Ima svega

Festival Opatija: Najavljen bogat rujanski program, filmske projekcije sele u Gervais

Srđan Brajčić

Filmovi će se u Gervaisu prikazivati svakog dana, a posebnost su filmske subote s dvije večernje projekcije te filmska nedjeljna jutra za najmlađe. No, bit će tu i predstave Milana Gutovića te kazališta Komedija, koncert ansambla Quadriga consort i Bečki tjedan



OPATIJA Ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković najavio je rujanski program koji će se održavati na Ljetnoj pozornici i u Kulturno-turističkom centru Gervais, u kojem će dominirati filmske projekcije, predstave i koncerti. Kao značajniji glazbeno-kulturni događaj izdvojen je nastup opatijskog folklornog društva Zora koji će biti održan 2. rujna u velikoj dvorani Gervaisa. »Tim nastupom počinje rujanski glazbeno-scenski program u Gervaisu. Članovi Zore velikani su folklora i vjerujem da će Opatijci svojim odazivom dati podršku našim vrijednim izvođačima«, poručio je Gigante Dešković.


»Opatijska Zora je folklorna institucija koja 2018. obilježava 70 godina svog postojanja. To je najstariji folklorni ansambl u Hrvatskoj – Lado je ipak godinu dana mlađi od nas«, kazao je direktor Zore Bernard Kuzmić, istaknuvši da su počašćeni pozivom da nastupe u Gervaisu. Najavio je da će se Zora publici predstaviti klasičnim programom, u kojem će biti zastupljeni brojni plesovi s područja Opatije i Liburnije, ali i i drugi hrvatski plesovi. Ipak, vjeruje da će publici posebno atraktivna biti izvedba potresujke, kao karakterističnog plesa ovoga kraja. Koncert je najavljen za 20.30 sati.


Razrađeni nastupi 


»Nastupi Zore su razrađeni do najsitnijeg detalja. Plesove izvodimo u tipičnim kostimima izrađenim prema originalima. Nažalost, publici su danas zanimljiviji neki drugi programi, a Zora je nekoć puno češće nastupala.





S radom Festivala Opatija nisu zadovoljni vijećnici iz redova SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera koji su na zadnjoj sjednici ocijenili da je ova gradska ustanova zapala u financijski kaos i da se javni novac troši netransparentno dok njome ravna Ernie Gigante Dešković.


»Financijsko poslovanje je maksimalno transparentno. Festival Opatiju često se proziva, a najviše u dnevno-političke svrhe. To se odnosi i na financijski aspekt. Apsolutno nije bilo nikakvih neočekivanih financijskih potraživanja od Grada«, kazao je Gigante Dešković, istaknuvši da je financijska konstrukcija jasno definirana puno prije njegovog imenovanja za ravnatelja. »Festival Opatija nije banka, odnosno ne možemo uspoređivati poslovanje ove dvije institucije. Isto se odnosi na poslovanje dječjeg vrtića i vatrogasca. Drugim riječima, organiziranje kulturnog programa košta, posebno ako želimo da Opatija ima visoke kulturne standarde. Svi programi koji su bili komercijalnog predznaka, zaključeni su u financijskom plusu. Ostali, dakle nekomercijalni programi, bili su dobro posjećeni, štoviše ostvarili su bolje rezultate u odnosu na prijašnje godine, posebno se to odnosi na filmske projekcije. Po posjećenosti mi tučemo jedan Cinestar. Pritom treba naglasiti da se Festival ne financira samo iz gradskog proračuna, već iz drugih izvora, sponzora ili resornog ministarstva. Dakle, naši programi prepoznati su kao kvalitetni«, naglasio je Gigante Dešković, ističući da je izrazito zadovoljan financijskim i programskim učinkom Festivala u svom dosadašnjem mandatu.



Problem je i u tome što Opatija nema svoj gradski trg, na kojem bi naš nastup mogla organizirati Turistička zajednica. Kad ansambl malo nastupa, pada i interes. Zora u današnje vrijeme ima između 30 i 50 nastupa godišnje, uglavnom nekomercijalnih. Nekoć ih je bilo 300. Stoga je nastup u Gervaisu tim značajniji i vjerujem da je početak nečeg većeg«, kazao je Bernard Kuzmić, pozvavši sve zainteresirane da se priključe Folklornom društvu Zora.


Kao veliku novost u programu Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković najavio je povratak filmskih projekcija nakon ljeta. Film na Ljetnoj ostaje još desetak dana, a potom se projekcije sele u Gervais.


»Nakon više desetljeća, možemo reći da Opatija ponovo ima kino u punom smislu te riječi«, ocijenio je Gigante Dešković.


Filmske subote 


Filmovi će se u Gervaisu prikazivati svakog dana. Posebnost su filmske subote kad će biti dvije večernje projekcije. Nedjelja ujutro rezervirana je za animirane avanture prilagođene najmlađoj publici. Proslavljeni srpski glumac Milan Gutović u Opatiju dolazi 8. rujna s predstavom »Ukradena ličnost«. »Gutovića i njegov filmski lik Srećka Šoića sjećamo se iz filmova »Tesna koža« i »Bele lađe«, u kojima je do suza nasmijavao gledatelje. Gutovićeva predstava također je vrlo komična i tko voli smijeh, neka dođe 8. rujna u Gervais, poručio je Dešković predstavivši i tradicionalnu humanitarnu manifestaciju Bečki tjedan, koji počinje 17. rujna koncertom Opatijskog komornog orkestra u Gervaisu, a vrhunac će doživjeti Bečkim balom 23. rujna.


»Ljeto je bilo u znaku popularne glazbe, a jesen klasične. Tako će 22. rujna u Gervaisu, u suradnji s udrugom Festival Kvarner, koncert »Our most loved songs« održati ansambl Quadriga consort. Humoristična predstava »Čisto ludilo« zagrebačkog kazališta Komedija održava se 29. rujna, a izvodi se u interakciji s publikom«, najavio je Gigante Dešković.