Ususret lokalnim izborima

Fernando Kirigin kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije

Tihana Tomičić

Fernando Kirigin / arhiva NL

Fernando Kirigin / arhiva NL

Za kandidaturu Fernanda Kirigina izjasnilo se šest članova Gradskog odbora, Ivo Dujmić je bio protiv, a jedan je član bio suzdržan - odluka je utemeljena na zapisniku prije četiri godine



Aktualni zamjenik gradonačelnika Opatije FernandoKirigin bit će SDP-ov kandidat za gradonačelnika Opatije na predstojećim lokalnim izborima. Kako se saznaje, u utorak navečer održana je sjednica Gradskog odbora opatijskog SDP-a na kojoj su članovi najvišeg tijela stranačkog ogranka odlučivali između dvije najavljene kandidature – one aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića te one njegovog zamjenika Fernanda Kirigina.


Prema informacijama, članovi Gradskog odbora odlučili su podržati Kirigina, i to temeljem zapisnika sa sjednice otprije četiri godine, kada je Dujmiću povjerena prilika da izbori drugi mandat na čelu grada. Tom prigodom, naime, dogovoreno je kako će se nakon kraja tog mandata aktualni gradonačelnik povući i ostaviti priliku mlađim članovima. Za tu izjavu postoji zapisnik, i temeljem te izjave glasalo se na sjednici u utorak navečer. Za kandidaturu Fernanda Kirigina, izjasnilo se šest članova Gradskog odbora, Ivo Dujmić je bio protiv, a jedan je član bio suzdržan. Iako je Dujmić posljednjih dana najavljivao da će predložiti da se sazove cjelokupno članstvo i da svi opatijski SDP-ovci glasaju, čini se da to nije bilo ni tema jer je bilo jasno da će predsjednik organizacije Viktor Peršić odluku odmah staviti na glasanje.



– Žao mi je, bit ću danas kratak jer je naš dogovor u stranci da ćemo sve detalje iznijeti na službenoj press konferenciji u četvrtak ujutro. Sve što javnost zanima, otkrit ćemo. Jer ako bismo detalje objavili već danas, onda čemu uopće sazivanje konferencije za medije – bio je jučer suzdržan predsjednik opatijskog SDP-a Viktor Peršić, a od službenih izjava se, do današnje pressice ogradio i FernandoKirigin. 





– Ovo nije smjena Ive Dujmića. On je sam 2013. jasno rekao i praktički potpisao da ide u posljednji mandat te da upravo Kirigina vidi kao svog nasljednika. Onda je odjednom odlučio zanemariti vlastito obećanje, koje je zapisano u zapisniku. Zato se glasalo kako se glasalo, rekao nam je jučer jedan od članova Gradskog odbora. Poruka javnosti je da će se nastaviti svi započeti opatijski projekti, da će se voditi politika kontinuiteta, a koalicija vjerojatno pokušati i proširiti s IDS-om i još nekima. Dujmiću je, kako se saznaje, ponuđeno i savjetničko mjesto kao voditelja kapitalnih projekata, čime bi praktički nastavio raditi na projektima koje je i dosad kao gradonačelnik vodio, ali on je to odbio.


Naravno, sada je ključno pitanje što Dujmić može dalje poduzimati nakon što je izgubio podršku: ako dobije dovoljan broj potpisa članova, može pokušati sazvati konvenciju i tražiti izglasavanje nepovjerenja vodstvu na čelu s Peršićem. A druga je mogućnost da odustane od SDP-a i kao nezavisni kandidat pokuša pobijediti Kirigina i ostale.


Kako se očekuje, Kirigin će kao kandidat za gradonačelnika službeno biti predstavljen na tiskovnoj konferenciji koja je najavljena za danas.