoj lokaciji djeluje je od 1991. godine, a trenutačno u njoj radi osam profesora glazbe. Glazbena škola u Voloskom sve ove godine ipak nije bila dostupna onima nešto »plićeg žepa«, mnogi roditelji djece polaznika govorili su o cijeni usluge koju su plaćali oko 1.000 kuna na mjesec. Usporedbe radi, u Lovranu u OŠ Viktora Cara Emina djeluje područni odjel Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Osnovnoškolski glazbeni program u Lovranu pohađa osamdeset učenika, a 20-ak predškolaca je obuhvaćeno glazbenim i plesnim programom. Škola je verificirana od strane MZO-a i u sustavu je e-dnevnika te se na kraju školske godine izdaju svjedodžbe, a participacija roditelja iznosi 200 kuna mjesečno.Početak djelovanja škole je školska godina 1991/1992. kada je započeo s radom program pod nazivom »Tečaj Mirković«. Godine 1993. stupio je na snagu Zakon o osnovnom obrazovanju, te je »Tečaj«, temeljem rješenja Ministarstva prosvjete i športa od 27. rujna 1995, preimenovan u Osnovna glazbena škola »Mirković«. Nedugo kasnije osnovana je i Srednja glazbena škola »Mirković« s pravom javnost čime je zaokružena obrazovna piramida učenika glazbene škole. Razumijevanjem gradonačelnika i Poglavarstva Grada Opatije, školi je stavljen na raspolaganje prostor na adresi Štangerova 67, Opatija u Voloskom na kojoj škola i danas djeluje. Uz matičnu Osnovnu školu sa sjedištem u Opatiji, osnovani su i područni odjeli škole u Malinskoj na Krku i u Novalji na Pagu.


– Suvlasnici  navedene zgrade su gore spomenute tri škole te četvrti  suvlasnik, fizička osoba. Zbog činjenice da je zgrada stara i potrebno  je obnavljanje, pokrenuli smo postupak izrade dokumentacije kako  bismo svoj suvlasnički dio prodali. U dogovoru s ostalim školama regulirali smo vlasništvo nekretnine, ishodovali etažni elaborat i procjenu nekretnine  te smo u postupku dobivanja suglasnosti i nakon toga krećemo u prodaju nekretnine – kazala je Erceg.



Na pitanje o plaćanju zakupnine ravnateljica Glazbene škole »Mirković«, Olivera Mirković, nije željela odgovoriti.– Ne mogu vam to reći jer korištenje je riješeno na više načina – odgovorila je Olivera Mirković koja tvrdi da njezina glazbena škola sigurno ostaje u Opatiji, vrlo vjerojatno i u istom prostoru, ali da trenutačno pregovara s Gradom Opatijom i osnovnim školama.